MEB, 2019-2023 Stratejik Planı Genelgesi'ni Yayınladı

MEB, 2019-2023 Stratejik Planı Genelgesi'ni Yayınladı

Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Plan ile ilgili Genelge yayınladı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı : 66968699-10.06.01-E. 16702371 18.09.2018

Konu : 2019-2023 Stratejik Plan

Hazırlık Çalışmaları

GENELGE

2018/16

İlgi: a) 29/09/2008 tarihli ve 2008/68 sayılı Stratejik Planlama konulu Genelge b) 17/08/2018 tarihli ve 78059895-CB001 sayılı Cumhurbaşkanlığı Yazısı

Stratejik yönetim ve planlama yaklaşımını kamu yönetiminin temel unsurlarından biri haline getiren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu; kamu kuruluşlarının geleceğe dönük olarak stratejik planlarını hazırlamaları ve bütçelerini planda öngörülen misyon, vizyon, amaç ve hedefleri ile uyumlu olacak biçimde performans programlarına dayalı olarak oluşturulması gerektiğini hükme bağlamıştır. Bu sayede kuruluşların politika oluşturma kapasitelerinin artırılması, bütçe hazırlama ve uygulama süreçlerinde mali disiplinin sağlanması, kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılması, bu kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığının izlenmesi ve bunun üzerine kurulu bir hesap verme sorumluluğunun geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu bağlamda ve katılımcı bir anlayış ile hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014 ve 2015-2019 Stratejik Planlan başarılı bir şekilde uygulanmış ve yıllık izleme sonuçları olan faaliyet raporları kamuoyu ile paylaşılmıştır. Söz konusu planlar Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması, ortaöğretimde okul türlerinin azaltılması, derslik sayısının artırılması, modüler eğitim ve okullaşma oranlarındaki artışlar gibi ulaşılması güç olarak düşünülen iddialı hedeflerle ortaya çıkmışlardır. Başta öğretmenlerimiz ve okullarımız olmak üzere tüm merkez ve taşra teşkilatımızın özverili çalışmaları sayesinde söz konusu hedefler büyük oranda gerçekleştirilmiştir.

Stratejik planlama felsefesi ve kabiliyetini içselleştirmiş, eğitim-öğretimde kalite ile başarıya odaklanmış, yarının eğitim kumrularını oluşturmak ve bütçe dağılımlarının birimlerimizin ortaya koyduğu plan, proje ve öngörülere göre yapılmasını sağlamak üzere Bakanlık olarak farklı bir uygulamaya gidilmiş ve stratejik planlama anlayışı ilgi (a) Genelge ile en önemli birim olan okullarımıza kadar yaygınlaştırılmıştır. 5018 sayılı Kanunun ruhuna da uygun olan bu uygulama ile il-ilçe milli eğitim müdürlükleri ile her derece ve türdeki okul ve kumullarımız stratejik planlarını hazırlayarak uygulamaya koymuşlardır.

Bu kapsamda, il milli eğitim müdürlüklerinde Ar-Ge birimleri kurulmuş ve birimlerde görev yapan personel, başta stratejik planlama olmak üzere çeşitli hizmet içi eğitimlerden geçirilmişlerdir. Ar-Ge birimleri, stratejik planlama, proje çalışmaları ve eğitim araştırmaları konularında üreten ve ürettiğini paylaşan uzman bir birim haline gelmişlerdir ve illerinde stratejik planlama konusunda koordinasyon görevini sürdüreceklerdir.

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017 tarihli halk oylaması sonucunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmiş ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yapısı da bu doğrultuda yeniden düzenlenmiştir. Yapılanma sonrasında kamu kurum ve kuruşlarının planlarında uyumu yakalamak üzere Cumhurbaşkanlığının ilgi (b) yazısıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının 2019-2023 dönemi stratejik planlarını hazırlaması ve en geç 15 Kasım 2018 tarihine kadar göndermesi istenmektedir.

Söz konusu sürede planın hazırlanabilmesi için planlamalar yapılmış ve süreç belirlenmiştir. Süreci duyuracak bir Genelge yayınlanması, çalışma usulü ve yöntemini belirten Hazırlık Programının yayınlanması (Ek 1), Stratejik Plan Taslağının hazırlanması, taslağın incelenmek üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesi ve plana son halinin verilerek yayınlanması olmak üzere beş adımda yürütülecek çalışmalar Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı sorumluluğunda yürütülecektir. Başkanlık bu sorumluluğunu MEB Strateji Geliştirme Kurulu (Ek 2), MEB Stratejik Planlama Ekibi (Ek 3) ve il Ar-Ge birimleri vasıtasıyla yerine getirecektir.

Bu itibarla, üst politika belgelerine uygun olarak, tüm birimlerimiz ile her bir çalışanımızın katkı ve görüşlerini yansıtan bir stratejik plan hazırlanması dileklerimle gereğini rica ederim.

Genelge'nin tamamı için  TIKLAYINIZ

Hazırlık Programına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.