MEB Ar-Ge’leri Neden Kapatıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadrosunda olup Bakanlığın farklı birimlerinde görev yapan öğretmenleri öncelikle okullarına döndürdü. Ve bu bir çok kesimden alkış aldı.

Daha sonra da illerde ve ilçelerde çeşitli komisyonlarda(kültür, kitap, TKY, vb.) çalışanlarının görevlendirmeleri sona erdirildi. Bu komisyonlarda çalışanların çoğu torpilli olduğundan bu hareket de alkış aldı.

 

Ancak geçen hafta Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Grup Başkanı Hikmet Orman imzalı bir e-posta illere ulaştı. Bu e-posta da AR-GE birimlerinde çalışan öğretmenlerin de okullara geri döneceği, isteyenlerin okullarında maaş karşılığı derse girdikten sonra AR-GE biriminde çalışabileceğinden bahsediyordu. Bir anlamda AR-GE’ler kapatılsın, öğretmenler de okullarına dönsün denmişti.

 

Ben açıkça şunu söylemek istiyorum ki, diğer görev ve komisyonlarda çalışan öğretmenlerin okullarına döndürülmesi ne kadar doğru ise AR-GE’de çalışan öğretmenlerin okullarına döndürülmesi de o kadar yanlıştır. Çünkü AR-GE çalışmaları her sektörde olduğu gibi eğitimin içinde de olmazsa olmazdır. Galiba MEB burada şunu demek istiyor. “Biz zaten size yukarıdan her şeyi söylüyoruz. Sizin aşağıda bir şeyler araştırıp geliştirmenize gerek yok.” Bunun ne kadar yanlış bir hareket olduğunu zaman gösterecek. Çünkü AR-GE demek gelişim ve değişim demektir. Bir anlamda bakanlık bunun da önüne geçmiş oldu. Gelişme ve değişimin sadece emir ve komutaya bağlanarak olup olmayacağını hep beraber göreceğiz.

 

Ayrıca AR-GE ekipleri il ve ilçelerde yerel, ulusal ve uluslar arası projeler yaparak özellikle AB ülkelerinde ülkemizin tanıtımını yapmaktadırlar. AB Bakanı Egemen Bağış’ın açıklamasına göre bu yıl Türkiye projeler için aldığı hibe miktarı bakımından Avrupa’da 3. olmuştur. Bu duruma en büyük katkıyı da il ve ilçelerdeki AR-GE ekipleri sunmuştur. Önümüze yıl Türkiye’nin alacağı hibe miktarı düştüğü takdirde bunun sorumlusu da “AR-GE’ler kapatılsın” diyenler olacaktır.

 

Bakanlığa önerimiz AR-GE’ler kapatılmadan çalışmalarına devam etmesidir. Buradaki öğretmenler belirli kriterlere göre, hatta sınavla seçilmeli ve kadrolu olarak çalışmalıdırlar. Çünkü araştırmadan, geliştirmeden sadece yukarıdan alınan emirlerle eğitimde iyileşme sağlanamayacaktır. Bazen de değişim ve gelişimin iyi örnekler sayesinde  aşağıdan yukarıya olması mümkündür. Bunu yapabilecek olanda AR-GE birimleridir.

 

Saygılarımla.

 

Sencer KAYA

Eğitim Yöneticisi

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum