MEB’in Şube Müdürlüğü Rotasyonu İmtihanı!

MEB’in Şube Müdürlüğü Rotasyonu İmtihanı!

Rotasyon kelime manası olarak “bir birimde çalışan görevlilerin zaman zaman ve düzenli olarak yer değiştirmeleri, bir işi sırayla yapmaları” anlamına gelmektedir.

Rotasyon kelime manası olarak “bir birimde çalışan görevlilerin zaman zaman ve düzenli olarak yer değiştirmeleri, bir işi sırayla yapmaları” anlamına gelmektedir. Ülkemizde de çeşitli kurumlar bu uygulamayı mevzuatlarında oturmuş olup düzenli bir şekilde bu uygulamayı yapmaktadır. Milli Savunma, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ile Emniyet teşkilatı ilk akla gelen, süreklilik arz eden örneklerdir. Rotasyon düzenlemesi sayesinde bölgeler arası geçişler mümkün olabilmekte, az gelişmiş sosyo ekonomik bölgelerde çalışmış personelin gelişmiş sosyo-ekonomik bölgelerde çalışabilmesine imkân tanınmaktadır. Böylece hakkaniyetli bir uygulamayla Anayasa'nın eşitlik ilkesine uyulmaktadır.

Milli eğitim Bakanlığının mevzuatlarında da rotasyon yer almaktadır. 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi” başlıklı 48 inci maddesi “Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla 12 yıl görev yapabilir. Aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 12 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır.” hükmünü haizdir.

Ayrıca 12.10.2013 tarih ve 28793 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin “Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi kadrolar” başlıklı 26 ncı maddesi de “İl millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ve il/ilçe millî eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar, bu Yönetmelik kapsamında yapılacak bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi tutulurlar.” hükmünü içermektedir.

Mili Eğitim Bakanlığındaki hukuksal temellerini yukarıda belirtiğimiz rotasyonlardan öğretmenler için yapılması düşünülen kısmı 2014-2015 öğretim yılında aynı eğitim kurumunda 15 yıl ve üzeri görev yapan yaklaşık 13 bin öğretmen için planlanmış fakat yaratacağı mağduriyetler göz önüne alınarak isabetli bir karar ile uygulanmamıştır.

Kamuoyunda Şube Müdürlerine rotasyon olarak bilinen İl millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ve il/ilçe millî eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanları kapsayan kısmı ise bu yıl 26 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Dolayısı ile 2 senedir yapılmamış olmasına rağmen Rotasyon bu sene uygulanmıştır.  Rotasyon uygulamasından önce il içi bölge sistemini kurmayı başaramayan Mili Eğitim Bakanlığı, şube müdürlerini mağdur etmiştir. Geçmiş yıllarda sendikalar, istihdamda güçlük çekilen yerlerde rotasyon sonrası kadrolu personelin kalmayacağı endişelerini dile getirmişler ve dilekçe ile yerinden oynamak istemeyene hak verilmesini talep etmişlerdir. Bu talepleri Bakanlıkça da haklı görülmüş ve Rotasyon iki senedir yapılmamıştır.   

İki yıldır rotasyon uygulaması yapmayan Bakanlık bu yıl Rotasyon uygulamasının ertelenmesinde mevzuata aykırılık, haksızlık ve eşitsizlik bulunduğu eleştirilerini de dikkate alarak rotasyonu uygulamıştır. Fakat uygulanan rotasyon sorunu çözmekten öte daha karmaşık hale getirmiştir. Şöyle ki rotasyondan önce bir kısım Rotasyona uğrayacak personel İlçe Milli Eğitim Müdürü/İl millî eğitim müdür yardımcısı yapılarak adeta kurtarılmıştır. Yine bu süreçte süre yönünden Rotasyona uğramaması gereken bazı personelin rotasyona tabii tutulduğu ve idare mahkemelerinin yolunu tutukları bilinmektedir. Kamuoyuna yansıyan son bilgiler ise bu sene uygulanan rotasyonun iyice adaletsiz bir hale geldiğini göstermektedir. Netice itibari ile yapılan rotasyon sorunları çözmemiş aksine birçok sorunun kaynağı olmuş durumdadır.

Gelinen noktada Rotasyon amacından sapmakta ve bünyesinde birçok haksızlığı barındırmaktadır. Şube Müdürlüğü yönetimin adeta mutfağıdır. Bugün Bakanlıkta görev yapmakta olan birçok üst düzey yönetici ve İl Müdürü bu görevlerden gelmiştir. Rotasyonun bu şekilde “kişiye özel herkese farklı” uygulanması mutfakta yangın çıkarmakta ve çalışma barışını da bozmaktadır.  

Rotasyonu hararetle bekleyen/isteyen şube müdürlerinin rotasyonun uygulanmamasında günah keçisi arayışları, rotasyon zorunlu olarak uygulandığında uygulanmasaydı keşke diye yine günah keçisi arayışlarına dönmüş durumdadır. Bakanlığın zamanında işini yapmaması (erteleme) ve il içi bölge sistemi düzenlemesini kurmamış olması rotasyonda mağdur olanların sayısını artırmıştır. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi zaten diyenler bir kez daha haklı çıkmıştır.

Basına yansıyan 700’ü aşkın şube müdürünün yer değiştirmemek için mazeret bildirdiği haberleri bile bu uygulamadaki sıkıntıyı göstermektedir. Uygulanan rotasyon sonrası oluşan mağduriyetlerin sancısı ise süreceğe benzemektedir. Ayrı kalan eşler, alt üst olan hayatlar, ortaya çıkan mağduriyetler arayışları artırmıştır. Rotasyon yerine gitmemek için istifa edip, eski görev yerinde bari öğretmen olarak kalmak isteyenler “Hayatım alt üst olacağına şube müdürlüğüm gitsin” demektedir.

Son günlerdeki görevlendirme talep ve tasarruflarına ilişkin haberler ise sancının tahmin edilenden fazla olduğunu göstermektedir. Anlaşılan mağdur durumdaki Şube Müdürleri kabul edilmeyen mazeretlerinin yaşattığı faturayı hafifletmek için görevlendirme arayışlarını sürdürmekler ve Bakanlığın görevini zamanında yapmamasının, yapmaya çalıştığı il içi bölge sistemini uygulamamasının faturasını şu anda Şube Müdürleri ödüyorlar. Bakanlığın bu konuda bir versiyon güncellemesi yaparak bir an önce “Rotasyon 4.0” ’a geçmesi gerekmektedir. Yoksa ileriki yıllarda mağduriyetler katlanarak artacaktır.

memurpostasi.com özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum