Meclis Başkanı kim son dakika seçim sonuçları

Meclis Başkanı kim son dakika seçim sonuçları

Meclis Başkanı seçimi oylaması bitti. Meclis başkanı kim olacak sorusunun yanıtı belli oldu. Meclis Başkanı AK Parti'li İsmet Yılmaz oldu.

Meclis Başkanı seçimi bugün üçüncü ve döndüncü tur oylama sonuçlandı. TBMM'nin 26. Başkanı AK Parti'li İsmet Yılmaz oldu. Yılmaz, dördüncü tur oylamada 258 oy aldı. 

RESMEN GÖREVE BAŞLADI

Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'dan görevi devraldı.


İLK GÖRÜŞME DAVUTOĞLU'YLA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçilen İsmet Yılmaz ile Meclis Başkanlığı makamında bir araya geldi.

TARAFSIZLIK SÖZÜ

Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Meclis Genel Kurulu'na seslendi. Yılmaz, "Görevimi tarafsızlıkla yapacağım" sözü verdi.

Yılmaz, "Yapılacak çok iş var. Kum saati işlemeye başladı" diye konuştu. 

DÖRDÜNCÜ TUR OYLAMA SONUÇLARI

İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 258
Deniz Baykal (CHP adayı) :182

Geçersiz oy sayısı: 78
Boş oy sayısı: 29

yeni-meclis-baskani-ak-partili-ismet-yilmaz-oldu.jpg

DÖRDÜNCÜ TURA KİM KALDI?


Üçüncü turda başkan seçilemediği için Meclis seçiminin dördüncü turuna geçildi. Dördüncü tura en yüksek oyu alan 2 aday katılabiliyor. Sonuçlara göre dördüncü turaİsmet Yılmaz ve Deniz Baykal kaldı. Bu turda en çok oyu alan kişi başkan seçilmiş olacak. Şu anda Meclis'te dördüncü tur oylama başladı. 

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMA SONUÇLARI

Meclis Başkanı seçiminde üçüncü tur oylama tamamlandı. Meclis Başkanı seçilebilmek için bu turda 276 salt çoğunluk oyu gerekiyordu. Üçüncü tur seçimde oylama sonuçları yeni başkanı çıkarmadı. Üçüncü tur adayların aldığı oylar:

İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 259
Deniz Baykal (CHP adayı) : 129
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 80
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 78

BOŞ OY : 2
GEÇERSİZ OY YOK
TOPLAM KATILIM : 548

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ
meclis-başkani-seçimi-hdp-selahattin-demirtaş.jpg

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın TBMM oturumu açılışını yapmasının ardından saat 15.00'da üçüncü tur oylamaya başlandı. Bu turda meclis başkanı seçilebilmek için salt çoğunluk olan 276 oy almak gerekiyor. İsimleri okunan milletvekilleri sırasıyla 'gizli' oylamaya katılıyor. Şu anda oylama devam ediyor. 

MHP'NİN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli meclis başkanı seçimiyle ilgili yaptığı son dakika açıklamayla gündeme oturdu. Bahçeli dördüncü tur seçime katılacaklarını ancak boş oy atacaklarını ilan etti. 

CHP'NİN KARARI - KILIÇDAROĞLU AÇIKLADI
Meclis Başkanı seçimiyle ilgili bir son dakika açıklama da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kemal Kılıçadaroğlu, "MHP'nin Meclis Başkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy verecek misiniz?" sorusuna karşılık "Çatı mı kaldı?" yanıtını vererek 'ittifaka' kapıyı kapattı. 

HDP'NİN KARARI - PERVİN BULDAN AÇIKLADI
Peki HDP seçimlerde başka bir adayı desteklemeyi düşünüyor mu? Bu konuda HDP'nin kararını Pervin Buldan duyurdu. Buldan "Kendi adayımız Dengir Mir Mehmet Fırat’ı destekleyeceğiz. İhsanoğlu 4. tura kalırsa destek vermeyeceğiz.” dedi.

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
tbmm-meclis-başkani-seçimi.jpg
Meclis'teki birinci tur oylama sonuçları tahmin edildiği gibi çıktı. Her parti kendi adayını destekleme yoluna gitti. Bunun sonucunda da adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken367 oy oranına ulaşamadı. Birinci tur oylama sonuçları şöyleydi;

İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 125
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 81
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 81
GEÇİRSİZ sayılan oy sayısı : 0
BOŞ OY : 2
Meclis Başkanlığı oturumuna katılan milletvekili sayısı : 545

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
deniz-baykal-tbmm-meclis-başkani-seçimi-sonuçlari.jpg
Meclis Başkanlığı birinci turundan sonuç çıkmayınca ikinci tura geçildi. Yine benzer oy oranları çıktı ve bu turdan da sonuç alınamadı. Meclis Başkanı seçimi 2. tur sonuçları da şöyle oldu;
İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 128
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 80
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 80

BUGÜN NE OLACAK?
Meclis Başkanı birinci ve ikinci tur oylamasında adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken 367 oy oranına ulaşamadı. Bu sebeple bugün 3. ve 4. tur oylama yapılacak. 

ÜÇÜNCÜ TURA DİKKAT
Eğer başkanlık yarışı partiler açısından bir koalisyon provasına dönüşecek olursa “taktik” büyük olasılıkla üçüncü turdan itibaren başlayacak. Çünkü yine hiçbir parti üçüncü tur için gerekli olan 276 oyu tek başına sağlayamıyor.

Muhalefet AK Parti’ye destek vermez ve kendi arasında anlaşırsa muhalefetten bir ismi başkan yapabilir. Bu noktada MHP ve HDP; AK Parti’den sonra en çok milletvekili sayısına sahip olan CHP’ye jest yaparak onun adayını seçtirebilir. Ya da aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı için CHP ve MHP’nin “çatı aday” olarak gösterdiği bu seçimde MHP adayı olan İhsanoğlu için CHP bir jest yapabilir.

Üç partinin oyu 292’ye ulaşıyor. Üçüncü turda 276 oy alan seçilmiş oluyor.

DÖRDÜNCÜ TUR
Dördüncü turda
, üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor, en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor. Seçim dördüncü tura kaldığı taktirde diğer partiler ortak bir aday için uzlaşamazlarsa AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

MECLİS'TEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
meclisteki-7-haziran-2015-seçimi-sonrasi-milletvekili-dağilimi.jpg

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMLER?
AK Parti’den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP’den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP’den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat Meclis Başkanlığı için yarışıyor.

yeni-meclis-başkani-kim-partilerin-adaylari.jpg

DENİZ BAYKAL SEÇİLEBİLİR Mİ?
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi , HDP'nin üçüncü turda Deniz Baykal’a oy vereceğini iddia etti. HDP bu iddiayı yalanladı. Deniz Baykal'ın seçilmesi için tek yol var. O da bir başka partinin desteğini almak. Ancak şu ana kadar bu yönde sinyal gelmiş değil. 

MHP'nin kendi adayını bırakıp Baykal'a destek vermesi çok zayıf bir ihtimal. AK Parti ise ancak CHP ile koalisyon durumunda Deniz Baykal'a oy verebilir. Bu noktada da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Meclis Başkanlığı seçimlerinin koalisyon pazarlığının parçası olmadığını" belirttiği sözleri akla geliyor.

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.