Meclis'te Kürdistan tartışması

Meclis'te Kürdistan tartışması

HDP'li vekil Hüsamettin Zenderlioğlu'nun konuşması sırasında Türkiye'nin bir bölgesinden Kürdistan diye bahsetmesi Meclis'te gerginliğe neden oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulması ve Askerlik Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nın görüşmelerinde "Kürdistan" tartışması yaşandı.

"KÜRDİSTAN'A 39 BİN MAYIN DÖŞENDİ"
HDP Grubu adına konuşan Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Türkiye'de toprağa 1 milyondan fazla mayın döşendiğini belirterek, "Kürdistan bölgesinde bulunan güvenlik tesislerinin etrafına 39 bin mayın döşenmiştir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN BÖLGELERİ BAŞKA BİR DEVLETLE BAĞDAŞMAZ"
Başkanvekili Meral Akşener, Zenderlioğlu'nun konuşmasını tamamlamasının ardından, Genel Kurul'da söz alan her milletvekilinin yemin ettiği Anayasa'nın 81. maddesine sadakat sorumluluğunu hatırlatmak istediğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir bölgesini başka bir devletle ifade edecek şekilde adlandırmanın milletvekili yemini ile bağdaşmayacağını düşünüyorum. Bu hassasiyetimi Genel Kurul ile paylaşmak istedim" dedi.

 

MHP'LİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Ayağa kalkarak söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Zenderlioğlu'nun kullandığı ifadenin tutanaklara girmesini kabul edemeyeceklerini söyledi. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfu Türkkan söz alarak, "TBMM'de bulunan bir milletvekili olarak  böyle bir aymazlığı asla ve kat'a kabul etmediğimi ifade etmek istiyorum. Buna sessiz kalan güruhu da lanetliyorum. Bu lanet olası tavrı lanetliyorum" dedi.

"BU COĞRAFYANIN ADI BU"
HDP'li Zenderlioğlu ise "Bir coğrafyanın adını illa senin istediğine göre mi kullanacağız? Bu coğrafyanın adı bu. Bunu Atatürk de kullanmıştır; İran sınırına gelirken diyor ki 'burası neresi? Diyorlar ki 'burası Kürdistan" dedi.

Akşener, Anayasa'nın 81. maddesinin açık olduğunu kaydederek, "Ben de başta olmak üzere TBMM'nin her bir üyesi, üzerine yemin ettiğimiz Anayasa'ya uymak zorundayız. Türkiye'nin coğrafi bölgelere ayrılırken, böyle bir isimlendirme hukuki olarak yapılmamış . Dolayısıyla ona bu çatının altında uymak zorundayız. Benim de görevim bunu size hatırlatmak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum