Memur Maaş Zammında Şok Gelişme

Memur Maaş Zammında Şok Gelişme

Türkiye Kamu-Sen’in geçtiğimiz günlerde ortaya çıkardığı, 2015 yılı toplu sözleşmesinde yetkili konfederasyonun imza attığı skandal maddenin iptali için yargıya başvuruda bulunduk.

Türkiye Kamu-Sen’in geçtiğimiz günlerde ortaya çıkardığı, 2015 yılı toplu sözleşmesinde yetkili konfederasyonun imza attığı skandal maddenin iptali için yargıya başvuruda bulunduk.

Memurlarımızı ve emeklilerimizi yüzde 1,8 puan kayba uğratan bu imzanın 2015 yılı toplu sözleşme kapsamı dışında kaldığı ve daha önce imzalanmış olan bir toplu sözleşmenin memurlar aleyhine değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade ettik.

İptal istemimize ilişkin bir değerlendirme de bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memurun ve emeklinin  hakkının gasp edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Koncuk;

Bilindiği üzere; “2013 yılında imzalanan toplu sözleşmenin bir maddesi, 2015 yılında kamu çalışanlarına ve emeklilerimize öngörülen kümülatif zammın üzerinde bir enflasyon oluşursa, enflasyon farkı ödenmesini hükme bağlamıştı.

Buna göre 2015’de enflasyonun memurlara öngörülen artışın, (% 3+3) kümülatif toplamı olan yüzde 6,1’i aşması halinde memurlara enflasyon farkı ödenecekti.

Ancak, Memur-Sen 2015 yılında iki yıl önce kendi imzaladığı toplu sözleşme hükmünü memurlar aleyhine değiştirdi. Öyle ki, 2015 toplu sözleşmesinde memurların enflasyon farkı alabilmesi için 2015 yılı enflasyonunun memurlara yıl içinde verilen yüzde 3 ilk altı ay zammı, yüzde 1,76 ilk altı ay enflasyon farkı ve yüzde 3’lük ikinci altı ay zammının kümülatif toplamı olan yüzde 7,9’u aşması hükme bağlandı. 

Hal böyle olunca 2013 toplu sözleşmesine göre enflasyonun yüzde 6,1’i aşması halinde enflasyon farkı alacak olan memur yeni toplu sözleşme ile zarara uğratıldı ve enflasyonun yüzde 7,9’u aşması durumunda enflasyon farkı verileceği belirtildi.

Buna göre, memur ve emekliler her şartta yüzde 1,8 zarar uğratıldı.

Bir sendikanın hukuken 2013 yılında imzalamış olduğu toplu sözleşme hükümlerini, 2015 yılında yapılan toplu sözleşmeyle değiştirme hakkı yoktur.  Kapsam dışında olan bir maddeyi değiştirilerek, 2015 toplu sözleşme zamanında yeniden yapılmıştır.

2013 yılında imza atılan toplu sözleşme maddesi değişmemiş olsaydı, kamu çalışanları ve emeklilerimiz 31 Aralık tarihinde yüzde 2,15 oranında zam alacaktı. Değiştirilen madde üzerinden bir enflasyon hesabı yapılacağı için 31 Aralık tarihinde yüzde 8,25 oranında bir enflasyon olsa bile yüzde 1,8 oranında kaybımız olacaktır.

Ayrıca, yetkili konfederasyonun imza attığı maddede yapılan değişiklik sadece 2015 yılı için geçerli kılınmış, 2016 ve 2017 yılları için bu madde konulmamıştır.  Yani 2016 yılında  yapılan yüzde 6’lık zammı fiilen yüzde 4’e düşürmüş,  2015 zammını almış, 2016 yılının birinci altı ayına eklemişlerdir.

31 Aralık 2015 tarihi itibariyle enflasyonun, yüzde 9 çıktığını düşünürsek, eski maddenin geçerli olması durumunda bütün kamu çalışanları ve emeklilerimiz yüzde 2,9 oranında enflasyon farkı alacaktı. Ancak, madde değiştiği için, enflasyon yüzde 9 çıksa bile, yüzde 7,9’dan çıkarınca kamu çalışanları ve emeklilerimiz yüzde 1,1 enflasyon farkına mahkum edilmiştir. Yani yüzde 2 zam oranımız elimizden alınmıştır.

Memur-Sen’in imza attığı bu madde tam anlamıyla bir skandaldır.  Bir sendikanın toplu sözleşmede kabul edilen bir maddeyi böylesine sorumsuzca, kamu çalışanlarını ve emeklileri zarara uğratmak pahasına değiştirme hakkı yoktur. Bunu düzeltmek için Türkiye Kamu-Sen konuyu yargıya taşımış ve kamu çalışanları ile emeklilerden alınan bu hakkın verilmesi için mücadelesini başlatmıştır.

Türkiye Kamu-Sen her zaman olduğu gibi memur ve emeklilerimize yapılan bu haksızlığın takipçisi olacak, yaşanan bu adaletsizliği ortadan kaldırılması için her türlü platformda mücadelesini sürdürecektir” dedi.

 

 İsmail Koncuk

 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.