Memurlar Bayram İkramiyesi Talep Ediyor

Memurlar Bayram İkramiyesi Talep Ediyor

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 59,03 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 1.711,87 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. 

Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 59,03 TL; 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.711,87 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 14,76 TL, aylık ise 427,97 TL olarak belirlendi. 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2015 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 53,89 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.562,81 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %9,54 oranında yükseldiği görülüyor.
 
KONCUK: BAYRAM İKRAMİYESİ LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR
 
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 2.575,09 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %66,5’ini, yani üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti % 9,54 oranında yükseldi. 
Bu yıl memur maaşı ortalama 168 TL arttı. Bu zam zaten yıl içerisinde harcamalar karşısında eridi ve memurun maaşı reel olarak düştü. Şimdi ise iftar sofrasının maliyetinin de 149 TL pahalandı. 
Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında bile kamu çalışanları sofralarına koyacakları bir hurmanın hesabını yapmaları hepimizi derinden yaralamaktadır. Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği gibi kamu çalışanları ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi artık bir zaruret haline gelmiştir. 

Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan ayını içten dileklerimizle kutluyor, tüm Türk İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.