Hüseyin ÖZKAN

Hüseyin ÖZKAN

METAVERSE OKULU

METAVERSE OKULU

Belki bu kavramı ilk kez ben kullanıyorum. Bunu her yeni gelişmeye eğitim penceresinden bakmama bağlıyorum. Alanımla bağdaştırıyorum. Nörobilim alanında heyecan verici gelişmeler oluyor örneğin, Öğrenmenin nörobilmi artık görüntü teknolojisinin gelişmesiyle görülebilir hale geliyor. Aklıma hemen “nöroeğitim” alanını düşünmek geliyor. Her bilim alanıyla eğitim alanının bağlantısı kurulabiliyor, düşünceler üretilebiliyor. Elbette bunlar çoğunlukla birer beyin ekzersizleri olarak kalıyor. Yaşam alanı bulamıyor.

Şimdi artık, sosyal medyanın ötesinde bir şey olmak isteyen Facebook’un başını çektiği belki de adını meta olarak değiştireceği düşünülen Facebook'un ürettiği “metaverse” kavramı çokça konuşuluyor. Konuşulmaktan öte irili ufaklı bir çok metaverse alanları oluşturulmuş durumda.

Nedir bu metaverse? Kelime anlamından yola çıkarsak “evren ötesi” gibi bir anlamı ortaya çıkıyor. Daha açıklayıcı tabiriyle yaşamın sanal gerçeklik üzerine taşınması durumu denilebilir. Sanal dünyanın gerçek dünyaya daha çok yakınlaşması da denilebilir. İnsanın anlam arayışında merak edilen bir soru vardır ya, bir simülasyonun içinde mi yaşıyoruz gibi. Aşkın anlamda buna verecek cevabım yok ama içkin olarak yani insan eliyle bir çok sanal dünyalar yaratıp oralarda yaşayacağız gibi görünüyor. Dijital dünyada yaratılan arttırılmış gerçeklik ile oluşturulacak simülasyon dünyalarında anlam bulmaya çalışacak gibiyiz. Durum onu gösteriyor.

Buna metaverse diyoruz. Şimdiden bir çok metaverse alanı oluşturulmuş durumda. Her metaverse platformu kendi parasını da üretiyor. Buna coin deniyor. Alışverişler bu para ile yapılıyor. Merkezi olmayan bir para akışı sağlanıyor. Ancak günümüzde daha çok, analog yani fiziksel dünyanın bakış açısıyla bakılıyor gelişmelere ve sanal arsalar satılıyor mesela, ancak konunun bu olmadığı daha sonradan anlaşılıyor. Bir metaverse platformundan arsa satın alan biri kendine şu soruyu soruyor. “Şimdi ne olacak?” Aynı bölgeden aynı konumdaki bir arsayı başka bir metaverse platformu başka bir müşterisine satabiliyor mesela. Sonuçta sanal ve dijital platformda üretilmiş bir arsadan söz ediyoruz. Boğaz manzaralı bir arsayı herkes farklı farklı metaverse platformundan satın alabilir örneğin.

O halde konu arsa değil arsanın üzerinde oluşturduğun sanal işletme ile ve bu işletmenin işlevi ve sizin üretkenliğinizle ilgili.. Geçenlerde bir metaverse platformunda on iki milyon kişinin bilet alarak izlediği bir konserden bahsediliyor. Eğlence alanları, sanal ofisler, dersaneler ve bunun gibi hizmet sektörüne uygun faaliyetler metaverse dünyasına uygun faaliyetler olabiliyor.

Elbette metaverse dünyası çok yeni. Yasal alt yapısı yok. Sistemi kuranın fişi çektiğinde hiç hak iddia edemeyeceğiniz bir alan ama çok gelişeceğe benziyor. Hatta birbirine entegre edilen büyük platformların küçükleri satın alarak alanını genişlettiği meteverse alanı kapma savaşlarının yaşanabileceği yeni bir dünyadan bahsediyorum.

Peki okul ve eğitim bunun neresinde? Her halde kafanızda şekillenmiştir. Arttırılmış gerçeklikle daha ilgi çekici sınıfların oluşturulduğu, hologramla öğretmenlerin ders anlattığı bir sınıfta milyonlarca öğrencinin olabileceği, metaverse okullarından bahsediyorum. Bunun alt yapısı biraz biraz pandemi sürende atıldı. Şimdi bu alanı metaverse platformlarına taşıma zamanı... Sonra gelsin metaverse okulları...

Çok uzak bir gelecek gibi mi geldi size? Hiç de öyle uzak bir gelecekten bahsetmediğimi bugünkü dijital teknoloji alanındaki gelişmeler gösteriyor...
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum