O çalışanlara şok! % 50 maaş indirimi geliyor

O çalışanlara şok! % 50 maaş indirimi geliyor

O çalışanlara şok! % 50 maaş indirimi geliyor

THY ekonomik buhrandan çıkış kapısı arıyor! O yazardan çarpıcı iddia

Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Cebeci, bugünkü köşe yazısında koronavirüs salgınından etkilenen ve ekonomik zorluk yaşayan Türk Hava Yolları'na ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Küresel pandemiden etkilenen Türk Hava Yolları çıkış kapısı arıyor!

Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Cebeci, koronavirüs salgınından etkilenen Türkiye'nin en büyük markalarından Türk Hava Yolları'nın içinde bulunduğu durumu köşesine taşıdı.

Cebeci şirketin içinde bulunduğu durumu şu şekilde özetledi, "Neredeyse 350 uçak yerde. Yapılan seferler sistemi çevirecek gelir getirmiyor. Sonraki zamanlar hâlâ karanlık. Şirket, içinde bulunduğu durumdan çıkabilmek için formüller arıyor. Personel maliyetinin yüzde 50’sini pilotlar alıyor. Kabin ekiplerinin payı yüzde 25. THY’nin gündemi maaşlarda indirime gitmek."

Ayrıca Cebeci şirketin işten çıkarmamak için maaş indirimini zorunlu tuttuğunu belirterek, "THY pilot maaşlarında yüzde 50, diğer personelin maaşlarında yüzde 30 indirim konusunda kararlı. Ve pandeminin sonuna kadar da kimseyi işten çıkarmamak için çaba harcayacak. İkramiyelere dönüş için THY, sendikaya 2020 sonunu işaret ediyor. Ama bir uzlaşma yok. Bir başka çalışma ise ikramiyelerin tümünün kaldırılması yönünde. Ufukta görünen durum işten çıkarmama konusunu daha şimdiden kesin bir sonuca taşınamıyor. Gelecek günler yol haritasını daha keskin çizgilere kavuşturacak." değerlendirmesinde bulundu.

İşte Uğur Cebeci'nin bugünkü köşe yazısından bazı bölümler;

THY 2018 maaşlarına dönmek istiyor

Tüm havayolu şirketleri gibi koronavirüs vurgunu yiyen Türk Hava Yolları aylardır uçmuyor. Neredeyse 350 uçak yerde. Yapılan seferler sistemi çevirecek gelir getirmiyor. Sonraki zamanlar hâlâ karanlık. Şirket, içinde bulunduğu durumdan çıkabilmek için formüller arıyor. Personel maliyetinin yüzde 50’sini pilotlar alıyor. Kabin ekiplerinin payı yüzde 25. THY’nin gündemi maaşlarda indirime gitmek.

... Evet Türk Hava Yolları 30 bin personeli ve 350 uçağı ile bir dünya markası oldu. Ama koronavirüs sonrası marka değerini, borsadaki gücünü, uluslararası değerlendirmelerdeki güçlü yerini korumakta zorlanıyor. Sendika ile yaptıkları görüşmelerde de maaşlar konusunda bütün çabalara rağmen bir uzlaşma sağlanamıyor. .. Aşağıda yazdıklarım, sızan bilgilerden oluşuyor.

1.8 MİLYAR MALİYET

Şirket yapılan hesaplamalarında pilot maaşlarında yüzde 50, diğer çalışanların maaşlarında yüzde 30 gibi bir indirim hedefliyor. Yani sonuçta şirket 2018 maaşlarına yani personel maliyetlerine dönmek istiyor. Yani maaş indirimi gündemde. ...

100 BİN TL’Yİ AŞIYOR

Şirkette 2 yıllık uçuş eğitimini tamamlamış, ikinci pilotun maaşı 30 bin TL civarında. Geniş gövdeli bir uçakta kaptan pilotun maaşı, bütün gelirlerinin toplamının 12’ye bölünmesiyle 100 bin TL’yi aşıyor. Elbette bütün kaptan pilotlar bu maaşı almıyor, 70 bin TL alan da var. ... Şirkette toplam 519 yabancı pilot var. Kaynağı bilinmeyen mesajlarla bu pilotların şirketten gönderilmesi isteniyor. Ama şirket böyle bir ayırımı yapmama konusunda kararlı görünüyor.

Uzun yıllar şirkette çalışmış deneyimli bir kabin amiri ya da daha az kullanılan adıyla Purser’ın maaşı ikramiyelerin ve diğer gelirlerin toplamının 12’ye bölünmesiyle 20 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Şirkette müdürler de bu maaşı alıyorlar. 5 yıllık bir kabin amirinin maaşı ikramiyeler dahil ayda 13 bin 500 TL. Yeni başlamış bir kabin memurunun maaş ortalaması aylık 7 bin 650 liraya geliyor. Elbette ikramiyelerde dahil yıllık toplamın 12’de biri bu.

THY pilot maaşlarında yüzde 50, diğer personelin maaşlarında yüzde 30 indirim konusunda kararlı.

Ve pandeminin sonuna kadar da kimseyi işten çıkarmamak için çaba harcayacak. İkramiyelere dönüş için THY, sendikaya 2020 sonunu işaret ediyor. Ama bir uzlaşma yok...

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.