O şoför, faciayı anlattı

O şoför, faciayı anlattı

Ankara Dikimevi'nde dün 12 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan belediye otobüsünün sürücüsü tutuklandı. E.A., ifadesinde "Otobüse çarpmamak için kaldırıma çıktım" dedi.

Ankara Dikimevi'nde dün 12 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan belediye otobüsünün sürücüsü tutuklandı.

Facia "Aracı ileri al" ile başlamış

Tutuklanan şoförün savcılık ifadesi de ortaya çıktı. E. A., ifadesinde olay öncesinde önündeki maddi hasarlı kaza nedeniyle bir süre beklediğini anlattı. Uzun süren bekleyiş sırasında yolcuları da indirdiğini kaydeden şoför, arkadan gelen 'Biraz kenara al' uyarıları nedeniyle aracını kenara çekmek isterken aracın süratle yol aldığını ve frenlerin de tutmadığını iddia etti. İşte E.A.'nın ifadesi:

"EGO'da 8 yıldır otobüs şoförü olarak çalışıyorum. Olay günü tahminen 12.45'te yolcu dolu otobüsle Dİkimevi'nden Kızılay'a doğru Cemal Gürsel Caddesi'ne döndüm. Önümde belediyeye ait yolcu otobüsü ve bir otomobil arasına maddi hasarlı kaza olduğunu gördüm. Araç çalışır haldeydi, el frenini çektim aracı boşa aldım. Yani otomatik olduğu için N'ye getirdim, araç çalışıyordu.

 

"Vitesi boşa aldım mı hatırlamıyorum"

Daha doğrusu tam hatırlamıyorum, yalnızca el frenini çektiğimi net hatırlıyorum. Vitesi boşa getirip getirmediğimi tam hatırlamıyorum. Araçtan indim, maddi hasarlı trafik kazasının olduğu yere geldim, olay yerinde trafik 10 dakika kapalı kaldı açılmadı. Otobüse bindim yolculara trafiğin açılmadığını isteyenin inebileceğini metroyu kullanabileceğini söyledim. Yolcular da indi. Otobüste kimse kalmamıştı. Benim arkamdaki araçlar kornaya bastı. Bana biraz daha öne al, sağa ya da geriye dönebiliriz dediler. Bunun üzerine aracı biraz ileri almak istedim"

Fren çalışmadı

"Araç çalışıyordu. El frenini indirdim. Biraz gaza dokundum. Araç yavaş hareket edeceğine hızlı bir şekilde hareket etti. Hemen frene bastım. Fren tutmadı. Otobüs hızlı bir şekilde öne doğru hareket etmeye başladı, önümde bir tane otobüs vardı.

Otobüse çarpmamak için kaldırıma çıkmış!

Otobüse vurmamak için sağına geçmek için direksiyonu sağa kırdım. Direksiyon hakimiyetimi kaybettim. Otobüs hakimiyetim dışında kaldırıma çıktı. Israrla ayak frenine bastım. Otobüs durmadı heyecanlandım. El frenini çekemedim, unuttum. Otobüs kaldırımda devam ediyordu. İnsanlar kaçışıyordu, onlara çarpıyordum. Kaldırımın kenarında bulunan iki araca yandan çarptım. Kaldırımda bekleyen ve yürüyen insanlara da otobüs çarptı. Ben devamlı ayak frenine basıyordum. Otobüs benim ayak frenine basmamla mı durdu bilemiyorum. Araç durdu. Daha sonra şoka girdim. Yaptıklarımı hatırlamıyorum."

Kaza öncesi araçta sigara içmiş

Savcının sorgu sırasında araç kamerasına ait görüntülerde, kendisinin yolcuları indirdikten sonra ve kaza olmadan önce şoför koltuğuna oturarak sigara yaktığını ve sigara yaktıktan sonra otobüsü hareket ettirdiğinin görüldüğünü sorması üzerine, şoför şu yanıtı verdi:

"Bunu hatırlamıyorum. Şoktaydım. otobüsten indikten sonra ne yaptığımı hatırlamıyorum. Daha sonra Dikimevinde EGO'nun amirlerinden biri aradı, telefonu açtım, olayı anlattım, onlarla birlikte polise teslim oldum. Daha önce maddi hasarlı kaza yaptım ama ölümlü kazaya karışmadım. Olaydan pişmanım."

Mahkemeye sevk edildi

Şoför E.A., adliyede Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili tarafından sorgulandı. E.A tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Ankara Dikimevi'nde otobüs durağına dalarak 12 kişinin ölümüne sebep olan otobüs şoförünün, aracı hareket ettirmeden sigara yaktığı ortaya çıktı. Şoför E.A, savcıya verdiği ifadede, "Otobüsü hareket ettirdim, yavaş hareket edeceğine hızlı hareket etti. Ayak frenine ısrarla bastım çalışmadı. O heyecanla el frenini çekmeyi unuttum" dedi.

Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.