Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki hizmet puanlarına yönelik değişikliğe dava açtık

Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki hizmet puanlarına yönelik değişikliğe dava açtık

Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki hizmet puanlarına yönelik değişikliğe dava açtık

Eğitim-Bir-Sen olarak, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki yüksek lisans mezuniyetine verilen hizmet puanında tezli-tezsiz ayrımı yapılması ile takdir-teşekkür-aylıkla ödül belgelerinin puanlama dışında tutulmasını dava konusu ettik.

19.6.2020 tarihli ve 31160 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde hizmet puanının hesaplanması ekseninde bir kısım değişiklikler yapılmıştır.

Yüksek lisans mezunu öğretmenlere hizmet puanı verilmesi öngörülmüş, ancak yüksek lisans mezuniyetleri arasında tezli yüksek lisans-tezsiz yüksek lisans şeklinde bir ayrıma gidilerek farklı bir puanlama getirilmiştir. Fakat öğretmenlere yüksek lisans mezuniyetleri nedeniyle hizmet puanı verilmesinde tezli-tezsiz yüksek lisans arasında ayrım yapılmasını haklı ve makul gösterecek, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygunluk yönünden hiçbir gerekçe mevcut değildir. Nitekim 2023 Eğitim Vizyonu’nda da vurgu, lisansüstü eğitimin teşviki ve geliştirilmesi yönündedir.

Yönetmelik değişikliğinde, başarı, üstün başarı ve ödül alanlara ilave hizmet puanı verilmesi de öngörülmektedir. Ancak başarı, üstün başarı ve ödül kavramları, kamu personel mevzuatına 13.2.2011 tarihinde 657 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle girmiştir. Bu tarihten önce bu belgelerin alınması hukuken ve fiilen mümkün değildir. Lakin 6111 sayılı Kanun değişikliği öncesi 657 sayılı Kanun’un 122. maddesi çerçevesinde öğretmenler (ve diğer kamu personeli) teşekkür, takdir belgesi ve aylıkla ödül almaktaydı. Söz konusu belgeler, 13.2.2011 tarihinden itibaren veril(e)memekte ise de hukuk âleminde halen varlıklarını sürdürmektedir. Nitekim eğitim kurumu yöneticilerinin görevlendirmeye esas başarı puanının belirlenmesinde bu belgeler puanlamaya dâhil edilmektedir.

Bu nedenle, hukuka, kanuna aykırı ve eksik düzenleme niteliğinde gördüğümüz söz konusu değişikliklerin iptali istemiyle idari yargıda dava açtık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum