Öğretmenleri valiler işe alsın

Öğretmenleri valiler işe alsın

Ekonomi Bakanı Zeybekci, evlenen öğretmenlerin eş durumu tayin istemelerine sert çıkış yaptı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den açıklamalar.

Zeybekci, "Evlendikten sonra eş durumu tayini isteyen öğretmenlere, o senin sorunun" dedi.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamu personel reformunun yapılmasını savunurken kendilerine e-posta ve twit yoluyla en fazla talebin geldiği atanamayan öğretmenleri örnek gösterdi. Adana İnovasyon Konferansı'nı takip eden gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Zeybekci, öğretmen açığının sebebinin öğretmenlerin atamadan sonra evlenip başka şehirlere gitmesi olduğunu kaydetti. Zeybekci "Hala Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bir öğretmenin ortalama kalış süresi 10.5 ay. 70 bin öğretmen alıyorsun seneye aynı açık var" dedi. Zeybekci, devletin şehirlerde kadroları belirlerken il içinde ihtiyaç duyulan pozisyona göre hareket ettiğini belirterek işe alımın valiler yoluyla yapılması gerektiğini söyledi.

'İLÇESİNE GÖRE MAAŞ OLMALI'

Zeybekci, şöyle konuştu:"Devlet Adana Valisi'ne 'Al' diyecek ama vali bilmem ne ilçesinin bilmem ne köyündeki okula öğretmen alacak. İşte 'Ben Samsun'dan biriyle evlendim gidecektim. "Evlen. Evlenme diyen var mı? O okulda kaldığın sürece, vali seni o okula aldığı sürece 657'nin tüm haklarına sahipsin. 'Gideceğim, tayin istiyorum' dediğin zaman yok kardeşim. O senin sorunun. Gidecek misin al senin bonservisini git. Gittiğin yerde işe girmişsin girmemişsin o senin sorunun. Ben sana gittiğin yerde öğretmenlik yaptırmak zorunda değilim. Ben o okula öğretmen bulmak zorundayım." Zeybekci, sağlıkta da aynı sistemin uygulanması maaşların ilçeye göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı 'Ankara'daki bürokratik çemberden kurtaracak' özel sektör kurulları oluşturmayı planladıklarını anlattı. Zeybekci, "Bir hükümet dilediğini müsteşar yapabilmeli. Reel sektörden geçiş olabilmeli" diye konuştu.

'ÖĞRENCILER MUTLAKA BIR YERLERDE ÇALIŞMALI'

Gazetemizin ekonomi servisinden Seçkin Ürey, "Üniversite Sanayi İşbirliği" panelinin moderötürlüğünü yaptı. Panelde konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, "Üniversite sanayi işbirliğine açığız. İnsanlar görerek daha iyi öğrenir. Öğrencilerimiz bir yerlerde mutlaka çalışmalı ya da staj yapmalı" dedi.

'KONUT SAHİBİNE VATANDAŞLIK YENİ ZENGİN YARATIR'

Türkiye'den konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesi önerisini tekrar gündeme getiren Zeybekci, "Ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümek zorunda olan bir ülke kendi iç tasarruflarıyla bunu yetiştiremez. Doğrudan yabancı yatırımcı girişinden ziyade Türkiye'ye yatırımcı getirmeliyiz. Yeni zengin Türkler yaratmamız gerekiyor. Tükiye'de alınan konut 4-5 milyar dolar, bunu 10 milyar dolara çıkaralım. Türkiye'de yaşamak hayali varsa gelsin. Vatandaşlık verelim" dedi. Bu uygulamanın birçok ülkede olduğunu hatırlatan Zeybekci, 500 bin veya 1 milyon dolar gibi alt sınırlar olabileceğini belirtti.

'EĞİTİM SİSTEMİ DÖNÜŞMELİ'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 1'i düzeyinde takılıp kaldığını, bunun sebebinin inovasyonun en büyük düşmanı olan dar kalıplara sıkışmış düşünce yapısı olduğunu savundu. Symes bunu aşmak için "Eğitim sistemini dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.

'STRATEJİ HÜKÜMETİ BEKLİYOR'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin inovasyonda 140 ülke içinde 58'inci sırada bulunduğunu hatırlattı. Büyükekşi ''2023'te Ar-Ge harcamalarını yüzde 3'e çıkarma hedefi koyduk. 23 sektöre özel 2023 İnovasyon Stratejisi hazırlıyoruz. Yeni hükümet kurulduğunda inşaallah hayata geçireceğiz'' diye konuştu.

Habertürk

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum