Okul Törenlerinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı Kaldırıldı Mı?

Okul Törenlerinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı Kaldırıldı Mı?

Sosyal etkinlik ve törenlerde artık İstiklal Marşının okunmasının zorunlu olmaktan çıkarıldığına dair yorumlar üzerine, Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet Kandemir açıklamada bulundu. İşte o açıklama:

Sosyal etkinlik ve törenlerde artık İstiklal Marşının okunmasının zorunlu olmaktan çıkarıldığına dair yorumlar üzerine, Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet Kandemir açıklamada bulundu. İşte o açıklama:

Sevgili Arkadaşlar; sosyal medyada yada çeşitli iletişim platformlarında sosyal etkinlik ve törenlerde artık İstiklal Marşının okunmasının zorunlu olmaktan çıkarıldığına dair paylaşımlar yapılmaktadır.

Törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı kaldırıldı o nedenle söylenmeyecek şeklinde bir durumla karşılaşırsanız Bayrak Törenleri Yönergesini hatırlatarak üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiriniz İstiklal Marşı bir sosyal etkinlik değildir. İstiklal Marşı bu milletin yaşam kaynağıdır.

Peki işin aslı nedir?

13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği,
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/25699_0.html

08.06.2017 tarih ve 30090 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırıldı. 
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx…

Sosyal etkinlik ve törenlerde artık İstiklal Marşının okunmasının zorunlu olmaktan çıkarıldığına dair söylemler; yürürlükten kaldırılan yönetmelikte bulunan "Törenlerle İlgili Esaslar" başlıklı 28. maddesi (g) bendindeki; " g) Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın söylenmesinden sonra günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir.” hükümlerinin yeni yönetmelikte yer almamasından kaynaklanmaktadır.

Fakat 2007/Mart tarihli ve 2594 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Bayrak Törenleri Yönergesi yürürlüktedir. Zaten bayrak törenleri ve diğer hususlar hem sosyal etkinlikler yönetmeliğinde hem de bayrak törenleri yönergesinde yer aldığından sosyal etkinlikler yönetmeliğinden çıkarılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2594_0.html

Bayrak Törenleri Yönergesinin hem amaç maddesinde hem de “Belirli gün ve haftalarda bayrak töreni” başlıklı 11. maddesindeki “ (1) Belirli gün ve haftalarda bayrak töreni, bu Yönergedeki hükümlere göre yapılır.” hükümlerinde yer almaktadır.

Dolayısıyla okullarımızda yapılacak olan törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı kaldırıldı o nedenle söylenmeyecek şeklinde bir durumla karşılaşırsanız Bayrak Törenleri Yönergesini hatırlatarak üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiriniz İstiklal Marşı bir sosyal etkinlik değildir. İstiklal Marşı bu milletin yaşam kaynağıdır.

Ahmet Kandemir
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum