ÖNDER Tüm İmam Hatiplerin Çatı Kuruluşudur

ÖNDER Tüm İmam Hatiplerin Çatı Kuruluşudur

ÖNDER tüm imam hatiplerin çatı kuruluşudur

 

1-ÖNDER’i bilmeyenlere nasıl tanıtırsınız?
Türkiye’nin en eski ve köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan ÖNDER İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği; milletimizin umudu, maneviyatımızın sigortası olan İmam-Hatip neslinin eğitim ve varoluş davasını savunmak için siyaset ve düşünce geliştiren, gençlik meseleleriyle ilgili kamuoyu ve lobi faaliyetleri yürüten, ülkemizin geleceğine liderlik edecek öncü gençler yetiştiren bir temsil, rehberlik ve hizmet kuruluşudur. Temel amacı; Türkiye’nin birliği, beraberliği ve kalkınması için ideal birliği oluşturmak, milli ve manevi değerlerle donanmış nesiller yetiştirmek ve ma’şeri vicdanın temsilcisi olmaktır. İmam Hatip mezun ve mensuplarının toplumsal hayatta itibarlı fertler olarak yer almasına, insanlığın kurtuluşuna vesile olmayı dert edinen erdemli insanlar olarak yetişmesine çalışır.  
 
2-ÖNDER başlıca neler yapıyor?
ÖNDER, her şeyden önce nüfusunun %99’unun Müslüman olduğu Türkiye’de din eğitimi özgürlüğünden her bireyin adil olarak yararlanması hakkını savunmakta ve bu uğurda mücadele etmektedir. İkinci olarak eğitim uygulamalarında nitelik odaklı politika ve stratejilerin geliştirilmesi için her düzeydeki karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlamakta, milletin taleplerine tercüman olmakta, sivil duruşu temsil etmektedir. Mezun ve mensuplarının sosyal, akademik ve mesleki açılardan gelişmesine katkı sağlamak amacıyla eğitim, rehberlik ve danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir. Camiamızın çeşitlenen talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla önde gelen bir çatı kuruluş olarak hizmet alanlarını günden güne artırmaktadır. 
Önder Öncüdür 
 
3-ÖNDER neler yapmayı planlıyor, gelecekte nasıl bir ÖNDER tasavvur ediyorsunuz?
ÖNDER, bilgi toplumunun gereği olarak çeşitlenen bilgi ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla yeni nesil teşkilatlanmasını çok boyutlu ve katmanlı bir şekilde teşkil ederek bütün gençliğe ulaşmak ve onlara öncülük yapmak istemektedir. Dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerinden biri olarak ülkemizin ana dinamiği olan gençliğin gelişim sorunlarına daha yakından eğilmek, bu hususta uzun vadeli politika, strateji, proje ve girişimler geliştirmek başlıca hedeflerindendir. Türkiye’nin 2023 vizyonu ışığında insani kalkınma hedeflerimize daha hızlı erişebilmek için gençliğin enerjisinden daha fazla yararlanmak amacıyla onlara geniş hareket ve inisiyatif alanları açmak gerekmektedir. ÖNDER gelecekte dünya klasmanında bir gençlik teşkilatı olarak alanında söz sahibi etkin bir kuruluş olmalıdır.  
 
4-ÖNDER son dönemde çok hareketli gözüküyor, sebepleri nelerdir?
Türkiye’deki toplumsal dinamizm bir şekilde ÖNDER’e de yansımaktadır. 2012-2013 yılı içerisinde İmam-hatip okullarının önündeki kanuni engellerin kalkması, ortaokul kısımları başta olmak üzere binin üzerinde okulun açılması tabiatıyla iş yükümüzü de artırmaktadır. İmam-Hatip okullarının önündeki engellerin kalkması ve milletin himmet ve katkılarıyla yapılan okulların eğitim hayatına geçmesi bir heyecan ve coşku oluşturmaktadır şüphesiz. Camiamızın talep ve beklentilerine yetişebilmek amacıyla yeni projeler, programlar ve girişimler geliştirmek ve bunları hayata geçirmek için dar kadromuz ve kısıtlı imkânlarla koşturmaktayız. Türkiye’nin dört bir köşesinde özveriyle çalışan 300’e yakın mezun derneğimizle elele vermek suretiyle gençliğe hizmete layık olmaya çalışıyoruz. 
 
5-ÖNDER’i benzeri derneklerden farklı kılan temel dinamikler nelerdir?
ÖNDER’de her şeyden önce samimiyet ve ihlâs esastır. Zor dönemlerde sabır ve metanetle mücadele etmiş, haklı davasından taviz vermemiştir. Yaptıklarını yeterli görmeyerek ilerlemeci ve genişlemeci bir bakış açışıyla değişimi kovalamıştır.      Hizmette hiç bir ayırım gözetmeksizin herkesi kardeş olarak görüp kucaklaması onu birçok sivil toplum kuruluşundan farklı kılmaktadır. Ayrıca hizmet etmek isteyen herkese de kapıları sonuna kadar açıktır ve elden geldiğinde de yardımcı olmak istemektedir. Açıklık, gerçek anlamda sivillik, evrensellik ve kuşatıcılık ÖNDER’i farklı kılan dinamiklerdir.  
 
Önder İlla Edeb Diyor
6-ÖNDER Kutlu Doğum programı hakkında bilgi verir misiniz?
ÖNDER’in ilkini 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında düzenlediği Kutlu Doğum Etkinlikleri, İmam-Hatip Liselerinde öğrenim gören erkek ve kız öğrencilere yönelik Peygamber mesajının farkındalığının sağlanmasını hedefliyor. Buna bağlı olarak bu yıl “Edeb” temasının işleneceği Kutlu Doğum Etkinlikleri, içeriğindeki birçok alt proje ile bir eğitim ve bilinçlenme fırsatına dönüştürülecek. “Edep” teması Türkiye genelinde 250 mezun derneği aracılığıyla yurt sathındaki bütün İmam Hatip Liselerinde işlenecek. Kutlu Doğumun sadece bir haftaya sıkıştırılan bir salon etkinliğinden öte bir öğrenme, bilinçlenme ve arınma fırsatına dönüşmesine çalışıyoruz. 
 
Hazırladığımız Edep Kitapçığının 500 bin adet baskısı yapılarak Türkiye çapında İmam-Hatip Okullarında öğrenim gören bütün öğrencilere bedelsiz ulaştırılıyor. Yurt sathındaki 700 İmam Hatip Lisesinde “Edeb” konulu konferanslar veriliyor. Yaklaşık 20 dakikalık edeb temalı bir eğitim filmi hazırlanıyor. Gençlerle edeb üzerine röportajlar yapıyor ve bunları yayınlıyoruz. Tohum Dergimiz edeb üzerine özel bir sayı çıkarıyor; bunu da 30 bin adet olarak basıyoruz. İnşAllah, 24 Nisan Çarşamba günü düzenlenecek olan salon kutlama programına Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılacak, İstanbul’da öğrenim gören 20.000 öğrenci de Sinan Erdem Spor Salonunda hazır bulunacaktır. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.