Oy sandıklarına veda! Seçimde dijital devrim

Oy sandıklarına veda! Seçimde dijital devrim

Seçmen, HAVELSAN'ın ürettiği makinede "dokunmatik oy" kullanacak. Sonuç yarım saatte belli olacak, seçimi gölgeleyen iddialar da son bulacak.

Seçimlerde yaşanan itirazlar, çöplerden çıkan oylar ve kesin seçim sonuçlarının günler sonra açıklanması artık geride kalıyor. HAVELSAN'ın geliştirdiği elektronik oy kullanma makinesi ile kesin seçim sonuçlarının 30 dakikada alınması sağlanacak. Her bir makina bir sandık görevini görecek ve sandıklar seçmenlere bağlı çalışmayacak. Seçmenler kimlik kartları ile sandık kurulundan makineyi kullanmak için barkotlu kartları alacaklar. Böylelikle sandık ile seçmen arasında bir bağ olmayacak ve sandık seçmenin oyunu nereye kullandığını bilmeyecek. Kişiler, verilecek barkod kartları ile bankamatiğe benzeyen ekranda hangi partiye oy vereceklerini bulacaklar ve dokunmatik olarak işlemini tamamlayacak. Oylar aynı zamanda küçük barkod kağıtlarına da yansıyacak.

Oy kullanma işlemi sonuçlandıktan sonra veriler tek bir tuşla merkeze iletilecek. Bu sistemle mühürlerin net olmaması ve başka bir sayfaya geçmesi sebebiyle yaşanan geçersiz oylar da olmayacak. Türkiye'de geçtiğimiz yerel seçimlerde yaklaşık 2 milyon oyun geçersiz sayıldığı düşünülürse sistem bu problemi de çözmüş olacak.

Sisteme önümüzdeki dönemde daha da yenilikler eklenecek. Bu çerçevede el izi ya da parmak izi aracılığıyla da kişinin oy kullanması için planlamalar yapılıyor. Sesli sistem sayesinde hangi partinin hangi sırada yer aldığı okunacak, böylelikle görme engelli vatandaşlar da rahatlıkla oyunu kullanabilecek. Gurbetçiler de 'e-oy' sayesinde randevu alma ve kilometrelerce ötedeki sandıklara gitme derdinden kurtulacak. Yüksek Seçim Kurulu, son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi için 194 milyon lira, son yerel seçimde de 211 milyon 209 bin lira harcamıştı. Sistemin yazılımını milli firma HAVELSAN tarafından gerçekleştirdiği için bunun Türkiye'ye maliyeti çok büyük olmayacak. Seçim harcamaları da önemli ölçüde azalacak.

 

 

DOKUNMATİK OYLAMA

Seçmen ATM'ye benzeyen bir ekranda istediği partinin amblemine dokunarak oyunu kullanacak.

BUKET GÜVEN

Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.