Son 3 yılın sınavları mercek altında!

Son 3 yılın sınavları mercek altında!

Adli ve idari yargı hakim savcı sınavında usulsüzlük yapıldığına ilişkin şikayetlerle ilgili savcılıkça yapılan soruşturmada, "delillerin karartıldığı" iddiaları araştırılıyor.

Ankara'da, 110 ve üzeri net yapan 3 bin 227 kişinin şüphelisi olduğu 2010'daki KPSS'de kopya çekildiği iddialarıyla başlatılan soruşturmanın bir benzerinin daha da boyutlu bir şekilde sürdüğü ortaya çıktı. 2010, 2011 ve 2012'de gerçekleştirilen adli ve idari yargı hakim savcı sınavındaki şikayetlerle ilgili savcılıkça yapılan soruşturmada, "delillerin karartıldığı" iddiaları araştırılıyor. Bu kapsamda, ÖSYM'ye giden Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin geçmiş yıllarda yapılan sınavlara ilişkin yaklaşık 10 bin soru ve cevap kitapçığına el koyduğu öğrenildi. Yapılan incelemede, 2013, 2014, 2015 yıllarında 13 bin kişinin sınava girdiği tespit edilirken, bu rakamın 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sınava girenlerle birlikte toplam 22 bin kişiye ulaştığı tespit edildi.

KİTAPÇIKLARI İMHA TALİMATI

Milliyet'in aldığı bilgiye göre, ÖSYM'nin 2010-2011-2012 yıllarında yaptığı Adalet Bakanlığı Adli ve İdari Yargı Hakim ve Savcı sınavında usulsüzlük yapıldığı iddiasını konu alan şikayetler üzerine savcılıkça başlatılan soruşturmalarda, "delillerin karartıldığı" iddiaları nedeniyle bakanlıkça müfettiş görevlendirilmesi yapıldı. memur Suçları Soruşturma Bürosu'nun başındaki eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan döneminde yürütüldüğü öğrenilen bu soruşturma dosyalarında, savcılık ile ÖSYM yetkilileri arasında yapılan yazışmalarda ilginç bilgilere rastlandı. Bu kapsamda adli ve idari hakim ve savcı sınavları ile ilgili soruşturmalar sürerken, sınavlara ait soru ve cevap kitapçıklarının imha edilmesi talimatı verildiği iddiaları incelemeye alınırken, bakanlık müfettişinin talebiyle ÖSYM'ye giden Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekipleri tarafından 10 bine yakın soru ve cevap kitapçıklarına el konulduğu bildirildi. 2013, 2014, 2015 yıllarında 13 bin kişinin bu sınavlara girdiği tespit edilirken, bu rakamın 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sınava girenlerle birlikte toplam 22 bin kişiye ulaştığı öğrenildi.

KPSS'DE BENZER DURUM YAŞANDI

Adli ve idari yargı hakim savcı sınavındaki benzer iddialar, 2010'da yapılan ve şüpheli sayısı 3 bin 227 olan KPSS'de kopya iddialarıyla başlatılan soruşturmada da gündeme gelmişti. Daha önce soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın, 3 Kasım 2011 tarih ve 4083 sayılı ÖSYM tarafından yazılan yazıya, "evrak imhası hk" konu başlığı altında 1 Mart 2012'de yanıt vermişti. Sakınan, ÖSYM'ye gönderdiği yazısında, "İlgi sayılı yazınız ile yasal bekleme süresi tamamlanmış sınav evrakının 01.04.2012 tarihinde yapılacak YGS sınavından önce imhasında başsavcılığımızca yürütülen soruşturma açısından bir sakınca bulunmamaktadır. Bilgilerinize rica olunur" ifadelerini kullanmıştı. Sakınan'ın, HSYK kararnamesiyle Ankara'dan gönderilmesinden sonra soruşturmayı devralan Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, "delilleri kararttığı" iddiasıyla Sakınan hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulunmuştu. Erkman'ın suç duyurusu üzerine HSYK tarafından Sakınan hakkında işlem başlatılmıştı.

internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.