Şube Müdürleri Başbakan'a mektup yazdı

Şube Müdürleri Başbakan'a mektup yazdı

Kamu sektöründe çalışan şube müdürleri, son dönemlerde yapılan düzenlemelerin mali ve özlük haklarında gerilemeye neden olduğunu belirterek, şartların düzeltilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı.

Ek göstergelerinin 2200'den gösterilmesinden yakınan şube müdürleri, yönetici konumunda olmayan uzman ve müfettişlerin ek göstergesinin 3600'dan gösterildiğine dikkat çekti. Başbakan'a gönderilen mektubun beraberinde TBMM'ye sunulması için bir de önerge sunuldu.
 
Şube Müdürleri Derneği, kamu yönetimi sisteminde son zamanlarda yapılan düzenlemelerle şube müdürlerinin çalışma ve emeklilik hayatında mali ve özlük haklar yönünden geri gitme olduğu dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Polat adıyla gönderilen mektupta, "Şube müdürlerinin, kamu yönetimi yapısında memurluktan başlayıp çalışma hayatının çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra gerek edinilen bilgi, birikim, deneyim gerekse yenilikçi, hızlı ve kaliteli hizmet anlayışı ile çalıştığı kurumların belkemiği konumundadırlar. Ancak, kamu yönetimi sisteminde son zamanlarda yapılan düzenlemeler, şube müdürlerinin gerek çalışma, gerekse emeklilik hayatında mali ve özlük haklar yönünden geriye gitmesine neden olduğu gibi itibar ve saygınlıklarının zedelenmesine yönelik olarak da ciddi hasarlar açmıştır." denildi.
 
3046 Sayılı ‘Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun'da kamu yönetimi hiyerarşisinde şube müdürünün, şef ile daire başkanı arasında yer aldığını, mevzuat bilgisi ve yöneticilik vasfını gerektiren kariyerli bir unvan olduğu bildirildi. Şube müdürlerinin ilgili yönetmelikler gereği görevde yükselme sınavına tabi olarak liyakat esasına göre görev yaptıklarının da altı çizilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:
 
UZMANDAN 1500 TL DAHA AZ MAAŞ
"Uygulamada ise şube müdürleri, genel müdür ve daire başkanlarına danışmanlık yaptıkları gibi daire başkanlarını da vekalet yoluyla ikame eden tek meslek grubudur. Buna rağmen her türlü sorumluluğu ve riski üstlenen şube müdürlerinin özlük ve hali haklarına bakıldığında, ek göstergelerinin 2200 olduğu, görev ve makam tazminatı almadığı dolayısıyla, maaş yönünden daire başkanından yaklaşık 2500 TL, uzmandan 1500 TL daha az maaş aldığı, emekli olduğunda da aylık miktarının memur ile aynı olduğu görülmektedir. Yani somut olarak, özlük haklarının üstlendikleri sorumluluk ve riskle orantılı olmadığı söylenebilir.
Bir başka çelişki de kademeler arasındaki makasların dengeli olmamasıdır. Şöyle ki hiyerarşik yapıda birbirine en yakın kademede bulunan daire başkanı, genel müdürü ile şube müdürü arasındaki maaş farkı kararlaştırıldığında, daire başkanı-genel müdür arasındaki farkın yaklaşık 2500 TL olduğu görülmektedir. Bu durumun ücretler arasındaki makasın dengesiz, orantısız şekilde açılmasına neden olarak maaşlarda adaletsizlik yarattığı düşünülmektedir."
 
657 SAYILI KANUNA EKLENMESİ İÇİN ÖNERGE
Makam tazminatlarının yine yöneticilik yapan kişilere verilen bir hak olduğu, olması gerektiği dikkate alındığında, bu tazminatın yöneticilik görevi bulunmayan uzman ve müfettişlere verildiğinin altını çizen Şube Müdürleri Derneği, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici olarak görev yapan şube müdürlerinin bu tazminattan mahrum bırakılmasının haksızlık olduğunu ifade etti. Polat'ın mektubunda, ek göstergelerden de rakamlar verilerek, uzman ve müfettişlerin ek göstergesi 3600 iken, şube müdürlerinin ek göstergesinin 2200'de bırakılmasının da çalışma barışını bozduğu belirtildi. 657 sayılı kanunda gerekli değişikliklerin yapılmasının talep edildiği mektupta, ekte sundukları önergenin dikkate alınmasını Başbakan Erdoğan'dan talep ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.