Talip Geylan: "Proje Okulları Kimsenin Babasının Çiftliği Değildir!”

Talip Geylan: "Proje Okulları Kimsenin Babasının Çiftliği Değildir!”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecinin devam ettiğini, ancak yönetmelikle ilgili kılavuzun da, duyurunun da yayınlanmadığını bildirdi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecinin devam ettiğini, ancak yönetmelikle ilgili kılavuzun da, duyurunun da yayınlanmadığını bildirdi.

Proje okullarına yönetici atamalarının MEB Yönetici Atama Yönetmeliği kapsamında olmadığına dikkat çeken Geylan, “Atanacak yönetici ve öğretmenlerde öyle bir kısım yeterlilikler falan da aranmıyor. Geçmiş tecrübeler gösteriyor ki, yandaşlık vasıflarına haizseniz yeterli” dedi.

Gelen bilgilere göre; okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlerini tahakküm altına almaya çalışan bir takım dışarıdan yapılar tarafından hazırlanan atama listelerinin havalarda uçuştuğunu söyleyen Geylan, proje okullarının “Yandaş yönetici atama projesi” olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un, proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecindeki mevcut arazlı düzene son vermesi gerektiğine dikkat çeken Genel Başkan, “Diğer okullarımız gibi, bu okullarımız da yönetici atama yönetmeliğine tabi olmalı ve süreç sadece liyakat üzerinden yürütülmelidir” diye konuştu.

Genel Başkan Talip Geylan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Sınavla öğrenci alan ve akademik başarısı üst düzey öğrencilerimizin okuduğu okullarımız, kamuoyunda bilinen adıyla PROJE OKULLARI.

Gözbebeğimiz öğrencilerimizin okuduğu gözbebeğimiz okullarımız..

Peki ülkemizin geleceğini tayin edecek potansiyelimiz olan bu okullarımıza yönetici ve öğretmen tayini nasıl yürütülüyor?

İşte orası hak getire..

Örneğin, önceki öğretim yılında yaptığımız tespitlere göre, ülke genelinde 940 proje okulunun 829 tanesinin müdürünün aynı sendikanın üyesi olduğunu tespit etmiştik.

Bu tablonun iki izahı vardı: Ya en liyakatli yöneticilerin hepsi bir sendikada toplanmışlardı (!) ya da MEB söz konusu bu okullara yönetici atama işini bir sendikaya ihale etmişti.

Önümüzdeki öğretim yılı için de proje okullarına öğretmen ve yönetici atamasıyla ilgili başvuru süreci devam ediyor.

Süreç dediysem, lafın gelişi; ne kılavuz yayınlanmış, ne duyuru var.

Kara düzen devam ediyoruz yani…

Proje okulları, Bakanlığa bağlı olmadığı için, bu okulların yönetici atamaları MEB Yönetici Atama Yönetmeliği kapsamında yürümüyor. Atanacak yönetici ve öğretmenlerde öyle bir kısım yeterlilikler falan da aranmıyor. Geçmiş tecrübeler gösteriyor ki, yandaşlık vasıflarına haizseniz yeterli.

Nitekim aldığımız bilgiler, şimdi de benzer durumların tüm hızıyla yaşandığına işaret etmektedir.

Okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlerini tahakküm altına almaya çalışan bir takım dışarıdan yapılar tarafından hazırlanan atama listeleri havalarda uçuşuyormuş!

Böyle olmaz!

Proje okulları “Yandaş yönetici atama projesi” olmaktan kurtarılmalıdır. Diğer okullarımız gibi, bu okullarımız da yönetici atama yönetmeliğine tabi olmalı ve süreç sadece liyakat üzerinden yürütülmelidir.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında şu ifadeleri özellikle vurgulayarak dile getirmişti: “Eğitim yönetiminde ehliyet ve liyakat olmazsa olmazımızdır. Bakanlığın en üst yöneticilerinden okul müdürlerimize kadar tüm yönetim kademelerimizi bu anlayışla ve dış müdahalelere kapalı bir şekilde çalışır hale getireceğiz."

Sayın Cumhurbaşkanının bu söylemi, aynı zamanda kamu yönetimine bir talimattır.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecindeki mevcut arazlı düzene son vermelidir. Dışarıdan yapıların kamu kurumlarını yönetme hadsizliğine de artık dur demelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.