TBMM'de ilk gün neler oldu?

TBMM'de ilk gün neler oldu?

TBMM'de 26. dönem vekilleri yemin etti, 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladı.

İlk gün mecliste yaşananlar;

7 Haziran'da yapılan seçimlerden sonra hükümet kurulamaması üzerine 1 Kasım 2015 tarihinde tekrar edilen seçim sonuçlarına göre Meclis'e girmeyi başaran 26. dönem milletvekilleri yemin etti.

Başbakan Davutoğlu TBMM'de yemin eden ilk lider olurken, 24 yıl sonra bir kez daha yemin krizi yaşandı. HDP'li Leyla Zana'nın yemini metne sadık kalmadığı için geçersiz sayıldı.

Yapılan hazırlıkların ardından daha önce açıklandığı gibi TBMM Genel Kurulu, dün saat 15.00'te toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locada yerini aldı. 

TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.

Erdoğan'a, en yaşlı ikinci üye AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik etti.
Genel Kurul oturumu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı. 7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlığı görevini İsmet Yılmaz'dan teslim aldı
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu TBMM'de yemin etti

Kılıçdaroğlu yemin etti CHP'liler ayağa kalktı

MHP Lideri Bahçeli yemin etti

 

PARİS İÇİN SAYGI DURUŞU ÖNERİSİNE RET

Baykal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından CHP'li Sezgin Tanrıkulu ayağa kalkarak Paris'teki katliam için saygı duruşunda bulunulmasını önerdi. Oturumu yöneten Baykal, öneriyi Meclis'in çalışmalarına henüz başlamadığı gerekçesiyle kabul etmedi.
Ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Genel Kurul'da önce engelli milletvekilleri yemin etti. Milletvekilleri, temsil ettikleri şehirlerin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek yemin ediyor.


LEYLA ZANA'NIN YEMİNİ GEÇERSİZ SAYILDI

Genel Kurul'da HDP'li Leyla Zana'nın yemini sırasında kriz yaşandı.
Zana Kürtçe "Yaşasın barış" sözleriyle başladığı yemin metninde "Türk milleti" yerine de "Türkiye milleti" ifadesini kullandı.

24 yıl önce TBMM'de yine Leyla Zana'nın neden olduğu Kürtçe yemin krizi yaşanmıştı

Bunun üzerine Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Aynen okunmuş yazılamaz. Bir hususu hatırlatmak isterim" diyerek Zana'dan yemin metnini tekrarlamasını istedi. Metni tekrarlamayan Zana'nın yemini geçersiz sayıldı.

ERDOĞAN CEVAPSIZ BIRAKTI

Meclis'ten çıkışında Zana'nın yemin metni dışına çıkmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Benden almayın" karşılığını verdi.


DAVUTOĞLU YEMİN ETTİ

İlk yemini, programı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun etmesi yönünde anlaşma sağlanmıştı. Ancak Davutoğlu, konuyla ilgili başvurusunun Başkanlık Divanı'na ulaşmasının ardından yemin edebildi.

Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. O isimler arasında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da var.


İLK GÖREV MECLİS BAŞKANLIĞI

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayacak olan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.
Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.

İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.