Trafik sigortasında ‘lütuf ödemesi' kurnazlığı

Trafik sigortasında ‘lütuf ödemesi' kurnazlığı

Zorunlu trafik sigortasında şirketlerin zarar açıklamasının faturası dürüst araç sahiplerine çıkıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre;

 

Kaza sonrası oluşan zararı geç ödeyen veya ödemeye yanaşmayan bazı sigorta şirketleri yeni bir kapı daha buldu.
 
Uyuşmazlıklar gerekçe gösterilerek ‘lütuf ödemesi’ adı altında oluşan hasarın belirli bir kısmı karşılanıyor. Bunu alabilmek için de Hazine Müsteşarlığı’nın kapısının çalınması gerekiyor.
 
Zorunlu trafik sigortasına yönelik ödeme mağduriyeti yaşayan vatandaşlardan biri olan Yakup U., başka aracın çarpması sonucunda kendi aracında oluşan hasarının parasını ancak 9 ay sonra alabildi. Kendi taşıtında meydana gelen 750 liralık zarara karşılık 640 lira ödendi. ‘Lütuf ödemesi’ adı altında bir başka vatandaşa ise ortaya çıkan hasarının ancak üçte birlik bölümü karşılandı. 5 Kasım 2011 tarihinde A.K. isimli vatandaş tarafından aracına arkadan çarpılan Yakup U., sigorta eksperinin “aracınıza arkadan çarpılmış” tespitinin ardından taşıtını yaptırır. 24 Ocak 2012’de sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmayacağı tarafına iletilen Yakup U., bunun üzerine Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün kapısını çalar. Hazine’den “Sigortalı araç üzerindeki ve mağdur araç üzerindeki hasarlar uyuşmadığından dolayı tazminat talebi reddedilmiştir.” cevabını alır. Aracı hasar gören vatandaş, sigorta şirketinin ekspertiz raporunu yok saydığı gerekçesiyle Hazine’nin kapısını ikinci kez çalar. Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün şirketten uyuşmazlık durumlarının somut bilgi ve belgelerle gerekçelendirilmesine yönelik bilgi talep etmesinin ardından Yakup U.’nun ödemesi ‘lütuf ödemesi’ adı altında hasarın altında bir bedelle Ağustos 2012 tarihinde ancak yapılabilir. Bir ekonomi yetkilisi, bu durumun “Sigorta şirketleri iyi niyet kurallarına aykırı olarak sigorta tazminatının ödenmesini geciktiremez” hükmüne aykırı olduğunu, Hazine’nin tüketiciyi koruyucu önlemler alması gerektiğini ifade etti.
 
Türkiye’de her yıl 17 milyon araç sahibinin yenilediği zorunlu trafik sigortası prim tutarları yılbaşından itibaren rekor düzeyde artış gösterdi. 1 Ocak itibarıyla geçerli olan tarifeye göre İstanbul’da bir binek otomobilin yıllık trafik sigorta primi 468 lira. Sürücünün geçmişine bağlı olarak değişim göstermekle birlikte İstanbul’da bir otomobil için yıllık 585 liraya kadar çıkıyor. Ankara’da binek otomobil için trafik sigortası tarifesi ise 520 TL’ye kadar çıkmış durumda.
 
‘Sigortacıdan acente de dertli’
 
Bu yıl yükselen primler yüzünden tüketicinin memnun olmadığı sigorta şirketlerinden acenteleri de dertli. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketlerinin hem yüksek zamlarla tüketciyi hem de haksız rekabetle sigorta acentelerini zor durumda bıraktığını kaydetti. Sigorta şirketlerinin, acenteler dışında doğrudan veya bankalar aracılığıyla da satış yaptıklarına dikkat çeken Palandöken, sektörde yaşananları şöyle anlattı: “Aynı grubun bünyesinde hissedarı oldukları bankaların ‘kredini benden alıyorsan sigortanı da benden yaptıracaksın’ diretmesiyle kendilerine bağlı acentelere haksız rekabet yapmakta. Ayrıca trafik sigortalarında çok yüksek oranlarda prim artışları yapılmakta. Bunun sonucu hem tüketiciler hem de esnaf zor durumda kalmakta.” Türkiye’de 17 bin sigorta acentesinde 50 bin kişinin çalıştığını belirten Palandöken, 2012’de toplam sigorta priminin yüzde 60’ının acentelerce üretildiğini ifade etti. Palandöken, “Bazı sigorta şirketleri tek taraflı sözleşmelerle acenteyi aciz duruma düşürmekte, faaliyetine son vermekte. Acentelerin tek gelir kaynağı olan komisyonlarını düşürmekte.” dedi.
 
www.memurlar.net 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.