Türkiye'den flaş 'DAEŞ' hamlesi

Türkiye'den flaş 'DAEŞ' hamlesi

Angajman kuralları değiştirildi. Daha önce Esed rejimini hedef alan angajman kuralları bu kez DAEŞ'e uygulanacak.

Türkiye, Suriye sınırındaki gelişmeleri yakından izlerken, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanabilmek için angajman kurallarını değiştirme kararı aldı. Daha önce Esed rejimine karşı angajmanı değiştiren ve "Misli ile karşılık" konumuna geçen Türkiye, DAEŞ terör örgütünü de angajman kapsamına alıyor.


Yeni angajman kuralları bu haftadan itibaren uygulamaya konacak. Asker sınırda DAEŞ'ten kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için her durumda emir alması beklenmeyecek. Karşılığı anında olacak. Daha önce DAEŞ militanlarının ellerinde silahlarla sınıra yakın yerlerde görüntüleri basına yansımıştı. Artık bu görüntülerin de önüne geçilecek. Sınıra yaklaşan tüm silahlı unsurlar tehdit olarak algılanacak. Suriye askeri unsurları gibi DAEŞ militanları da, sınırı daha geçmeden sınıra yakın bölgede vurulabilecek. En ufak tacize misli ile karşılık verilecek. Bu müdahale kara, deniz ve havada da geçerli olacak. Sınırdaki askeri tedbirlerin artırılması da gündeme gelecek. 

ÖRGÜTE ANGAJMAN İLK 
Bir ülkenin başka bir ülkeden kaynaklı tehdidi nasıl ele alınacağını ve nasıl mücadele edileceğini belirlediği angajman kuralları örgütler yada başka grupları kapsama almıyordu. Suriye'nin tacizleri ve Türk jetini düşürmesi ile başlayan süreçte angajman kuralları değişmiş, tüm Suriye rejim unsurları tehdit olarak kabul edilmiş, sınıra yaklaştığı andan itibaren vurulması talimatı verilmişti. Suriye'den yapılan taciz atışlarına, topçu ateşleri ile karşılık verilmişti. Sınıra yaklaşan helikopter, uçak ve İHA'lar vurulmuştu. 

BATI'YA EN GÜÇLÜ MESAJ 

Angajman kurallarının değişmesi ve DAEŞ'i da kapsaması dünyaya da güçlü bir mesaj olacak. Batı ülkeleri, ülkelerinden DAEŞ'e katılan savaşçıları engelleyemedikleri gibi her fırsatta Türkiye'yi sınırlarda yeterince güvenlik tedbiri almamakla suçluyordu. Ayrıca paralel yapı ve terör örgütü PKK ile birlikte bir kısım çevreler de sık sık Türkiye'nin DAEŞ'e yardım ettiği kampanyası yapıyordu. Yeni angajman tüm bu art niyetli yaklaşımlara verilmiş en güçlü mesaj olacak. 

FIRAT'IN BATISI KIRMIZI ÇİZGİ 
Angajman kurallarının kapsamının genişletilmesi ile birlikte, Türkiye'nin Suriye'deki olası müdahalesinin çerçevesi de belirlendi. Yapılan tüm toplantılar sonrası DAEŞ tehdidine karşı sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, Suriye'nin kuzeyinde yeni bir devlet kurulması ile mücadele edilmesi ve Türkmenlerin güvenliği ana konular olarak belirlenirken tüm bunlara karşı önlem kapsamında "Fırat'ın batısı kırmızı çizgimizdir" denilerek, müdahalenin alanı belirlendi. 

110 KM'LİK CERABLUS HATTI 
Cerablus ile Azez-Mare arasındaki yaklaşık 110 km'lik hat terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde. Müdahalenin düşünüldüğü alan da burası. Buraya yapılacak bir güvenli bölge oluşumu ile sınır güvenliği büyük ölçüde sağlanmış olacak. Böylece uluslararası kamuoyu tarafından sık sık gündeme getirilen "Yabancı savaşçı geçişine karşı sınır güvenliğinin sağlanması" konusunda büyük ölçüde çözüm sağlanmış olacak. 

MGK TOPLANIYOR 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye sınır hattına yönelik kararların bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) görüşüleceğini söyledi. Ordu'da ziyaretlerde bulunurke Suruye'ye operasyon iddialarını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Yarın (bugün) MGK toplantımız var. Toplantı ardından açıklama yapacağız" dedi. 

TOP SESLERİ KİLİS'TEN DUYULUYOR
DAEŞ ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar, Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde şiddetlendi. ÖSO ile DAEŞ arasındaki çatışmalar Azez'e yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Havvar ve Baragat köylerinde devam ediyor. İki grup arasındaki yaşanan çatışmalar sırasında atılan top sesleri Suriye sınırındaki Kilis'ten de duyuluyor. Bölgeden yükselen duman Kilis'e bağlı İnanlı köyü sınır hattından görülüyor. Bu arada güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemleri ise sürüyor. 

MÜLTECİ VE DEMOGAFİ SORUNU
Olası mülteci akını sınırların ötesinde karşılanacak. İçeridekiler için de dışarıda güvenli alanlar kurulabilecek. Kampların bir kısmı bu bölgeye taşınacak. İleriye yönelik kalıcı barınma da gündeme gelecek. PYD'nin Türkmen ve Arapları göçe zorlayarak bölge demografisini değiştirme arayışının önüne geçilecek. 

ÖSO'YA ALAN AÇILACAK 

Türkiye başından beri savunduğu "Sadece DAEŞ'e değil, rejime karşı da mücadele" tezini de hayata geçirmek istiyor. Bu çerçevede kurulacak güvenlikli bölge, Azez-Mare çevresini kontrol altında tutan ÖSO'nun DAEŞ tehdidini azaltacak. Türkiye Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'i püskürterek geçici bölge oluşturduktan sonra alanı ÖSO'ya bırakacak. ÖSO, IŞİD ve PYD'ye operasyon yapacak. Türkiye ÖSO'ya aktif destek verecek. Cerablus -Azez arası güvenlği sağlanınca kantonların birleşmesi ihtimali kalkacak, Kürt koridoru endişesi sona erecek.


Mehmet Ali Berber / Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.