Ücretli öğretmenler isyan etti: 1500 liraya çalışıyoruz, tüm Türkiye duysun!

Ücretli öğretmenler isyan etti: 1500 liraya çalışıyoruz, tüm Türkiye duysun!

Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yapan ücretli öğretmenler adına, Ücretli Öğretmenler Tek Amaç Atama Platformu Başkanı Levent Atasoy, şunları söyledi:

Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yapan ücretli öğretmenler adına, Ücretli Öğretmenler Tek Amaç Atama Platformu Başkanı Levent Atasoy, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanlığı da dahil olmak üzere durumumuzu iletmemize rağmen durumumuza çare bulunamamıştır. Eğitimde kalitenin konuşulduğu dönemde ücretli öğretmenler hala asgari ücretin yarısından daha düşük bir ücretle ve yarım sigorta primiyle çalışmaya devam ediliyor. Bizlere verilen sözler tutulmadı. Yüzde yüz zam ve atamalar için verilen bütün sözlerin tutulması için buradayız.

Ücretli öğretmenler 1500-2,000 liraya çalışıyor. Bunu artık tüm Türkiye duysun. Ücretli öğretmenler ucuz işçiler olarak değil öğretmen olarak çalışmak istiyoruz. Asgari ücret belirlendiğinden beri arkadaşlarımızın morali ve psikolojisi iyice bozuldu. Bir öğretmen nasıl asgari ücretin yarsından daha düşük maaş alır. Bunu sorgulamaya geldik Ankara’ya. Yaşlarımız 30-40-50 oldu. Atama istemek için buradayız."

"YERİMİZE KADROLU BİR ÖĞRETMEN ATANDIĞI TAKDİRDE DİREKT İŞİMİZE SON VERİLİYOR"

Yedi yıldır ücretli öğretmenlik yapan Özlem Yakut, “Bölümümüze yılda bir kişi atanıyor ya da hiç atanmıyor. 7 yıldır çalışmama rağmen toplam 3 buçuk yıllık bir sigortamız var. Çünkü sigortamız yarım yatıyor. Diğer kadrolularla aynı işi yapmamıza rağmen ve eski asgari ücretin çok altında bir ücret alıyoruz. Aldığımız maaş yetmiyor. 30’lu yaşlarımızı geçtik ve hala ailelerimizden yardım alıyor olmak çok küçük düşürücü. Yerimize kadrolu bir öğretmen atandığı takdirde direkt işimize son veriliyor. Bankalar kredi bile vermiyor bize" dedi.

"BİZİM HİÇBİR ZAMAN EMEKLİ OLMAK GİBİ BİR ŞANSIMIZ OLMAYACAK"

Kayseri’den gelen ücretli öğretmen Filiz Kaya ise “14 yıldır ücretli öğretmenlik yapıyorum. Maaşım şu an 2,400 civarı. Bir ay çalıştığımızda 15 gün SGK primimiz yatıyor. Bizim hiçbir zaman emekli olmak gibi bir şansımız olmayacak. Bizim herhangi bir kıdem tazminatımız yok. Ücretli öğretmenlikte işsizlik ödeneği alma hakkımız da yok.  Bir okula girdiğinizde bazı veliler ‘Ücretli mi, kadrolu mu?’ diye tavır alabiliyor. O yıl görev aldınız ikinci yıl görev alıp almayacağınız belli olmaz. Dönem biter sizin okulla bağlantınız biter. Biz kadro istiyoruz” diye konuştu.

Aksaray’dan Ankara’ya gelen Levent Atasoy, “Ücretli öğretmenlik ve özel eğitim öğretmenliği yapıyorum. Özlük haklarımızın düzeltilmesi, atama talebimizin iletilmesi için buradayız. Ücretli öğretmenler yıllardır asgari ücretin altında bir maaş alıyorlar. Ben ücretli öğretmenlik yaparken özel derslere gidiyorum. Ailem tarım yapıyor onlara destek oluyorum. Arpa buğday ekiyoruz. Onu satıp 4 çocuğumuzu büyütmeye çalışıyoruz. Bir öğretmen olarak ek iş yapmadan 1,400 liraya geçinmemiz mümkün değil" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.