Uzaktan eğitim sürecinde ders ve ek ders görevleri yapılmış sayılmalıdır

Uzaktan eğitim sürecinde ders ve ek ders görevleri yapılmış sayılmalıdır

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, öncelikle fiilen yüz yüze eğitime geçilmesi beklenmeksizin yönetici ve öğretmenlerin ders dağılımlarının yapılarak haftalık ders yüklerinin belirlenmesini, akabinde 21.9.2020 tarihi...

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, öncelikle fiilen yüz yüze eğitime geçilmesi beklenmeksizin yönetici ve öğretmenlerin ders dağılımlarının yapılarak haftalık ders yüklerinin belirlenmesini, akabinde 21.9.2020 tarihi itibarıyla başlayacak 2020-2021 eğitim-öğretim yılında eğitim-öğretime başlamayan kurumlarda/sınıflarda veya haftanın bir veya birkaç günü eğitim-öğretim yapılan sınıflarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevlerinin yapılmış sayılmasını, buna ilişkin özlük haklarının ödenmesine dair düzenleme yapılmasını talep ettik.

Bakanlığın duyurduğu çalışma programı doğrultusunda 2020-2021 eğitim-öğretim yılı 21 Eylül 2020 tarihinde başlayacaktır. Ancak yaşamakta olduğumuz salgın süreci nedeniyle çalışma programında değişikliğe gidilmeksizin söz konusu tarihte sadece okul öncesi ve 1. sınıfların ilk hafta bir gün, ikinci hafta iki gün şeklinde eğitim-öğretime başlamaları, diğer sınıfların durumunun ileri tarihlerde kararlaştırılacağı ifade edilmiştir.

Eğitim-öğretime başlamayan sınıflarda veya haftanın bir veya birkaç günü eğitim-öğretim yapılacak sınıflarda görev yapacak öğretmenler hakkında net bir açıklama yapılmış değildir. Aynı şekilde yüz yüze eğitim faaliyetlerine hangi sınıflarda hangi tarihte başlanacağı, yüz yüze eğitim verilmeyecekse sınıflara ilişkin müfredatın EBA TV başta olmak üzere uzaktan eğitim platformları üzerinden ne zaman ve hangi program dâhilinde işleneceği de açıklığa kavuşturulmamıştır.

2019-2020 eğitim-öğretim yılı zarfında kovid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle 26.3.2020 tarihli ve 5906495 sayılı yazıyla Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarındaki yönetici ve öğretmenler idari izinli sayılmış; 28.8.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar” başlıklı bölümünün 2. maddesi gereği idari izinli sayılan yönetici ve öğretmenlerin üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevlerini yerine getirmiş sayılması kabul edilmiştir.

Söz konusu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar” başlıklı bölümünün “Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller” başlıklı 2. maddesinde, “(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kuramlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar” hükmü yer almaktadır.

Buradan hareketle Bakanlığın 26.3.2020 tarihli ve 5906495 sayılı yazısına benzer bir idari tasarrufla, yüz yüze eğitim faaliyeti yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin idari izinli sayılmaları noktasında bir düzenleme yapılmayacaksa bile yüz yüze eğitim faaliyetlerine başlanılmayan sınıflarda bulunan öğrencilerin sınıf/okul bütünlüğünde izinli sayılmaları nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılması gerektiği açıktır.

Bakanlığa gönderdiğimiz yazıyı görüntülemek için tıklayınız...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum