Uzmanı anlattı: IŞİD canlı bomba eylemi yapabilir!

Uzmanı anlattı: IŞİD canlı bomba eylemi yapabilir!

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Akif Okur IŞİD operasyınunu değerlendirdi.

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Orta Asya Araştırma Merkezi (GORAM) Müdürü, Ankara Strateji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Mehmet AKif Okur, dün başlayan IŞİD operasyonunun perde arkasını ve bu operasyonun sonrasını internethaber.com'a anlattı.

PKK TÜRKİYE İÇİNDE AYAKLANMA SİLAHINI MASANIN ÜZERİNE KOYDU


Türkiye, Suriye meselesine baktığında karşısında iki tane ana problem görüyordu. Bunlardan bir tanesi rejime karşı kendisine dayanan mmuhaliflerin desteklenmesiydi, ikincisi de Suriye PKK'sının Türkiye'nin güneyinde bir kuşak oluşturmasının engellenmesiydi.

Telebyad hadisesinden sonra Suriye PKK'sı gözünü Fırat'ın batısına dikti, Türkiye bunu bir tehdit olarak algıladı. Suriye PKK'sı Fırat'ın batısına geçerse biz buraya müdahil oluruz mesajını verdi. Bunun üzerine biz PKK'nın Türkiye içerisindeki saldırılarının artmaya başladığını gördük. PKK içeride ayaklanma silahını masanın üzerine koydu.

TÜRKİYE KOALİSYONUN BİR PARÇASI 

Türkiye de Suriye'ye bir müdahale için ABD ile olan pazarlıklarını ısıtma ihtiyacı hissetti. Bu sırada biz Suruç'taki saldırıyı ve PKK'nın saldırılarını görmeye başladık. Bu da meselenin ne kadar acil hale geldiğini gösterdi. 

Bunun üzerine bugün itibariyle şunu anlıyoruz. Türk F16'ları Suriye semalarında uçtular, belli hedefleri vurdular. Bunu IŞİD'e karşı koalisyonun aktif bir parçası olmayı kabul ederek gerçekleştiriyorlar.

TÜRKİYE PKK MESELESİNİ DONDURUYOR

Bunun ilk anlamı şu; Cerablus'tan Azez'e kadar uzanan, suriye PKK'sının yerleşmek istediği bölgedeki harekatta bu unsurlar yani PKK unsurları olmayacak demektir. Buna karşı Türkiye koalisyonun parçası olarak saldırılara katılıyor ve yine Uluslararası basındaki haberlere göre de Azez'den Cerablus'a kadar olan bölgeye karşı harekat için, İncirlik ve Diyarbakır'daki askeri üsleri kullanılacak.

Türkiye, Suriye denkleminde PKK meselesini donduruyor, aynı zamanda da Türkiye'nin içeride de PKK'ya karşı mücadelesini, IŞİD'e karşı yumuşak bir ülke görüntüsünden, IŞİD'e karşı aktif mücadele eden, muhabere eden ülkenin teröre karşı mücadelesi denklemine sokmuş oluyor.

RİSKLER NELER?

IŞİD'LE YÜZ YÜZE GELECEĞİZ

Bunun riskleri var; IŞİD'le cepheden daha ciddi çatışmalarla yüz yüze geleceğiz, Türkiye'nin içerisinde uyuyan terör hücrelerinin olduğu hep söylendi, bunlar mutlaka eylemler yapmak üzere hareketleneceklerdir. 

SURİYELİ MUHALİFLER ÖRGÜTLENECEKTİR

Bir başkası da uzun vadeli olarak Suriye denklemi. Şimdi burada uçuşa yasak bölge kurulunca ve burası IŞİD'den temizlendiğinde buranın PKK'ya değil, Suriye'li muhaliflere devredilmesi lazım. Suriye'li muhaliflerin orada örgütlenmeleri, bir yönetim oluşturmaları, IŞİD, El-Kaide gibi örgütlerin radikalizmden uzak bir sivil altyapı kurmaları ve bu altyapının IŞİD'den kurtarılacak bölgelere doğru yayılması öngörülüyor.

Amerika, şimdiye kadar Suriye iç savaşını etki edebilecek adımları atmıyordu, bunun gerekçesi de olarak da sahadaki aktörlere güvenilmediğini söylüyordu. Şimdi bu uçuşa yasak bölge, Suriye iç savaşının geneli ile ilgili denklemde de bir kısım uzlaşmalara varıldığının göstergesi. Bunların net boyutlarını, saatler ilerledikçe görmeye başlayacağız.

BUNDAN SONRA NELER OLUR?

TÜRKİYE BU SALDIRILARI DURDURACAK GÜÇTE

Birincisi, IŞİD buna cevap verecektir, sınırdan yeni IŞİD saldırıları görebiliriz. Fakat burada şunu da unutmamak lazım; PKK gibi çok yetersiz bir kara gücü bile koalisyonun aktif hava desteği ile IŞİD'in bu saldırılarını durdurdu. O yüzden Türkiye belki bir mikta zaiyata sebep verebilse de bu saldırıyı sınırda durdurabilecek güçte. 

TÜRKİYE İÇİNDE CANLI BOMBA EYLEMLERİ OLABİLİR

Malesef içeride terör eylemleri olabilir. Canlı bomba, araba bombaları, diğer bombalama eylemleri olabilir. 

PKK DENKLEMİ NASIL OKUYACAK?

Bu da önemli bir konu. Bildiğiniz gibi devam eden bir saldırı furyası var. Şimdi, diplomatik olarak elinin daraldığını, türkiye'nin ayrı bir faza geçtiğini görüp, bu saldırıları durdurup, tekrar sürecin işleyeceği bir yere doğru mevzisine mi çekilecek, yoksa saldırılarını artıracak mı.Rasyonel olanı saldırılarını sürdürmemesi, onu da ilerleyen günlerde göreceğiz. 

Türkiye Suriye meselesinin daha aktif tarafı oldu, burada İran, Rusya faktörü de önemli.
Amerika'ya İran'la nükleer anlaşmanın ardından, bölgedeki tüm mettefikleri İran'ın elini fazla güçlendiriyorsun" diye baskı yapıyorlardı. Obama yönetimi, "ben İran'la yalnızca nükleer konularda anlaştım, diğer meselelerde müttefiklerimle beraberim" mesajı vermek istiyordu. 

O yüzden Suriye'de uçuşa yasak bölgeyi kabul etmesi, yalnızca Türkiye'yle ilgili değil, Suud vs, Körfez, diğer denklemi de düşünülerek yorumlanması gerekir.

Ve Amerika'nın IŞİD karşısında daha ileri adımlar atmasını zorlayacak bir yeni unsur daha var, o da Tennessee'deki saldırı, biliyorsunuz burada 5 kişi öldürülüdü. Bu Amerikan kamuoyunda, "Obama'nın şimdiye kadar ki IŞİD stratejisi yetersiz, yeni ve daha iyi şeyler yapması lazım" baskısını artırıyordu.

Obama, Türkiye anlaşması ile kendisine karşı yükselen talepleri karşılayacak bir adım atmış oldu. Bunun bütün boyutlarını olaylar açığa çıktıkça daha net göreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.