Yerköy, Bir İlke İmza Attı

İlk defa geçen yıl uygulanmaya başlanılan “seçmeli dersler” henüz yeni olmaları hasebiyle üzerlerinde artısı eksisi pek tartışılmamış bir program olarak karşımızda duruyor.

Geçen yıl bir sürü aksaklıklara sahne olan seçmeli derslerin her ne kadar bu sene kısmen düzelmiş oldukları görünseler de henüz rayına oturdukları söylenemez.

Okullarda iki haftayı geride bıraktık.

Öğrencilerimiz daha hangi seçmeli dersi seçtiklerini bilmiyorlar.

Öğretmenlerimiz hangi sınıflarda hangi seçmeli derse gireceklerini daha tam olarak öğrenemediler.

Aslında öğrencilerimiz üzerindeki ders yükünü azaltmamız gerekirken seçmeli derslerle bunun tam tersini yaptık.

İkili eğitim yapan okullarda öğleden önce 6 saat ders yaparken bu sene 7 saate çıktı.

Yanlış üstüne yanlış bina ederek doğruya ulaşacağımızı sanmakla bitiriyoruz insanımızın şevkini ve azmini.

Ama hayat devam ediyor, işe olumlu bakanlar da var.

Halit Arapoğlu diye çok bilinen ve sevilen bir arkadaşım var.

Bulunduğu yerde zekâsı ve espritüel kişiliği ile hemen tebarüz eden Arapoğlu, Yozgat/Yerköy’lü ve orada görev yapan bir dkab öğretmeni.

O ve arkadaşları kurulmasına öncülük ettikleri Günışığı Derneği aracılığıyla bir çalıştayla konuyu masaya yatırdılar ve çok olumlu gelişmelere sebep oldular.

Bakanlık elemanları ve akademik çevrelerin takdirle karışık hayranlıklarını ifade ettikleri çalıştayın sonuç bildirgesini nazarlarınıza veriyorum.

Değerlendirmelerinizi ve katkılarınızı bekliyoruz.

***

 

Seçmeli Din Eğitimi Dersleri Çalıştayı Sonuç Bildirgesi 
[ 12 Eylül 2013 Perşembe – Yerköy ]

12 Eylül 2013 tarihinde Yerköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gün Işığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (https://www.facebook.com/GunisigiDernegi) tarafından “ Seçmeli Din Eğitimi Dersleri Çalıştayı ” düzenlenmiştir. İlçe bağlamında değerlendirildiğinde bir ilk olma özelliği taşıyan çalıştayda yeni eğitim sistemi ve bu sistemin getirdiği seçmeli din-ahlak ve değerler grubu dersleri beş ayrı oturumda etraflıca tartışılmıştır. Çalıştaya ilişkin sonuç bildirgesi aşağıda yer almaktadır. Türkiye ve eğitim kamuoyuna saygıyla sunulur.

1 - Yeni eğitim sistemini uyum sürecindeki sorunların farkında olarak genel anlamda olumlu ve başarılı bulmaktayız.

2 - Yeni eğitim sistemi din eğitimi açısından faydalı ve isabetli olmuştur.

3 - Yeni eğitim sisteminde seçmeli derslerin belirlenmesi eğitim öğretim yılı öncesinde elektronik ortamda (e-okul üzerinden ) veli ve öğrenci tarafından yapılmalıdır.

4 - Seçmeli din eğitimi derslerinin ortaokul ve lise düzeyinde notla değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.

5 - Din eğitimi açısından 1+3+5+4 modeli uygulanabilir bir sistem olarak görülmektedir.

6 - Yeni eğitim sisteminde ana sınıfının zorunlu olup din eğitiminin okul öncesinden başlayarak verilmesi uygundur.4.sınıf düzeyi din eğitimi açısından geç kalınmış bir zamandır. Ayrıca Din eğitimi temellerinin sağlam olması için imam hatip ilkokulu açılmalıdır.

7 - Seçmeli din eğitimi dersleri doğru, yeterli fakat sürekliliği açısından yasal olarak güvence altına alınıp zorunlu hale getirilmelidir.

8 - Din eğitimi açısından Adab-ı Muaşeret (Görgü Kuralları),Kuran-ı Kerim Arapçası, Dini Musiki, Hüsn-i Hat gibi derslerle seçmeli din eğitimi dersleri havuzu genişletilmelidir.

9 - Seçmeli din eğitimi derslerinde sınıf sayılarının kalabalık olması, öğrenci düzeylerinin farklı olması, seçmeli derslerin son saatlere konması gibi sorunlar görülmektedir. Sağlıklı bir Kuran-ı Kerim eğitimi için maksimum öğrenci sayısı 20 olmalıdır.

10 - Din eğitimi açısından seçmeli derslerin müfredatı modern yaklaşımlara uygun ama toplumsal ihtiyaçları karşılama açısından yeterli değildir mutlaka geliştirilmeli ve bütüncül bir yaklaşımla yeniden gözden geçirilmelidir.

11 - Seçmeli ders kitapları görsel açıdan yetersiz, etkinlik açısından düzeye uygun değil ve etkinlik sayısı azdır.

12 - Seçmeli din eğitimi derslerinde ciddi bir dijital materyal sorunu vardır. Bu sorunu aşmak için seçmeli ders materyali hazırlayan sivil toplum kuruluşları desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.

13 - Seçmeli din eğitimi dersleriyle ilgili animasyon, eğitici oyunlar tarzında öğrenci seviyesine ve gelişimine uygun materyallerin hazırlanması elzem ve aciliyet arz etmektedir.

14 - Seçmeli din eğitimi derslerinde drama gibi teknikler etkin olarak kullanılarak öğrenmenin öğrenci tarafından içselleştirilmesi sağlanmaya çalışılmalıdır.

15 - Seçmeli din eğitimi dersleri işlenirken kalıcı, öğrencinin aktif olarak rol aldığı, hayatın içinden ve çevreyle bütünleşik faaliyetler düzenlenmelidir.

16 - Seçmeli din eğitimi dersleriyle ilgili okul içinde ve il -ilçe genelinde yarışmalar düzenlenmelidir.

Gün Işığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.