Cengiz Hasmer; İçimizi Ferahlatan Güzellik : Kentsel Peyzaj

Cengiz Hasmer; İçimizi Ferahlatan Güzellik : Kentsel Peyzaj

Kentsel peyzaj konusunda önemli çalışmaları ile tanınan Cengiz Hasmer, bize konu hakkında önemli bilgiler aktardı.

Cengiz Hasmer; İçimizi Ferahlatan Güzellik : Kentsel Peyzaj

Kentlerin oluşmasında olmazsa olmazlar arasında binalar da yer almaktadır. Binaların düzeni kentin kullanım alanlarının oluşturulmasında oldukça önemlidir. Uygun olarak konumlandırılan binalar kentteki hayat akışını olumlu olarak etkileyecektir. Dar sokaklardan oluşan bir kentte yaşamak beraberinde trafik, bunalma ve aşırı sıcakları da beraberinde getirecektir. Durum böyle olunca birçok faktöre etki eden bir olgu olan kentsel peyzaj devreye girmektedir. Kentsel peyzaj konusunda önemli çalışmaları ile tanınan Cengiz Hasmer, bize konu hakkında önemli bilgiler aktardı.

Kentsel peyzaj denilince farklı görevler akla gelebilir. Bu görev veya işlevlerin birkaçından bahsederek yazımıza devam edelim. Öncelikle ne kadar güzel binalar yapılırsa yapılsın kullanılabilirliğin önemli olduğunu unutmamak gereklidir. Muhteşem binalardan oluşan bir kentte her sokağın sonunun çıkmaz sokak olması hayat akışını olumsuz etkileyeceğini biliriz. Bu nedenle sadece görsel güzellik değil aynı zamanda işlevsellikte ön plana çıkmaktadır.

Kentsel peyzaj denilince öncelikle kullanılabilir bir şehir akla gelmelidir. Alt yapı çalışmalarının tamamlandığı ve binaların planlı bir şekilde konumlandırıldığı bir şehir. Kulağa oldukça hoş geldiğinin farkındayız. Kentsel peyzaja erken dönemlerde önem vermek şehrin doğru olarak büyümesini sağlamaktadır. Böylece şehrin peyzajı istenilen yönde ilerler ve kullanılabilirliğinden bir şey kaybetmez.

Kentsel peyzajın görselliğinden bahsedelim biraz da. Çevredeki binalara bakıldığında farklı form ve şekillerde yapıldığını anlamak zor değildir. Ayrıca renklerinin de birbirinin aynısının olduğunu söylemek zordur. Bahçeler, pencereler, kapılar gibi birçok unsurda birbirinden farklı olarak hazırlanmıştır. Şehrin tamamına bakıldığında farklı formların bütünleşmesini görmek mümkündür. Kentler sadece binalardan oluşmazlar. Parklar, bahçeler, kültür merkezleri, deniz ve göller gibi çeşitli unsurları bünyesinde barındırırlar. Ağaçlandırmalar da yine peyzaj çalışmalarının birer ürünüdür.

Alanında uzman personellerle faaliyet gösteren Cengiz Hasmer, peyzaj ve düzenleme çalışmalarında üstlendiği sorumluluklarla daha yaşanabilir çevreler oluşturma konusunda yenilikler sunmaktadır. Uzun zamandır sektörde yer eden firma bugüne kadar sayısız projeye imza atmış ve başarıyla sonuçlandırmıştır. Peyzaj ve düzenleme çalışmalarındaki başarılarının yanında, kültürel peyzaj çalışmalarında doğayı koruma, sağlamlaştırma ve restorasyon gibi çeşitli görevleri de başarıyla üstlenmektedir.

Şehrin görsel olarak olumlu bir atmosfer oluşturması şehir içerisinde yaşayan halk üzerinde olumlu bir etki bıraktığını unutmamak gereklidir. Kısa bir örnek vererek peyzajı somutlaştıralım; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen peyzaj çalışmalarına bahar ayında her tarafın laleler ile süslenmesi örnek olarak gösterilebilir. Bunaltıcı trafikte kavşaklar lalelerle süslenerek insanlar üzerinde ki bunaltıcı atmosfer bir nebze de olsa azaltılabilir.

Bize bu açıklamalarda bulunan Cengiz Hasmer’e teşekkür ediyoruz. 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.