Cengiz Hasmer: İnsan Üretimi Katı Atıklara Dikkat!

Cengiz Hasmer: İnsan Üretimi Katı Atıklara Dikkat!

Cengiz Hasmer, ürettiklerinden daha fazla tüketme çabası içerisinde olan insanların oluşturduğu atıkların bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Tüketici toplum yapısı dünyanın işleyişinde önemli bir yere sahiptir. İnsanoğlu doğası gereği tüketici bir yapıya sahiptir. Cengiz Hasmer, ürettiklerinden daha fazla tüketme çabası içerisinde olan insanların oluşturduğu atıkların bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Katı atık adı verilen bu atıklar insanların kullandıkları veya tükettiklerinin artık kullanılamaz olanların çevreye bırakılmasını ifade eder. Katı atıklar insan hayatını olumsuz etkilerler. Bu nedenle düzenli olarak ortadan kaldırılması ve depolanması gereklidir. Çöplerin düzenli olarak toplanması katı atık temizliğinin ilk adımını oluşturmaktadır.

Cengiz Hasmer, katı atıklar kavramını şöyle gruplandırıyor; evsel katı atıklar, endüstriyel katı atıklar ve tıbbi katı atıklar. Bu atıkların her birisi ayrı özellik taşımakla beraber, her birinin farklı şekilde toplanması ve depolanması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, evsel katı atıkların yani çöplerin toplanıp depolanması ile tıbbi katı atıkların toplanıp depolanması farklıdır. Çünkü her katı atık kategorisi kendine has özelliklere sahiptir ve doğru yöntem kullanılarak toplanmalı ve depolanmalıdır.

Sanayiler, fabrikalar günde milyonlarca ton atık bırakmaktadır. Bu atıkların da kendine göre toplanma ve depolanma şekilleri vardır. Uygun olmayan şekilde depolanan atıklar hem doğaya hem de insanlara büyük zarar vermektedir.

Katı atıkların toplanmasının, atıklara özel olarak hazırlanan araçlar ve personeller tarafından sağlanması gerektiğini söyleyen Cengiz Hasmer;  “Evsel katı atıkları çöp arabaları toplarken, tıbbi katı atıkları özel donanımlı personeller ve özel olarak sadece bu işi yapması için üretilen araçlar toplamaktadır” dedi.  Aynı zamanda evsel katı atıklarla tıbbi katı atıklar aynı şekilde depolanmazlar. Evsel katı atıklar toplandıktan sonra belirlenen katı atık toplama merkezlerine getirilirler. Ardından burada presleme adı verilen sıkıştırma işlemi yapılarak yer kazanılması sağlanmaktadır. Ardından da uygun şekilde depolama faaliyetine geçilmektedir. Bu işlem tıbbi ve endüstriyel atıklar için aynı şekilde gerçekleşmemektedir. İçerisinde bulunan farklı ve tehlikeli maddelerden dolayı bu atıklar özel yöntemler kullanılarak depolanmaktadırlar.

Bu özel yöntemlerin belirlenmesi ve uygulanmasında profesyonel destek oldukça önemlidir. Profesyonel destek sağlayan Cengiz Hasmer, günümüzde katı atık toplama tesislerini desteklemektedir. Katı atık toplama tesis ve merkezlerinin inşası, düzenlemesi ve işlevselliğinin arttırılması gibi çeşitli görevleri yerine getirerek dünya için daha yaşanılabilir alanlar oluşturmaktadır. Alanında uzman mühendislerin çalışmalarının ardından yüksek verime sahip tesisler hazırlanmaktadır.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.