11'i General 100 Asker İhraç Edilecek

11'i General 100 Asker İhraç Edilecek

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Balyoz kararını kesinleştirmesinin ardından gözler bundan sonra olacaklara çevrildi.

Balyoz kararının kesinleşmesinin ardından emekli ve muvazzaf tüm sanıkların rütbesi sökülecek. Aralarında 11 generalin de olduğu 100’den fazla muvazzaf sanık TSK’dan ihraç edilecek.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Balyoz kararını kesinleştirmesinin ardından gözler bundan sonra olacaklara çevrildi. Karara Yargıtay Başsavcılığının itiraz hakkı var. Kararın kesinleşmesinin ardından TSK’da muvazzaf konumdaki aralarında 11 generalin de bulunduğu sanıkların hepsi TSK’dan atılacak. Tüm sanıkların rütbeleri sökülecek ve ‘er’ statüsüne düşürülecek.

Başsavcılık 1 ayda itiraz edebilir

Star'ın haberine göre; 9. Ceza Dairesinin kararına, Yargıtay Başsavcılığının resen veya sanık avukatlarının istemi üzerine 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor. Ancak, tebliğnamedeki talepleri neredeyse karşılanan Başsavcılığın itiraz etmeyeceği belirtiliyor. Başsavcılık, itiraz etmezse Balyoz kararı kesinleşecek. Yargıtay’ın 88 sanık hakkında verdiği bozma kararına, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi direnirse son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. 

Rütbeler de kılıçlar da alınacak

Kararın kesinleşmesinin ardından Orgeneralinden astsubayına kadar tüm rütbelerdeki asker sanıkların rütbeleri sökülecek, hepsi ‘er’ rütbesine düşürülecek. Görevleri esnasında aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları geri alınacak. Kendileri ve yakın akrabaları Orduevi gibi askeri tesislerden faydalanamayacaklar. 

11 muvazzaf paşaya ihraç

Ceza alan muvazzaf paşalar Korg. Turgut Atman, Kora. Deniz Cora, Tümgeneraller Bülent Kocababuç, Gürbüz Kaya, Tüma. Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiraller Abdullah Gavremoğlu, Şafak Yürekli, Fahri Can Yıldırım ve Ali Sadi Ünsal ile Tuğgeneraller Kubilay Baloğlu ve Mehmet Eldem ile 100’den fazla muvazzaf Albay ve alt rütbedeki sanık TSK’dan ihraç edilecek. Muvazzaflar, emeklilik hakkı kazanmış ise emekli maaşı ve ikramiye alacak. Emeklilik hakkı kazanamayanlar sadece tazminatı alacak.

Alan’ın vekilliği düşecek

MHP Milletvekili Engin Alan hakkındaki kararın kesinleşmesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı, gereğinin yapılması için TBMM’ye gönderecek. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Alan hakkındaki kararı Meclis Genel Kurulu’nda okuttuğu takdirde Alan’ın milletvekilliği resmen düşmüş olacak. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen “Tartışmasız bir şekilde Engin Alan’ın milletvekilliği düşer. Karar Meclis Başkanlığına bildirilecektir. Prosedür tamamlandıktan sonra mahkeme, infaz savcılığı tarafından Meclis Başkanlığına bildirildiği anda Engin Alan bakımından milletvekilliği sıfatının bittiğini söyleyebilirim” dedi.

AYM ve AİHM’e götürebilirler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Bu kararın kesinleşmesi için usül içerisinde yapılması gerekenler var. Tashih yoluna gidilebilir. Burada da karar değişmezse iç hukuk bakımından hüküm kesinleşmiş olur. Bundan sonra Anayasa Mankemesi’ne ve AİHM’e müracaat hakları da vardır.

Hayati öneme sahip bir karar

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Davanın Yargıtay tarafından netleştirilmesi Türkiye’nin darbelerle yüzleşmesi bakımından hayati önemde bir kilometre taşı. Öyle bir Türkiye arzuluyoruz ki bir daha hiçbir kimsenin aklının ucundan bir olağan üstü dönemi oluşturma, bir olağanüstü dönemi gerçekleştirme ya da bir olağanüstü dönem şartlarının oluşmasına katkıda bulunma geçmesin. 

İnşaallah bu bir ders olur

BBP lideri Mustafa Destici: Verilen cezalar, bazı kesimler tarafından fazla bulunmuş olabilir ama 12 Eylül’de verilen kararlardan daha ağır değil. Ama keşke böyle bir süreci Türkiye yaşamış olmasaydı. İnşallah bu herkese ders olur ve kimse kendisini millet iradesinin üstünde görüp darbe teşebbüsünde bulunmaz.

Yargı verilen görevi yaptı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: Yargı şekillendirildiği usulde kendisine verilen görevi yapıyor, siyasi erk siyasi kararlarla bu süreçte kendi rolünü oynamaya devam ediyor. Böyle bir irade ve karar tesadüf veya ihtimaller kavramıyla izah edilemez.

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.