3 savcıya ihraç istendi

3 savcıya ihraç istendi

HSYK Başmüfettişi Ömer Kara, savcılara yönelik 25 Aralık soruşturmasının ardından 17 Aralık soruşturma raporunu da tamamladı; 3 ihraç 1 yer değiştirme cezası talep etti.

Başmüfettiş Kara, eski Ergenekon savcısı ve 17 Aralık soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz başta olmak üzere Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'e meslekten ihraç ve Ali Güngör'e 'yer değiştirme cezası' talep etti.

ÖZ'E DUBAİ TATİLİNDEN İHRAÇ

Raporda, Savcı Öz'ün Dubai tatilinin parasını işadamı Ali Ağaoğlu'nun ödemesi ve kanunsuz imar değişikliği talepleri yüzünden meslekten ihraç edilmesi istendi. HSYK 2. Dairesi'ne gönderilen raporda, Savcı Zekeriya Öz'ün 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği savunuldu. Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalıştığı öne sürülen Öz'ün, yılda 25-30 kez yurtdışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların da işadamı Ali Ağaoğlu'na ödettirildiği ifade edildi.

KARA SAVUNMA HAKKINI ÇİĞNEDİ

Raporda, Savcı Celal Kara'nın ise 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği kaydedildi. Salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin sadece 4 dakika, Barış Güler'in 7 dakika ve Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürmesi de buna delil olarak gösterildi.

YÜZGEÇ DELİLSİZ GÖZALTI YAPTI

3 farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç'in ise "17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu" öne sürüldü. Yüzgeç'in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı, ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya bilgi vermeden arama ve gözaltı yaptığı belirtildi. Başmüfettiş Kara, 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürütürken görevden alınan ve Tekirdağ'a düz savcı olarak atanan Savcı Muammer Akkaş hakkında yürüttüğü soruşturmada, Akkaş'ın da meslekten ihracını istemişti. Raporda, Savcı Akkaş aleyhine 25 Aralık soruşturmasını yürüten Savcı İsmail Uçar, İdris Kurt, eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın yerine atanan Mali Şube Müdürü Hakan Sıralı'nın ifadelerine yer verilmişti.

HSYK 2. DAİRE KARAR VERECEK

HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporunu değerlendirecek ve disiplin yönünden karar verecek. Rapordaki görüş doğrultusunda karar verilirse, başta Savcı Öz olmak üzere 17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılara ihraç kararı çıkabilecek. Kurul, Dubai tatiline ilişkin iddia dışında 17 ve 25 Aralık'taki gözaltı ve elkoyma işlemlerini 'yargı yetkisi' kapsamında görürse, alt ceza ya da ceza verilmemesi yolunda karar da alabilecek.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.