Ali Babacan ve ekibine tasfiye başladı

Ali Babacan ve ekibine tasfiye başladı

Hazine Müsteşarlığı'nda yaşanan görevden alma ve müşteşar krizinin ardından Ali Babacan ve ekibine tasfiye süreci mi var?

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, geçen hafta görevden alma depremiyle sarsılan Hazine Müsteşarlığı'na 2.5 aydır müşteşar atanmamasını bugünkü köşesine taşıdı.

Eski müsteşar İbrahim Çanakçı'nın IMF'e atanmasının ardından, 1 Eylül itibariyle Hazine'deki koltuğun boşaldığını hatırlatan Sağlam'a göre atama yapılmamasının nedeninin hükümet ile Çankaya arasındaki kriz olduğunu ileri sürdü.

"Bu koltuk için fazla bir sorun olması beklenmiyordu ama uygulamada hiç de öyle olmadı. Cumhurbaşkanlığının olaya müdahil olduğu kesin" yorumunda bulunan Sağlam'a, Ali Babacan ve ekibine karşı tasfiye sürecinin başladığını ileri sürdü. 

Sağlam, Babacan'ın durumuyla ilgili "Babacan ve ekibinin 12 yıldır bu işi başanyla yürütmesi. Babacan'a karşı doğrudan sert tavır alınmasını belki engelliyor ama bir yandan da artık bu anlayış ve ekipten kurtulmak isteyenler var" yorumunda bulundu.

SÖYLENTİLER ARTIYOR

".... Kendisine (Cumhurbaşkanı Erdoğan) kararname ile gönderilen bir isim var O'nu mu onaylamadı, yoksa kendisinin istediği ismin atanmasını istedi de Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bunu kabul etmediği için henüz atama kararnamesi mi imzalanmadı, o kadarını bilmiyoruz. Ancak Ankara'da Hazine Müsteşarlığı ataması, Cumhurbaşkanı ve çevresinin olaya nasıl müdahil olmak istediği, Babacan'ın konuyla ilgili rahatsızlığı konusunda söylentiler giderek artıyor.

ali babacan ali babacan tasfiye mi ediliyor.jpg

Ali Babacan, AK Parti iktidarları döneminin en uzun soluk isimleri arasında yer alıyor. 

İLK KRİZ BAŞBAKANLIK MÜŞAVİRLİĞİ İÇİN YAŞANMIŞTI

Bu arada gecikmeli gerçekleşen Başbakanlık Müsteşarlığı atamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kemal Madenoğlu'nun ataması için kendisine gelen kararnameyi 29 gün beklettiği, bir Bakanlık Müsteşarı'nın bu göreve getirilmesini, Madenoğlu'nun kararnamesinin çekilip bu ismin kararnamesinin gönderilmesini istediğini de öğrendik.

BABACAN'IN İSTEDİĞİ İKİ İSİM

Hazine Müsteşarlığı için de benzer bir görüş ayrılığının yaşandığı, yani uzlaşma sağlanamadığı için bu önemli makamın 2,5 aydır boş kaldığı anlaşılıyor. 1 Eylül'den itibaren Hazine Müsteşarlığı görevini vekaleten, Müsteşar yardımcıları Cavit Dağdaş ve Burhanettin Aktaş dönüşümlü olarak yürütüyorlar. Babacan'ın bu iki isimden birinin atanmasını istediği, belki kararnamenin Köşk'e gönderildiği ama imzalanmamış olabileceği konuşuluyor.

BABACAN'A KARŞI KAMPANYA MI BAŞLADI?

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının yoğun kulis çalışmaları yaptığı, bu iki isim ya da bürokrasiden başka bir isim yerine, dışandan atama yaptırmak istedikleri de konuşuluyor. Bu arada özellikle sosyal medya kullanılarak, kampanyalar halinde Babacan'ın istediği isimlerin yıpratılmaya çalışıldığı, Hazine'de paralel yapı bahanesi ile köklü görevden almalar yapılıp, kurumun mevcut yapısının zayıflatılmaya çalışıldığı da bir süredir gözleniyor.Tüm bunların Babacan'ın moralini bozduğu, geçen hafta orta kademe bazı Hazine mensuplarını görevden almak zorunda kaldığı kaydediliyor.

RP'Lİ BİR İSMİN OĞLUNUN ADI GEÇİYOR

Bu arada eski Refah Partisi milletvekili bir ismin oğlunun kulislerde adı geçiyor. Uluslararası kuruluşlarda çalışmış, akademik ünvanı olan, özel üniversitelerde ve piyasada görev yapan bu kişinin hem devleti bilmediği, hem de ideolojik katılığı nedeniyle Babacan tarafından kabul görmediği de konuşulanlar arasında. 

Özetle; yürütme organının çalışması, bu arada ekonominin yürütülmesinde çift başlı bir yönetim görüntüsü giderek büyüyor.

KURTULMAK İSTİYORLAR!

Babacan ve ekibinin 12 yıldır bu işi başanyla yürütmesi. Babacan'a karşı doğrudan sert tavır alınmasını belki engelliyor ama bir yandan da artık bu anlayış ve ekipten kurtulmak isteyenler var. Geçen hafta yazdığımız; Babacan'ın ekibini oluşturan DPT kökenli bürokratların, Babacan ın Haziran'da ayrılmasından sonra ekonomide söz sahibi olmalan engellenmeye çalışılıyor.

Anlaşılan o ki; Babacan sonrası için şimdiden "Cumhurbaşkanına tam bağlı bir ekonomi bürokrasisi" hazırlanma gayreti var.

Piyasalar şimdi bu ikilik tablosunu tam hissetmiyor ama kritik gelişmeler kapıda ve yetkinliğini ispatlamış kadroların tasfiyesi, önemli kararlar alınırken ciddi hatalara neden olabilir. İşte o zaman anlayış ve kadronun önemi ortaya çıkacak. Önümüzdeki dönemde yürütmedeki çift başlılığın görünür olmasını bekliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.