Anne soyadına Yargıtay vetosu!

Anne soyadına Yargıtay vetosu!

Çocuğa anne soyadına Yargıtay vetosu geldi..

Kadının çocuğuna vermek istediği soyadına Anayasa Mahkemesi kararına rağmen karşı çıkan Yargıtay, 'Nüfusta güven sorunu çıkar' dedi.

İstanbul'da açılan bir davada anne oğluna kendi soyadını vermek istedi. Yerel mahkeme kabul etti ancak Yargıtay bu kararı: "Velayet hakkını elinde bulundurmak soyadı değiştirmeye yetmez" diyerek bozdu

Boşanma davalarında çok sık yaşanan taleplerden biri de 'çocuğun velayetini mahkeme kararı ile alan annenin, çocucuğuna kendi soyadını verme' isteğiydi. Son olarak Anayasa Mahkemesi aldığı karar ile, bu uygulamayı engelleyen yasağı kaldırdı. Bu yasağın kaldırılması ile de annelere çocuklarına kendi soyadlarını vermenin yolu açıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karardan sonra ilk uygulamalardan biri de İstanbul'da yaşandı. Hülya G. isminde bir kadın, boşandıktan sonra velayetini aldığı oğlu E'nin soyadını da değiştirmek istedi. İstanbul Anadolu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne "Boşanmadan sonra benim ve çocuğumun soyadı farklı hale geldi. Bu durum çocuğumun hem resmi işlemlerinde hem psikolojisinde sorun yarattı' diyerek soyadı değişikliği talebinde bulundu. Mahkeme de bu talebi kabul ederek değişikliğe onay verdi.

Nüfus müdürlüğü itirazı

Mahkemenin verdiği bu kararı Nüfus Müdürlüğü itiraz etti ve konu Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi ise aldığı karar ile dikkat çekti. Yargıtay annenin bu talebini haksız bulurken yerel mahkemenin aldığı kararı bozdu. Yargıtay gerekçeli kararında, 'baba' soyadının, 'aile' soyadı olduğunu ve değiştirilmemesi gerektiğini belirtti. Doğumdan önceki boşanmalarda çocuğun annenin soyadını kullanabileceğini belirtti. Daha sonra ise şu yorumda bulundu: "Böyle bir uygulamanın nüfus kütüklerindeki kaydın güvenilirliği ve istikrarı zedeleyeceği gibi asıl bu gibi uygulamalar çocuğun ruh hali üzerinde çok derin ve etkili travma yaratacaktır."

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.