Başbakan Başçı'ya sert çıktı

Başbakan Başçı'ya sert çıktı

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'nı kendine çeki düzen vermeye çağırdı ve ekledi: "Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun?"

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faiz politikası konusunda, Merkez Bankası'nı kendine çeki düzen vermeye çağırdı. Yüksek faizi yatırımların önündeki en büyük engel olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, Almanya seyahatinden dönüşte, faiz-kur-yatırım denklemine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi. Bir ilk adım gibi gözüküyor, siz nasıl yorumluyorsunuz?

Merkez Bankası bağımsız. Merkez Bankası'nın bağımsız olması benim faiz hakkındaki düşüncelerimi etkilemez. O ayrı bir konu, bu ayrı bir konu. Ben, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi ülkemdeki yatırımların önündeki en önemli bariyer olarak görüyorum. Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır.

MERKEZ'İN FAİZ POLİTİKASI YANLIŞ

Merkez Bankası enflasyon hedefini revize etti...

Merkez Bankası, enflasyonun hep düşeceğini söylemiştir. Ama şu ana kadar enflasyon onların söylediği istikamette gerçekleşmemiştir. Durmadan revize etmektedir. Bu, bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış. Ne alakası var? Kur farklı bir olay, faiz farklı bir olay. Bugün yatırım noktasında nereye bakacağız? ABD'ye bakın, faiz oranı nedir? Japonya'ya bakın, faiz eksi. İsrail'e bakın, nerede? Peki arkadaş bize ne oluyor da, yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Komisyonlarıyla beraber buraları buluyor. Yazıktır, günahtır. Bunun uygulandığı bir ülkede yatırım olabilir mi? Eğer yerli sermayemiz yatırıma giremiyorsa sebebi bu.

KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERSİNLER

Açıklamalarınız, müdahale gibi algılanıyor...

Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun? Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun? Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil. 'Efendim işte Merkez Bankası'na müdahaledir bu.' Niye müdahale olsun? Ben, bu ülkenin Başbakanı isem kanaatimi düşüncemi, söyleyeceğim. Onun da bu noktada kendisine çeki düzen vermesi lazım. Şu anda enflasyonda, tek hanede de olsa yüzde 9'da bulunmamız doğru bir şey değil. Biz bir ara reel faizi sıfıra getirdik. Şimdi niye buralardasın? Reel faiz 5-6'da dolaşıyor. Niye böyle olsun? Bunu bizim yeniden bir yere getirmemiz için öncelikle bu işi düzeltmemiz gerekiyor. Ama hala bunlar bu noktada kendilerine çeki düzen vermiyorlar. Temenni ederim ki kısa zamanda çeki düzen verirler.

SICAK PARANIN YATIRIMA FAYDASI YOK

Borsa İstanbul'a sermaye girişi başladı...

Efendim, BİST'de iyi giriş var. Bu konuda kanaatim bellidir. Nedir? Sıcak paranın, yatırım için benim ülkeme faydası olduğuna inanmıyorum. Sıcak para ülkemdeki alacağı faiz karşılığında geliyor. Bu faizi başka yerde bulsa zaten Türkiye'ye gelmez, oraya gider. Bizde gördüğü için buraya geliyor.

KOÇ'UN AÇILIŞINA NEDEN GİTTİ?

Süreç içinde Koç Grubu'na yönelik çok net eleştirileriniz oldu ama sonra fabrika açılışına gittiniz...

Geçmişte Koç Grubu'nun birçok açılışına katıldım. Ama Gezi sürecinde bizi üzdüler. Tabii kabullenmiyorlar. 'Biz, böyle bir şey yapmadık, etmedik' diyorlar. Şu andaki yatırım 500-600 milyon dolarlık bir yatırım. Böyle bir yatırımı özellikle açmak ülkemin çıkarı için önemli bir şeydi. Başbakan olarak, ülkemde yatırım yapacak bir gruba, bir kişiye karşı kin tutacak halim yok. O benim için yanlış olur. Böyle bir yatırım yapıldığı gibi Bill Ford da geldi. Bize, 'Programınız yoğunsa Bill Ford'u size getirelim' dediler. Biz, 'Programımıza bakarız' dedik. Açılışa gittik. Orada yüzlerce eleman istihdam edilecek. Yatırım, büyük bir yatırım. Bundan dolayı oraya gitmem gerekirdi.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.