Bu seferki bahaneleri Kobani oldu

Bu seferki bahaneleri Kobani oldu

IŞİD'in Kobani'de saldıralarını arttırmasının bahane bilenler Türkiye'de ortalığı birbirine kattı. Polise taş ve sopalarla saldırdılar.

Kadıköy'de toplanan ve Kobani'deki IŞİD saldırılarını protesto için AK Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek isteyen bir gruba polis izin vermedi.

Polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahaleye eylemciler taş atarak karşılık verdi. Müdahale sırasında birçok vatandaş gazdan etkilendi.

Aralarında HDP ve Kaldıraç'ın da bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri yaklaşık 500 kişi saat 13.00'te Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplandı. "Diren Kobani, Kadıköy seninle" ve "Kobani onurdur onuruna sahip çık" şeklinde slogan attı. Grup, Söğütlüçeşme Caddesi üzerinde oturma eylemi ve saygı duruşunda bulunduktan sonra Kadıköy AK Parti İlçe Başkanlığı'na doğru yürümek istedi. Ancak emniyet yetkilileri yasal olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruba çevik kuvvet polisi biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Ara sokaklara dağılan gruptan polise taş atarak karşılık verenler oldu. Polisin gazlı müdahalesi sırasında birçok vatandaş etkilendi. Vatandaşlar çevredeki işyerlerine sığındığı görüldü. Bir kadının ise yaşanan panik sırasında gözyaşları içinde kızını aradı.

SULTANGAZİ'DE POLİS MÜDAHALESİ 

Sultangazi'de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kobani'de meydana gelen saldırılarla ilgili olarak açıklama yapmak üzere bir grup 1. Cebeci Yolu'nda bulunan parti binası önünde saat 13.00 sıralarında toplandı. Grup daha sonra AK Parti İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis ekipleri grubun önünü keserek grubun yürümesine izin vermedi. DBP'li grup aynı cadde üzerinde oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı.

Polis müdürleri parti yetkilileri ile görüştüğü sırada toplanan bir grup mahalleli Türk bayrağı açarak, DBP'li grubun üzerine doğru yürüyüşe geçti. Polis ekipleri, mahalleliyi ikna yoluyla kısa sürede dağıttı. DBP'li grubun olduğu alandan polis ekipleri ve mahalelinin olduğu yere taş, havai fişek ve cam şişeler atıldı. Polis ekipleri DBP'li gruba gaz bombası ve TOMA ile tazyikli su sıkarak müdahalede bulundu. Polisin bir kişiyi gözaltına aldığı görüldü. Bu sırada yoldan geçmekte olan bazı vatandaşlar gazdan etkilendiği görüldü. DBP'li grup ara sokaklara dağıldı. Bölgede gerginlik devam ediyor.

ANKARA'DA KOBANİ EYLEMİ

Başkent Ankara'da, Kobani'deki IŞİD saldırlarının protesto etmek için Sakarya Caddesinde toplanan grup AK Parti İl Başkanlığı'na yürümek istedi.
Polis, grubun önünü İnkılap Sokakta kesildi. Grubun dağılmaması üzerine güvenlik kuvvetleri polise tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

BAĞCILAR'DA KOBANİ EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ
IŞİD'in Kobani kuşatmasını protesto eden bir grup, DBP Bağcılar İlçe örgütünün bulunduğu binanın önünde toplanarak yürüyüş yapmak istedi.  Polis gruba izin vermedi, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Grup polise taşlar ve şişelerle karşılık verdi. 

Polisin müdahalesi ile ara sokaklara kaçan grup, bir süre sonra tekrar toplanarak yeniden polise taş ve şişe etti. Polisin müdahalesi devam ediyor.

MERSİN

MERSİN'de ve Tarsus İlçesi'nde IŞİD karşıtı gösteriler terör eylemine dönüştü.
Mersin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Demirtaş Köprüsü yakınında yoldan geçen bir belediye otobüsüne taş ve şişelerle saldıran grup, daha sonra olay yerine gelen polis aracına zarar verdi. Polis ekiplerinin havaya açtığı uyarı ateşinin ardından ara sokaklara kaçan grup, TOMA ve zırhlı araçların müdahalesiyle dağıtıldı. Atılan taş ve cam parçaları yüzünden yol bir süre trafiğe kapatıldı. Grubun attığı taşla ayağından yaralanan bir kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

ANTALYA

ANTALYA’daki Kobani’ye destek eylemine, polis müdahale etti. Biber gazı fişeği kullanan polise, kalabalık ise taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi.

HAKKARİ

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il örgütünün yaptıkları çağrılar üzerine Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobani'ye destek amacıyla Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne doğru haraket etti. Bu sırada, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici, önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atınca gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri  anonsla uyardıktan sonra göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari’deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

DENİZLİ

DENİZLİ'de toplanan bir grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabete eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı 45 yaşındami Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı.

KOCAELİ - GEBZE
Kocaeli''de merkez ilçe İzmit ile Gebze ve  Dilovası ilçelerinde, IŞİD'ın Kobane'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapıldı. Gebze İlçesi'ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahelede bulundu. Bazı gruplar  ilçe merkezindeki esnafın dükkalarının camını kırınca esnaf ve göstericiler arasında da olaylar çıktı. Göstericiler bir süre sonra BDP'nin ilçe binasına girip esnafa buradan taş attı. İlçede gerginliğin artmasının ardından karşıt görüşlüler ilçe merkezinde toplandı.

ERZURUM
Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde toplanan bir grup gösterici, IŞİD'in Kobani'ye girmesini sloganlarla protesto etti. 30 kişilik grup daha sonra Gölbaşı semtinde bulunan evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş atarak camlarını kırdı. Evleri hasar gören ve saldırıya uğrayanlar, gruba taş ve sopalarla mühadale etti. Daha sonra 18 yaşlarındaki bir kişi elindeki pompalı tüfekle ateş etmeye başladı. Polis öfkeli kişilere biber gazıyla müdahale ederken pompalı tüfek ateş açılması sırasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırılırken olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.
 
AĞRI - DOĞUBAYAZIT
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de Kobani protestoları nedeniyle ilçe savaş alanına döndü. Polis, havai fişek ve taş atan gruba, gaz bombaları ve TOMA'larla müdahale etti. İlçe emniyet müdürlüğü ve banka şubelerinin taşlandığı olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

IĞDIR
Iğdır'da, Ordu Caddesi'nde toplanan bir grup IŞİD'in Kobani'yi işgaline tepki göstererek  yürümek istedi. Polis, izin vermeyince grup saldırıda bulundu. 5 kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda işyerinin camlarını kırıldı.

VAN
Van Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan olaylar kentin en işlek caddelerinde de devam etti. Kepenklerin kapalı olduğu kentte polis gaz bombası ve basınçlı su ile göstericileri dağıtmaya çalışıyor.

Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kızılay Kan Merkezi'nin önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi'nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Alev alev yanan araçlar toplumsal müdahale aracı olan TOMA yardımıyla söndürülürken, araçlarda büyük hasar meydana geldi.

Bu arada kentin en işlek mekanlarındanolan Maraş Caddesi de göstericiler tarafından yakılan araç ve polislerin barikatlarıyla kapatıldı. Olayların arasında kalan 80 yaşındaki bir adamda atılan gaz bombasından etkilendi. Duymayan yaşlı adam gazetecilerin yardımıyla bir çay evine götürüldü.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da dün geceden beri olaylar aralıksız olarak sürüyor. Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde barikatlarla yol kapatan göstericiler polisle çatıştı. Çöp konteynırları, trafik yön levhaları ve taşlarla yol kapatan göstericiler, ateşler yaktı. Polis, her yerde göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.

Olaylar nedeniyle cadde üzerindeki esnaflar iş yerlerini kapattı. Göstericiler bankaların ATM'lerini taş atarak kullanılamaz hale getirdi. Polisin müdahalesiyle cadde üzerinden ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra yeniden çıktıkları caddeyi barikatlarla kapattı. Diyarbakır'da olaylar devam ederken, kent üzerinde polis helikopterleri sürekli uçuş gerçekleştirdi.
 
BATMAN
Batman'da dün geceden beri devam eden olaylarda 13 yaşında olduğu belirtilen ve adı henüz öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna giren 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentte özel bir hastanede ameliyat edilen yaralının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Kentteki olaylarda göstericiler, PTT binası, banka şubeleri ve bir markete taş ve molotoflarla saldırdı.

MARDİN - NUSAYBİN
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde dün gece aydınlatma direkleri devrilerek, mazot tanklarıyla barikatlar kurulan uluslararası İpekyolu halen kapalı bulunuyor. İpekyolu üzerine çıkıp gösterilerini sürdüren gruplara polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. İpekyolu üzerindeki olaylar gün boyu sürerken, uzun araç kuyrukları oluştu. Nusaybin ile merkezinde ise göstericiler, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Vilayetler Birliği Anaokulu, Hükümet Konağı ve PTT şubesine taşlarla saldırıp, binalara hasar verdi. Bir dershaneye molotoflu saldırıda bulunan göstericiler, Otogar kavşağında bir aracı da ateşe vererek yaktı. İlçede göstericilerin barikatlarla yol kapatıp, müdahale eden polislerle çatışmaları sürüyor.

SİİRT
Siirt'te toplanan ve aralarında Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişilik grup AK Parti il binasına yürüyüşe geçti. Önlem alan polis, yürüyüşe izin vermeyince Başkan Bakırhan ile polis yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Polisin dağılın uyarısı üzerine bazı gruplar polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Olayların devam etmesi üzerine İl Jandarma Komutanlığı'ndan Jandarma Özel Harekat Timleri kent merkezine inerek, şehrin önemli bölgelerinde önlem aldı. Jandarma ekipleri AK Parti binasına yürümek isteyen gruplara da müdahale etti. Siirt'in Barış Mahallesi'ndeki Sağlık Ocağı ile 18 Mart İlkokulu, İnönü İlkokulu molotoflu saldırıya uğradı. Okullarda büyük hasar meydana gelirken, alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. Siirt'te ayrıca trafiğe kapalı olan Güreş Caddesi üzerindeki banka şubelerinin ATM'lerine taşlı saldırı düzenlenip hasar verildi. Polis olaylara karışan 6 kişiyi gözaltına aldı.

ŞIRNAK - İDİL
Şırnak'ın İdil İlçesi'nde göstericiler Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Atatürk Ortaokulu'na molotoflu saldırı düzenleyip, okul bahçesindeki Atatürk büstüne saldırdı. Okulun bazı bölümlerinde çıkan yangını itfaiye ekipleri söndürdü. Kepenklerin kapalı olduğu bugün ilçe merkezinde yolları kapatıp gösteri yapan gruplar polise molotof, taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis ise gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

POLİS: ADAM GİBİ TAŞ AT
Bu arada panzerleri taş yağmuruna tutan göstericilere polis anons yaparak, "Adam gibi taş at" diye seslendi. İlçede olaylar gün boyu sürdü.

TUNCELİ'DE ERZİNCAN VE ELAZIĞ YOLLARI KAPATILDI
Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'ndan kent girişindeki Mameki Köprüsü girişindeki kavşağı IŞİD aleyhine sloganlar atarak yürüdü. Burada Tunceli-Elazığ ve Tunceli-Erzincan karayolunu oturma eylemi yaparak kapatan protestocular araçların geçişine yaklaşık 30 dakika izin vermedi. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un yaptığı konuşmada, "Dersim halkı Kobani halkı ile birlikte direnmeye mücadele etmeye sonuna kadar devam edecektir" dedi. Konuşmanın ardından protestocular bölgeden dağıldı.

ELAZIĞ
Elazığ'da DBP'liler Hozat Garajı'nda toplanıp PTT Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında polis ile protestocular arasında itişmeler yaşandı. Burada DBP il başkanı Kürtçe konuşurken yanına yaklaşan bir kişi “Türkçe konuş anlamıyoruz'' dedi.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.