Çalışan annelerin çocuklarına bakıcı hizmeti

Çalışan annelerin çocuklarına bakıcı hizmeti

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Devlet, çalışan annelerin çocuklarına bakıcı hizmeti sağlayacak. Böylece en az 5 bin kadın iş yaşamına dönecek" dedi ve ekledi: "Madenciye ve engelli çocuğu olan kadına erken emeklilik mümkün...

Erdem ANILAN-ANKARA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'dan çalışan annelere müjde geldi. İlhan, "Büyük şehirlerde bebek bakımı çalışan anneleri zorluyor, işinden ayrılmak zorunda bırakıyor. Başlattığımız bu proje, devletin çalışan annelerin çocuklarına bakıcı hizmeti sağlamasını öngörüyor. Önemli bir hizmet. En az 5 bin kadın iş yaşamına dönebilecek" diye konuştu.

19.8 milyon kişiye ulaştı

SGK verilerini de paylaşan İlhan, son reformlarla birlikte nüfusun yüzde 98'inin sağlık sigortası, yüzde 83,5'inin de sosyal sigorta kapsamına alındığına dikkat çekti ve ekledi: "Sigortalı sayısı 19,8 milyon kişiye ulaştı. Sosyal güvenlik açığının GSYİH'ya oranı azalıyor. Gelirlerin giderleri karşılama oranı 2013'te yüzde 89,2'ye, sağlık hizmetleri memnuniyet oranı da yüzde 73'lere yükseldi." Yapılan denetimler sonucu, son sekiz yılda 1,8 milyon kişinin kayıt altına alındığına dikkat çeken İlhan, kayıt dışı istihdam oranının yüzde 36,4'e düştüğüne dikkat çekti. İlhan ayrıca; teknolojinin etkin kullanımıyla iki yılda 23 milyar liralık tasarruf sağlandığını da aktardı.

TORBA YASADAN YARARLAN

Torba yasayla yapılandırılan borç ve alacaklar konusunda vatandaşları uyaran Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, şu hususlara dikkat çekti: "SGK'nın 46 milyar lira ana para 40 milyar lira civarında da gecikme zammı alacağı mevcut bulunuyor. Peşin ödenmesi halinde 30 milyar liralık tahsilden vazgeçmiş olacağız."

Engelli çocuğu olana emeklilik

1 Ekim 2008'den sonra işe başlayan maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşının 50'ye indiğini hatırlatan SGK Başkanı İlhan, "Yıpranmayla 48,5 yaşında emekli olan madencilerimiz 43,5 yaşında emekli olabilecek. Engelli çocuğu bulunan, 2008 yılından sonra işe giren kadın sigortalımıza, sigortalılıkta geçen sürenin dörtte biri oranında prim gün sayısına ekleniyor, yaştan indirim yapılıyor" dedi.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.