Çelik: Sağlığımdan dolayı gidemedim

Çelik: Sağlığımdan dolayı gidemedim

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden ocağı faciası hakkında basın toplantısı düzenliyor. Bakan Çelik, facianın üstünden 28 saat geçtikten sonra yaptığı açıklamada incelemeler hakkında konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: İl olay anından itibaren enerji bakanımız benimle görüştü. Benimde gitmem gerekiyordu. Benim gidememe durumum sağlıktan dolayı. Burada dile getirmek de istemiyorum. Doktor Perşembe gününe kadar ayrılmamamı istedi.

Bakan Çelik, kaza haberinin alınmasıyla birlikte hareket geçtiklerini söyledi. Çelik, işyeri ile ilgili bugüne kadar tüm şikayet ve incelemelerle ilgili çalışmalar yapıldığını, 2012 -2013 yılları arasında tespit edilen tüm eksiklerin giderilmesi için gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi. Çelik son olarak 2014 yılı başında kontroller yapıldığını söyledi.

Bakan Çelik, İş sağlığı ve güvenliği yasası getirdiklerini, bu yasa ile risk söz konusu ise kazma vurulamayacağını, güvenlik sağlandıktan sonra çalışma yapılma zorunluluğu getirildiğini anlattı.

Çelik satır başları ile şunları söyledi:

-Bu yasa ile bin kişi üzerindeki işyerilerine büyük sorumluluklar getirildiğini, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi mecburiyetleri konuldu. Bu işyerinde 13 işyeri sağlığı güvenliği, ve 4 iş yeri hekimi bulunuyor.

-Yasa olarak şartları yerine getirilmesine rağmen bu kaza neden meydana geldiğine ilişkin araştıramalar yapılıyor. En ufak ayrıntılar değerlendirilecek. Bütün yönleri ile bu konu aydınlatılacaktır. Bu olayın gizli saklı kalma söz konusu değildir.

-Tehlikeli işyerlerinde rapor defteri mutlaka bulunmak zorunda. Çalışma süresi içinde o işyerinde ne gibi bir çalışma yapılmış ne gibi değişiklik yapılmış bu defter üzerinde de çalışma yapılacaktır.

-İş Sağlığı güvenliği farkındalığı için çok önemli çalışmalar yaptık. Ancak bugün hala böyle bir yasanın çıktığından haberi olmayanlar var. Biz 5 yıldır iş sağlığı güvenliği yasasını çıkarmak için mücadele vermiş bir bakanım.

-Meslek hastalıklarını önlemek mümkün, meslek kazalarını da yüzde 98 azaltmak mümkün. Ama bu sadece bakanlığın değil, işyerinden sendikalara ve tüm kurum ve kuruluşlara görev düşüyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.