Deprem tehlikesi en yüksek ve en düşük iller hangileri?

Deprem tehlikesi en yüksek ve en düşük iller hangileri?

Deprem tehlikesi en yüksek ve en düşük iller hangisi? Türkiye'de deprem riski olmayan iller: En güvenli il ve ilçeler hangileri?

Türkiye, gündelik dilde adeta bir “deprem ülkesi” olarak tanımlanıyor. Bunun sebebi, ülkemizin deprem kuşağında yer almasından kaynaklanıyor. Deprem kuşağında yer alan ülkeler, zaman zaman ciddi depremlerle sarsılabiliyor ve bunlardan kaynaklı olarak olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Türkiye de özellikle belli bölgeleri özelinde depremlerden etkilenmiş bir ülke olarak dikkat çekiyor. Durum böyle olunca Türkiye’de yaşayan herkesin zihninde deprem ile alakalı çok sayıda soru işareti oluyor. Bunlar arasında ön plana çıkan soruların arasında “Deprem tehlikesi en yüksek illerimiz hangileridir?” ya da “Deprem tehlikesi en düşük illerimiz hangileridir?” de yer alıyor.

Türkiye’deki bölgeleri deprem üzerinden incelemek için Türkiye’nin ve İstanbul’un deprem haritalarını incelemekte yarar var. Gelin Türkiye’de deprem riski olan bölgeleri ve “1. Derece Deprem Kuşağında Olan İller Hangileridir?” sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.

Deprem Tehlikesi En Yüksek Olan İllerimiz Hangileridir?
Türkiye’deki deprem haritasından elde edilen verilere göre çok sayıda ilimizin deprem riski taşıdığı gözlemleniyor. Bazı iller, fay hatları ile aralarındaki bağlantılara göre birden fazla risk bölgesinde sınıflandırılıyor. Bunun için illerin kendi içerisindeki yerleşim yerlerinin konumlarının da önemi olduğunu unutmamak gerekiyor. Ancak, genel olarak incelendiğinde Türkiye’nin en riskli illeri arasında yer alan şehirlerimiz şunlardır:

Kocaeli
Bolu
Sakarya
Bursa
Balıkesir
İzmir
Manisa
Aydın
Muğla
Denizli
Burdur
Kütahya
Eskişehir
Kayseri
Kahramanmaraş
Osmaniye
Hatay
Tokat
Erzincan
Erzurum
Bingöl
Hakkari

Deprem Riski Az Olan İllerimiz
Türkiye’nin deprem riski olan illeri belirlenirken iller beş farklı kategoride sınıflandırılıyor. Bu anlamda dördüncü ve beşinci kategorideki illerin deprem riski düşük olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de dördüncü ve beşinci grupta yer alıp deprem riski düşük olan şehirlerimiz ise şunlar: Karaman, Kırklareli, Nevşehir, Aksaray, Konya, Edirne, Ankara, Niğde, Sinop, Giresun, Rize, Artvin, Trabzon ve Adana.

Deprem riski az olarak nitelendirilen illerin, diğer illere nispeten daha güvende olduğunu ifade etmek mümkün ama özellikle Türkiye gibi deprem bölgelerinde hangi şehirde olursa olsun depremlere karşı önlem alma konusunda erken hareket etmekte yarar var.

Türkiye Deprem Haritası
Türkiye’de sürekli olarak yaşanan ve her seferinde maddi ve manevi açıdan ciddi kayıplara yol açan depremler, geleceğe dair ciddi önlemlerin alınması ihtiyacını doğuruyor. Bu anlamda ülkenin depremlere karşı kırılganlığını ortaya koyan bir veri olarak deprem haritası oluşturulmuştur. Türkiye deprem haritası, yapılan bilimsel araştırmalar ışığında ülkenin bölgelerinin deprem ihtimallerini incelenerek oluşturulan bir veridir. Kentsel dönüşüm ve planlama çalışmalarına ışık tutmak için hazırlanan deprem haritaları, ülkedeki olası depremler konusunda da toplumu bilgilendirici bir işleve sahip. Bu anlamda hem Türkiye’nin bölgeleri, hem de olası büyük bir depreme karşı İstanbul’un bölgeleri için ayrı deprem haritaları hazırlanıyor.

İstanbul Deprem Haritası
İstanbul deprem haritası, şehrin deprem riski taşıyan bölgelerini düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üçe ayırıyor.

İstanbul’daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent’tir.
İstanbul’daki orta derece riskli ilçe ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy’deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı’dır.
İstanbul’da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekçmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere’dir.
İstanbul deprem haritası genel olarak ele alındığında Avrupa Yakası’ndaki deprem riskinin Anadolu Yakası’na oranla daha yüksek olduğunu ve özellikle Avcılar çevresinin yüksek risk taşıdığını gözlemlemek mümkün.

Allianz.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.