Dul erkekler artık kadın sayılacak! İŞTE NEDENİ

Dul erkekler artık kadın sayılacak! İŞTE NEDENİ

"Çok kişi farkında değil ama, çocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı."

"Çok kişi farkında değil ama, çocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı."

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot'un köşesine taşıdığı düzenlemeye göre, bundan böyle "bir iş yerindeki kadınlar sayılırken, dul erkekler ile eşinden boşanırken çocuğunun velayetini alan erkekler de listeye dahil edilecek ve “kadın” sayılacak!"

İşte Kızılot'un yazısından çarpıcı bir bölüm:

HANGİ YÖNETMELİK VE NEDEN?

Yönetmelik “çalışma mevzuatı” ile ilgili..
“Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğe” göre, işverenlerin oda ve yurt (kreş) açma yükümlülüğü bulunuyor.

Yönetmeliğe göre; yaşları ve medeni durumları ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde, çocukların emzirilmesi için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir “emzirme odası” kurulması gerekiyor.

Olay bununla bitmiyor. Yaşları ve medeni durumlarına bakmaksızın, 150’den fazla kadın çalışanı olan iş yerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerinden ayrı ama iş yerine yakın bir “yurt (kreş)” kurulması gerekiyor.

İşte bu aşamada yani emzirme odası ve yurt (kreş) açma yönünden kadın çalışanların sayısı belirlenirken, yukarıda belirttiğimiz erkekler de kadın sayısına dahil ediliyor.

TAŞIT BULUNDURMA

İşverenler, çalışanların çocuklarıyla ilgili olarak, “taşıt bulundurma” zorunda da olabilecekler.
Yurt (kreş), iş yerine 250 metreden daha uzaksa, işverenlerin taşıt bulundurmaları da gerekecek.
Bu arada, birkaç iş yeri bulunanlar, “iş yerindeki kadın sayısı, her iş yerine göre mi yoksa tüm iş yerlerinde çalışanların toplamına göre mi belirlenecek?” diye merak edebilirler.

Onu da açıklayalım. İşverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm iş yerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı göz önüne alınıyor.

Emzirme odası veya yurt kurulması için gerekli kadın sayısının belirlenmesinde, yukarıda belirttiğimiz gibi, çocuğunun annesi ölmüş ya da boşanırken, çocuğunun velayeti kendisine verilmiş erkekler de toplam sayıya dahil ediliyor.

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.