Efkan Ala'nın sıradışı özgeçmişi

Efkan Ala'nın sıradışı özgeçmişi

İçişleri Bakanlığı'da kabine dışından atanan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın sıradışı bir kariyer öyküsü var. Efkan Ala, Başbakan'ın en yakın çalıştığı isim olarak biliniyor.

Efkan Ala, ilk valilik deneyimini Türkiye'nin en kritik illerinden Batman'da, üstelik Türkiye'nin en genç valisi olarak yaşadı. 38 yaşında gösterdiği başarı Ala'nın çok daha kritik bir il olan Diyarbakır'a atanmasını sağladı. Çalışmalarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 il valisine 'örnek vali' gösterdiği Efkan Ala, şimdi başbakanlık müsteşarı.

Ocak 2003'te Batman Valiliği'ne getirilen Efkan Ala, bazı askeri alanları turizme açmasıyla gündeme geldi. Ala, Batman'ın köylerine kadar götürdüğü hizmetlerle halkın sevgisini kazandı. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) her ay yayımladığı hak ihlalleri raporunu alan Ala, bunlara tek tek cevap verdi. Vali Ala'nın bu tavrı başta İHD olmak üzere sivil toplum kuruluşlarınca takdir edildi. Günde bir paketten fazla sigara tüketen Ala, bu alışkanlığından Başbakan Erdoğan'a verdiği söz ile kurtuldu. Sigaraya karşı tavrı ile bilinen Başbakan, Batman ziyaretinde, Ala'dan sigarayı bırakmasını istedi. Ala, bir daha sigara kullanmayacağına dair söz verdi, sözünü de tuttu.

Ala'nın Batman'da halk ile kurduğu yakın ilişki Ankara'nın dikkatinden kaçmadı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın suikast sonucu şehit edilmesiyle oluşan boşluğu doldurmak amacıyla, Efkan Ala 14 Eylül 2004'te Diyarbakır Valiliği'ne atandı. Ala, iki buçuk yılı aşan süre görev yaptığı Batman'dan, Diyarbakır Valiliği'ne sivil toplum kuruluşları tarafından 500 araçlık konvoyla getirildi. Diyarbakır'da Ala'yı DTP'li belediye başkanları karşıladı.

Ala, Diyarbakır'da kimilerine göre sıra dışı bir yönetim izledi. Vatandaş ile devlet arasında köprüler inşa eden genç vali, Diyarbakır'da 10 alanda gösteri yasağını kaldırdı. Polise, sivil toplum örgütlerinin demokratik etkinliklerine müdahale etmemesi talimatını veren Ala, terör örgütü sempatizanlarıyla terörist cenazelerindeki gösterilerde sınırın aşılmamasını ve örgütü simgeleyen sarı-kırmızı-yeşil renklere karışılmamasını istedi.

Efkan Ala, Diyarbakır'daki kapkaç gerçeğine karşı hazırladığı proje ile de Başbakan Erdoğan'ın bir kez daha dikkatini çekti. Bölgedeki gelişmemiş köy ve ilçelerden yoğun göç alan Diyarbakır'da, çocukların İstanbul'daki kapkaç çetelerine yönlendirilmesini önlemeye dönük projeydi bu. Başbakan Erdoğan, 81 ilin valisiyle yaptığı bir toplantıda Ala'yı 'örnek vali' gösterdi.

42 yaşındaki Efkan Ala'nın yönetim tarzı kendisinden 16 yaş daha büyük olan dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Orhan Okur ile görüş ayrılığına düşmesine neden oldu. Ala, bunun üzerine, "Tarz değişikliği diye bir şey olmaz. Ben, yatay ilişki kuracağım, insanlarla tartışırım." sözlerini dillendirdi. Diyarbakır valiliği boyunca farklı üslubu devam eden Efkan Ala, OHAL'e de şiddetle karşı çıktı. Ala, "Vatandaş ile terörist ve teröriste destek verenleri ayırmayı biliriz, bunun adı yeni yönetim tekniklerini devreye sokmaktır." sözlerini çekinmeden söyledi. Ala'nın yönetim tarzı kedisi hakkında 'reformcu vali', 'AB valisi' gibi yakıştırmalara neden oldu. Efkan Ala'nın, "Cama gelsin, cana gelmesin. Refleksle değil, akılla hareket etmek lazım. Daha sonra, daha büyük sorunları üretecek kısa vadeli çözüm gibi gözüken hareketlerden kaçınmak gerekir. Provokatif hareketti, örgüt amacına ulaşamadan gereği yapıldı." sözleri uzun süre tartışıldı.

Ala döneminde Diyarbakır'ın çehresi önemli oranda değişti. Bin 190 köy ve mezra içme suyuna kavuştu. Bin 500 yeni derslik yapıldı. Okulöncesi eğitim yüzde 300 arttı. Köydes projesi kapsamında bin 190 köy ve mezra şebekeli içme suyuna kavuştu. Bin derslik hizmete açıldı. Yolu olmayan köy kalmazken 4 bin kilometre stabilize yol yapıldı. Devlet hastanesi kapasitesi 600'den 850'ye çıkarıldı. İlk hava ambulansı Diyarbakır'da hizmete girdi. Türkiye'de ilk kez iş edindirme projesi Diyarbakır'da uygulamaya konuldu.

Konuşmalarında Cemil Meriç'ten, Kemal Tahir'den alıntılar yapan Vali Ala, Karl Raimund Popper'in 'Açık Toplum ve Düşmanları'ndan yola çıkarak açık, şeffaf bir toplum tanımı yapmaya çalıştı. Ala, Diyarbakır'da yaşananları Fuzuli'nin, 'Söylesem faydası yok, sussam gönül razı değil' cümlesiyle dile getirdi.

ERDOĞAN'A SÖZ VERDİ VE SİGARAYI BIRAKTI

Günde bir paketten fazla sigara tüketen Ala, bu alışkanlığından Başbakan Erdoğan'a verdiği söz ile kurtuldu. Sigaraya karşı tavrı ile bilinen Başbakan, Batman ziyaretinde, Ala'dan sigarayı bırakmasını istedi. Ala, bir daha sigara kullanmayacağına dair söz verdi, sözünü de tuttu.

Konuşmalarında Cemil Meriç'ten, Kemal Tahir'den alıntılar yapan Vali Ala, Karl Raimund Popper'in 'Açık Toplum ve Düşmanları'ndan yola çıkarak açık, şeffaf bir toplum tanımı yapmaya çalıştı. Ala, Diyarbakır'da yaşananları Fuzuli'nin, 'Söylesem faydası yok, sussam gönül razı değil' cümlesiyle dile getirdi.

Efkan Ala İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1987 mezunu. Efkan Ala 1988'de kaymakamlık stajına başladı. İki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere'de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli'de vali yardımcılığı yaptı.

Efkan Ala İçişleri Bakanlığı'nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı,Turizm Bakanlığı'nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. Batman valiliğinden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne atanmıştır. 10 Eylül 2007 tarihi itibariyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilmiştir.

Efkan Ala evli ve iki çocuk babasıdır.

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.