Emrindeki personele hakaret eden amire nasıl ceza verilir?

Emrindeki personele hakaret eden amire nasıl ceza verilir?

Danıştay, personeline hakaret eden başdağıtıcıya verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını onadı.

657 sayılı Kanunun 125. maddesinde,

"l) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek,"

fiiline, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmektedir.

PTT'de yaşanan bir olayda, bir başdağıtıcı serviste görev yapan personele hakaretlerde bulunmuştur. Hakarate uğrayan personele durumu tutanak altına almış ve sıralı amirler yoluyla ilgili birim amirlerine iletmiştir.

Yapılan soruşturma sırasında tanık ifadelerine başvurulmuştur. Tanık ifadelerinin birbirini desteklemesi sonrasında, suçun subuta erdiğine kanaat getirilmiş ve başdağıtıcıya "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verilmiştir.

Tanık ifadelerinden dolayı da, başdağıtıcı açtığı davayı hem idare mahkemesinde hem de Danıştay da kaybetmiştir.

İŞTE DANIŞTAY KARARI

DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRE
E. 2012/8608

İstemin Özeti :.. Posta Dağıtım Merkezi Müdürlüğünde Başdağıtıcı olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-l maddesi uyarınca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına, ancak davacının sözleşmeli personel olduğundan cezanın 399 sayılı KHK'nın 44. maddesi uyarınca sözleşme ücretinin 1/30 oranında kesilmesi cezası şeklinde uygulanmasına ilişkin ... PTT Başmüdürlüğünün 21/11/2011 tarihli ve 6 sayılı kararının iptali istemiyle açılan davanın; davacının, görev yaptığı dönemde servisinde çalışanlara sözleriyle hakaretlerde bulunduğu ve onları aşağıladığı hususunun tanık ifadeleri ve soruşturma raporundaki bilgi ve belgelerden subuta erdiği anlaşıldığı gerekçesiyle reddi yolunda ... 2. İdare Mahkemesince verilen 18/04/2012 tarihli ve E:2012/61, K:2012/474 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
23.05.2013 tarihli ve 28655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının (y) bendinde, "PTT: Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi" olarak tanımlanmış; "Değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler ile atıflar" başlıklı 31. maddesinin üçüncü fıkrasında, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğüne yapılan atıflar PTT'ye yapılmış sayılır hükmüne yer verildiğinden, "Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi" davalı idare kabul edilerek işin esasına geçildi.

İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 21.01.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.