Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuşuyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bundan tam 13 yıl önce Ak Parti'nin kuruluşunu ilan etmiştik. Daha partimizin program tüzük hazırlıklarını yaparken milletimizden büyük bir teveccüh görmüştük. AK Parti'nin kuruluşuyla birlikte milletimizdeki heyecan ve umut doruk noktasına ulaşmıştı. Anadolu'yu Trakya'yı karış karış dolaştık. Heyecanı umudu arazide müşahede ettik.

Sadece 14 aylık bir parti olmasına rağmen AK Parti 3 Kasım 2002'de genel seçimlere girdi ve yüzde 34,4 oy oranıyla iktidar partisi olarak sandıktan çıktı. Parlamentoya iki parti girebildi. Yüzde 63 gibi çoğunluğa sahip olduk. Aramızdan ayrılmış ahirete intikal etmiş bütün arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Her bir yol arkadaşım buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

ARKA ARKAYA DAVALAR AÇILDI

Arka arkaya davalar açıldı. Biz Türkiye'yi dolaşırken, milletimizle kucaklaşırken Ankara'da o aralar şahsımla ilgili derhal tutuklanmamı isteyen, idamla yargılamaya hazırlanan bazı savcılar çıktı. Hem partimizi kurduktan sonra, hem de iktidar olduğumuzda AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili girişimler oldu. darbe senaryolarını gördük, suikastlara maruz kaldık. Zaman zaman partimizin içine fitne sokulmak istendi. Bizi çalıştırmamak için nice tuzaklar kuruldu. Sadece son bir yıl içinde Gezi olaylarıyla 17-25 aralık darbe girişimiyle partimiz hükümetimiz hedef alındı. Ulusal ve uluslararası medyadan çeşitli sermaya çevrelerinden istihbarat örgütlerinden nice saldırılar yapıldı. Allah'a hamd olsun, tüm bu saldırılara göğüs gerdik. Kurulan tüm tuzakları alt üst ettik.

SALDIRILARI PÜSKÜRTTÜK

 

İçerdeki ve dışardaki güç odakları ellerindeki tüm imkanları kullanarak 13 yıl boyunca bizi çok yoğun bir taarruz altında tuttular. Amaçları sadece AK Parti'yi sadece denklemin dışına itmek değildi. AK Parti iktidarını çalışamaz hizmet üretemez hale getirmek istiyorlardı. Arkadaşlar 13 yıllık süreçte hem partimizi dimdik ayakta tuttuk, saldırıları püskürttük, hem de cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını yatırımlarını gerçekleştirdik.

BU VESAYET DE SONA ERMİŞTİR

Şunu unutmayalım AK Parti'yi millet kurmuştur. Milletimizin arzusu hayalleri AK Parti'nin siyasetinde ete kemiğe bürünmüştür. AK Parti 13 yıl boyunca sadece ve sadece milletle yürümüştür. Manda ve himaye kabul etmeyen bir parti olmuştur. Türkiye'de milletin egemenliğine ortak olma alışkanlığına sahip güç odakları karşılarında AK Parti'yi bulmuştur. Medya milletin egemenliğine biliyorsunuz ortaktı. AK Parti döneminde bu ortaklık sona erdirilmiştir. Sermaye milli egemenliğe istikamet çizen bir güç odağıyken AK Parti ile bu vesayet de sona ermiştir. Çeteler ve cuntalar ellerini çekmişlerdir. Bürokratik oligarşi askeri ve sivil bürokrasi, milletin iradesini kısıtlamaktan çıkmışlardır.

AK PARTİ'NİN İÇİNDEN DE...

AK Parti her kararı milletle almıştır. Biz partimizi kurduğumuzda bize, hatırlayın. Ömür biçenler vardı. Ama yanıldılar. Onların dedikleri olmadı Allah'ın dediği oldu. Yıpranacağımızı dağılacağımızı düşünenler her zaman yanıldılar. Ne yazık ki bizimle beraber yürüyenlerin içinde bile, son zamanlarda, AK Parti'nin kısa zaman içinde parçalanacağını söyleyenler var. Bu da çok manidar. Biz sadece milletten yetki alan bir parti olduk. Ama biz milletin hayır duasını da her daim yanında bulan bir parti olduk. Milletimize mahcup olmamak için 13 yıl boyunca hassasiyetle hareket ettik.

İLK CUMHURBAŞKANI MAKAMI

13 yıl içinde 9 seçime girdik. Bizim tükeneceğimizi, dağılacağımızı düşünenler, her seçimin ardından hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü niyet hayır akıbet hayır. Ama onların niyeti hayır değildi şerdi. Sonuçları hep tokat oldu. 28 Mart 2004'te yerel seçimlerde oy oranımız yüzde 41,7'ydi. 30 Mart seçimlerinde yüzde 45,5'a ulaştık. 3 Kasım 2002 34,4 idi, en son 12 Haziran 2011'de yüzde 50 oy oranına ulaştık. En son geçen hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimde milletimiz yüzde 52'yle hem cumhurbaşkanlığı görevini, hem de Türkiye'nin halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı makamını tercih etti.

AK Parti'ye ayrıştırıcı diyenlere bu bir cevaptır. Bakın bizim en düşük oy aldığımı iller hangileri tunceli ve Şırnak. Oralardaki oy oranımız 14,4 bir diğerinde yüzde 14,8. Yani Türkiye'nin tüm illerinde yüzde 14'ün üzerinde biz oy aldık. Bizim yüzde 15'in altında oy aldığımız il sayısı 2. CHP ve MHP'nin ortak adayı 12 ilimizde yüzde 15'in altında oy aldı. HDP'nin adayı 64 ilimizde yüzde 15'in altında kaldı. Ortak adayın yüzde 5'in altında oy aldığı 11 ilimiz var. HDP adayının yüzde 5'in altında oy aldığı 51 ilimiz var.

GELİYORUM ŞAMPİYONLARA...

Bazı medya unsurları çıkıyorlar, artık kitle partisi olmaya doğru gidiyor falan... Rakamlar ortada, olamaz. Genleri bunların farklı. Gerek ortak adayın gerek HDP adayının yüzde 2'nin altında kaldığı iller var. şurası da önemli. 30 Mart seçimleriyle kıyaslandığında bizim 10 ağustos'ta 7 ilimizde oyumuzun düştüğü görülüyor. CHP ve MHP'nin ortak adayı ise 30 Mart'a göre 80 vilayetimizde oy kaybetti. Yani ortak aday sadece bir ilde, o da binde 8 oranında oy artırdı. Biz 74 ilimizde oyları artırdık. AK Parti ne siyasi kürtçülük ne siyasi türkçülük yapıyor ne de kumsalların partisiyiz diyor. Biz 77 milyonun partisiyiz.

Geliyorum şampiyonlara. Birincilik yine Rize'de. Yüzde 80,6. İkincilik Bayburt 80,25. Üçüncü en yüksek oy veren ilimiz Gümüşhane yüzde 75. Dördüncü sırada Konya var. Konya yüzde 74,6 oy oranıyla 81 il içinde dördüncü. Ama büyükşehirler sıralamasında birinci oldu. Son mitingimizi Konya'da yapmıştık. Beşinci sırada ise Aksaray yer aldı. Aksaray her seçimde hamd olsun bakıyorsunuz istikrarını koruyan bir ilimiz. Partimize desteğini istikrarlı şekilde sürdüren bir ilimiz oy oranı yüzde 74.

İLÇELERE GELİNCE...

İlçelere gelince. En yüksek oyu veren ilçemiz Adıyaman'ın Sincik ilçesi oldu. Oy oranı 95,72. Şanlıurfa Harran, Rize Güneysu üçüncü, Malatya Kale dördüncü sırada. Rize İkizdere beşinci sırada yer aldılar.

10 ağustos akşamı sonuçlar ortaya çıkınca İstanbul'dan Ankara'ya geldik. Genel merkezimiz balkonundan tüm dünyaya hitap ettik. Tekrarlamakta fayda görüyorum. Seçimin galibi Recep Tayyip Erdoğan değil 77 milyon olmuştur, Türkiye olmuştur.

SÖZLERİN ARKASINDA DURDUK

Yaptığım telefon görüşmelerinde de mazlum mağdur olan ülkelerin liderleri hep bu ifadeyi kullanmışlardır. Sadece siz kazanmadınız, aynı zamanda biz kazandık demişlerdir. Bu seçimin mağlubu kaybedeni de yoktur. 28 ağustos'ta yeminimizi edip göreve başladığımızda 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağımızdan da hiç kimsenin şüphesi olmasın. Balkon konuşmasında da vurguladım, biz verdiğimiz sözlerin arkasında durduk, sözlerimizin arkasında durma mücadelesi verdik. 94'te belediye başkanı seçildiğimizde İstanbul'u kucaklayan, herkesin derdini kendi derdi bilen bir idare anlayışı belirleyeceğimizi söylemiştik. 3 Kasım 2002'de ne söylediysek 12 yıl boyunca onun arkasında durmanın mücadelesini verdik.

13 yıl önce yaptığım konuşmada, görüşlere katılmasam dahi, görüşlerinizi söylemeniz için canımı bile vermeye hazırım diye bir ifade kullanmıştım. İşte bu sözün arkasında durduk. Herkesin inançlarını yaşaması için değerlerini kültürünü özgürce ifade edebilmesi için özellikle de fikirlerini rahatça söyleyebilmesi için tarihi nitelikte reformlar yaptık. Sadece başı örtülü kardeşlerimiz içinde değil başı açık kardeşlerimiz için de özgür bir Türkiye inşa ettik.

YOKSUL, KÖYLÜ, CAHİL DEDİLER

AK Parti'nin hemen tüm mensupları yakın tarihimizin acılarını hissetmiş insanlardan oluşuyor. Kimine kürt dediler haklarını kısıtladılar. Kimine Alevi dediler ötelediler. Kimine baş örtülü sakallı dindar dediler ötelediler. Okutmadılar. Senden ancak olsa olsa hizmetçi olur dediler. Sen ancak tarlada git meyve sula dediler. Git yaş sebze sula dediler. Olsa olsa kapıcı olur dediler. Yoksul dediler, taşralı, köylü cahil dediler. Her fırsatta milleti tahkir ettiler. Göbeğini kaşıyan adam dediler. Demedikleri bir şeyi bırakmadılar. AK Parti ezilenlerin ötelenenlerin partisi olarak bu mücadelenin içine girdi.

Ötelenmişler olarak hiç kimsenin ötelenmemesi için mücadele verdik. Ayrımcılığa haksızlığa uğramış kitleler olarak hiç kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını istemedik. Biz bunları yaşayarak geldik. Bizim balkon konuşmalarımıza dudak büken herkese diyorum ki yaptıklarımıza bakın orada samimiyetimizi göreceksiniz. Çözüm süreci için yaptıklarımıza bakın. Kimliklerin kültürlerin değerlerin özgürce ifade edilebilmesi için yaptıklarımıza bakın. Sözlerimize inanmayanlar yaptıklarımıza bakarlarsa orada samimiyetimizi göreceklerdir. Hangi reformu yaptıysak 77 milyonun refahını düşünerek yaptık.

VİCDAN GÖZLÜĞÜYLE BAKALIM

10 ağustos akşamı şunu söyledim "elimizi vicdanımıza koyalım. Birbirimizin gözüne bakalım. Birbirimize gelin gönlümüzü açalım. İdeolojiyi bir kenara koyalım. Mahalle baskısını bir kenara koyalım. 12 yıla vicdan gözlüğüyle bakalım" inanın gerçeğin gösterilenden farklı olduğunu hep beraber göreceğiz.

Son birkaç yıldır Türkiye belli çevrelerde basın özgürlüğü kısıtlanan ülke olarak gösteriliyor. Ben buradan çok açık net soru soruyorum. Bazı medya grupları bana arkadaşlarıma her türlü hakareti yapabiliyor mu? Yapıyor. Hatta yargı o kadar burada bazı yargı mensupları taraf davranıyor ki, söyledikleri ney? Bu eleştiriye girer ama siz siyasetçisiniz bu hakaret değil ağır eleştiri. Dolayısıyla olumsuz karar veriyorlar. Bizi basın özgürlüğünü kısıtlamakla itham edenler Gazze'de neden ortada görünmediler? Bir de buna bakalım. 12 gazeteci Gazze'de öldürüldü. Bazıları yaralandı. Ofisleri bombalandı. İsrail yanlısı yayın yapmadığı için kovuldu. İçerde veya dışarda bizi itham edenlerin seslerini duydunuz mu?

BİZE SALDIRDILAR

Gezi olaylarında dünyada medya organları bize saldırdılar. 17-25 Aralık'ta aynı yönde. Batıda tweet atan sporculara sanatçılara o tweetleri sildirdiler, linç uyguladılar. Bizi azınlık konusunda eleştiriyorlar. Açık söylüyorum. Azınlıklar konusunda dünyada bizim gösterdiğimiz hassasiyeti aynı şekilde gösteren bir başka ülke yoktur.

BİZ SABREDİYORUZ

Türkiye'de tüm azınlıklar şu anda huzur içinde. Bakın bu kadar Gazze'de olay oluyor biz ne dedik? Türkiye'deki Museviler bizim vatandaşımızdır. Kimse onlara yönelik olumsuz yaklaşım içinde bulunamaz dedik. bizim meselemiz İsrail yönetimiyledir, İsrail halkıyla değil. Şu anda Irak'ta Türkmenlerin derdini kendisine dert edinen tek ülke var Türkiye. Ezidilere kapısını açan tek ülke var Türkiye. Bakın şu anda 2 milyon ezidi ülkemize girmiş vaziyette. 2 bin, 2 bin doğru. Onların bakımlarını her şeyini biz üstlendik. Şu ana kadar 120 TIR'ı aştı insani yardımlarımız. Suriyeli muhacirlere bu boyutta kucak açan tek ülke var Türkiye. İşte buyurun 1 milyon 200 bin Suriyeli muhacir ülkemizde. Bazı sıkıntılar yaşamamıza rağmen biz sabrediyoruz. Onlar muhacir biz ensar olacağız. Vatandaşlarımıza aman sabır diyoruz. aynı şeyler bizim de başımıza gelebilirdi. Gazze'deki yaralılara sahip çıkan ülke Türkiye.

KERVAN YOLUNDA CESARETLE İLERLİYOR

Bugün 14 Ağustos. Aynı zamanda Rabia günü. Rabia'nın iki anlamı var. Bir Mısır'da Rabia, bir Türkiye'de rabia. Mısır'da da darbeye karşı çıkanların kahramanca müsaadesinin günüdür Rabia. İnsanlık dramına karşı çıkan tek ülke Türkiye. Ama gidin medyaya bakın haksızca mesnetsiz şekilde hedef yapılan yine Türkiye. Anlamadıkları bir şey var. biz bu oyunlara boyun eğmiyoruz. Eskiden uzaktan ses gelince kervan duruyordu. Şimdi ne sesi gelirse gelsin kervan yolunda cesaretle ilerliyor. Şu gazete bunu yazmış, bu dergi bunu söylemiş. Biz onlara bakmayız. Biz önce hakka sonra millete bakarız.

Bizi diktatör otoriter tek adam olmakla itham edenlerin hepsini vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum bu konuda onları muhatap almaya gerek yok. 77 milyon içinde bu mahalle baskısının etkisi altında kalanların da bize ve hadiseye gönül gözüyle bakma çağrısında bulunuyorum. 77 milyonun cumhurbaşkanı olarak toplumsal uzlaşma için de elimizden gelenin yapılacağının herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Yeni türkiye'den bir arzumuz var, yeni bir muhalefet. Artık bu kaçınılmaz hale gelmiştir. Muhalefetin kendisini sorgulamaktan bu aşamadan sonra kaçış yoktur. CHP'ye bakıyorsunuz çıkan sonuçtan dolayı seçmeni kötülüyor. MHP'de seçmeni aşağılıyor. Pensilvanya dahi çıkan sonuçtan dahi millete bedduayı sallıyor.

ANLAMAYA ÇALIŞMAK YOK

Acaba nerede yanlış yaptık diye sormak yok. Anlamaya çalışmak yok. Bedel ödemekse hiç akıllarına gelmiyor. Bir kısmı sahillere sıkışıp kalır, bir kısmı doğuda belli illere sıkışıp kalır. Bir süre sonra elde oralar da kalmaz. Ben teşkilatıma özellikle söylüyorum. 14'ün altında 15'in altında olduğumuz yerler var ya, oradaki eksikleri de sürdürerek inşallah oralarda da AK Parti'yi birinci parti haline getirmek bizim hedefimiz olmalı.

Hakaretle muhalefet olmaz, olmuyor. İktidarla yalanla siyasetin seviyesini ayaklar altına düşürerek muhalefet olmuyor, olmaz. Zaten kendileri aday olmadılar. Niye? Eğer kendileri aday olmuş olsa bedeli daha ağır olacaktı. Ortak aday çıkardılar ki, şamarı o yesin bize bir şey dokunmasın. Şimdi öyle vasıflar sayıyorlar ki, siz genel başkansınız, sizde bu vasıflar yok muydu ya? Kendilerini dışta tuttular. Ortaya bir aday sürdüler ve milletten tokatı o yedi. En son ne söylemek zorunda kaldı "laf bitti" dedi.

27 AĞUSTOS'TA...

Seçimin hemen ertesinde, Pazartesi günü partimizin MKYK'sını topladık. Gündemimizdeki konuları değerlendirdik. Önemli kararlar aldık. İnşallah 27 ağustos'ta partimizin olağanüstü genel kurulunu yapıyoruz. Burada asgari 15 gün azami 45 gün içinde olağanüstü genel kurul toplanması gerektiği için biz bu tarihi tercih ettik. Bu genel kurulda, genel başkanlık görevini delegelere inşallah teslim edeceğim. Onlar da bu görevi aramızdan bir arkadaşımıza tevhid edecekler.

Daha ilk gün ilk adaımı atarken, hem partimizin kurucularına hem misafirlere şunu söyledim "Bugün önemli bir gün. Bugün Türk siyaset tarihine lider oligarşisinin çöktüğü gün olarak, kollektif aklın temsilcisi olan bir liderlik anlayışının yerleştiği bir gün olarak geçecek" dedim. 14 ağustos 2001'de bu sözlerimden birkaç dakika sonra dedim ki "kurmuş olduğumuz bu siyasi partide asla bir lider diktatoryası oluşmayacaktır. Lider, katılımı ve kollektif düşünmeyi esas alan bir liderlik anlayışı içinde hareket edecektir"

BURADA ÜÇ BAŞLIK ÇOK ÖNEMLİ

Bu sözleri tam 13 yıl önce söylemiştim. Burada üç başlık çok önemli. Katılım, istişare ve ortak akıl. Hele hele bizim için önemli olan bir şey var ki o çok önemli, bütün işlerinizde istişare ediniz prensibi bizim için anlamlıdır. Biz buna inanırız. Partimizin ve hükümetimizin her adımına bu hakim olmuştur.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.