Eski araçlar trafikten çekilecek

Eski araçlar trafikten çekilecek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurdaya çıkma noktasına gelmiş eski araçların trafikten çekilmesi için bir çalışma olduğunu açıkladı.

Ergün, "Biz bunu önceki yıllarda otobüs ve kamyonlar için yaptık. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir fon oluşturuldu. Aracını getirene, o araçların geçmişe dönük borçlarını silen bir uygulama yapıldı. Yeter ki getir hurdayı ver, sen de yollarda bu dertten kurtulsun dedik. Şimdi bunun benzerini otomobiller ve hafif ticari araçlar için yapmak mümkün. Bu konu değişik bakanlıklar tarafından nasıl yapabiliriz diye çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

Ergün, 20 yaşın üzerindeki hafif ticari araçların otomobillerin teknolojileri eskidiğini, çevreye kirlettiğini ve trafik akışına engel olduğunu hatırlattı. Tüm bunlara rağmen Türkiye'de araç sahipliğinin düşük olduğunu dile getiren Ergün, "Şu kalabalığa bakınca çok araba var sanılıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve başka ülkelerle karşlaştırıldığında; Almanya'da bin kişiye 600 araba düşerken, bizde bin kişiye 120-130 araba düşüyor. Otomobil sahipliğinde çok geriyiz. Böyle baktığımızda, 3-5 bin TL'yi bir araya getirip, ayağını yerden kesen bir adamı, senin araban eski, çek arabanı demek, Türkiye şartlarına uygun değil. Bizim politikamız çek arabanı demek olmamalı. İki şey olması lazım. Birincisi yeni araba almayı biraz zorlayıp, biraz teşvik edeceksiniz. Eski araçları trafikten çekecek bir formul bulalım, bunu yaparken de ithalatı artırmayalım. Türkiye'de üretilen araçlar alınırsa, arabasını çekene uzun vadeli, faizi uygun kredi şartları oluşturalım. Bir taraftan da hurda arabasını trafikten çekelim. Yoksa vergiyi artırabiliriz. Eski arabaların motorlu taşıtlar vergisi daha çok olabilir. Eski araçların alım satımında ilave vergi yükü olabilir. Bu onların alım satımını azaltabilir ancak 'çek arabanı demek' olur.

5 bin TL'ye araba almış, ayağını yerden kesmiş bir şekilde. Ona çek arabanı demeyelim. Yerli araba almak şartıyla bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki yıl ortalarında bu çalışma şekillenebilir. Yoksa hurda araçları trafikten çekmek için KDV'den ÖTV'den vazgeçelim diye bir çalışmamız yok. Maliye bakanı onun için bu konuda bir çalışma olduğunu söyledi."

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.