Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir gerçekleri açıkladı: Utanıyorum

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir gerçekleri açıkladı: Utanıyorum

Türkiye İstatistik Kurumu’nun eski Başkanı Birol Aydemir hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunurken TÜİK’in şuan içinde bulunduğu durumun vahametinden bahsetti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir İstatistik kurumunun bağımsızlığının kalmadığını iler sürdü.

10 Eylül 2011 tarihinden 2 Şubat 2016 yılına kadar neredeyse 5 yıl TÜİK Başkanı olarak görev yapan Birol Aydemir son günlerde açıkladığı verilerle tartışma konusu olan eski kurumunu yerden yere vurdu.

Şu sıralarda DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlenen Birol Aydemir son yıllarda hükümetin talep ve istekleri doğrultusunda TÜİK verilerinin belirlendiğini öne sürerken “istatistiklerle oynamak ülkenin dünyadaki itibarını bitirmek demektir" dedi.

“TÜİK’İN BU DURUMUNDAN UTANIYORUM”

AK Parti siyasi kaygı içerisinde TÜİK’i de alet ederek gerçekleri sakladığını ve bu durumun eskiden Başkanlık yaptığı için kendisine utanç verdiğini ifade ederken geçek enflasyonun, işsizliğin açıklanandan çok daha fazla olduğunu öne sürdü.

Türkiye yönetimindeki sorunu “iktidarın şeffaflıktan uzaklaşması, toplumdan gerçekleri saklaması ve kendilerinin yaşadığı sanal dünyada, toplumun da o dünyada olduğunu zannetmeleri” sözleriyle özetleyen Birol Aydemiz “Biz bu verileri açıklayamıyoruz, sebep şudur' diye halka açıklama bile yapmıyorlar. İstatistik kurumunun bağımsızlığı kalmadı. Eskiden başkanlığını yaptığım kurumun bu hale düşmesine üzülüyorum, utanıyorum. 4.5 yıl başkanlığını yaptığım dünyanın en saygın kurumları arasında getirdiğim kurumun bu hallere düşmesi, bu kadar itibarsızlaşması, kimsenin güvenmeyecek hale gelmesine üzülüyorum.İktidar, kurumları teker teker bitirdi. Ülkede kurumların beka sorunu var. Kurumlar bittiğinde devlet çalışmaz. Gerçekleri saklayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Enflasyon verileriyle oynayarak verileri düşük çıkartarak hem kurumun hem ülkenin itibarını bitiriyoruz ama farkında değiller. 2008-2009 yıllarında Yunanistan bunu yaptı ve batmanın eşiğinden döndüler. İstatistiklerle oynamak ülkenin itibarını bitirmek demektir. Türkiye'de açıklanan enflasyonun 2.5 katı enflasyon var. Ocak-temmuz arasında açıklanan yüzde 10.41 aslında yüzde 25-30 civarında. Sadece 7 aylık enflasyon. Bu rakamlara göre maaşlar hesaplanıyor. İnsanların fakirleşmesinin sebepleri bunlar. Kurumlarda ilk liyakati bitirdiler.” İfadelerini kullandı. (Milli Gazete)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.