Genelkurmay savcı ve hakimlerine 'kumpas'

Genelkurmay savcı ve hakimlerine 'kumpas'

TSK'yı hedef alan 'cemaat operasyonları'na karşı kritik soruşturmalarda görev yapan 3 askeri savcının kullandıkları telefonların, sivil mahkemelerden alınan kararlarla usulsüz dinlendiği belirlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki "cemaat" odaklı kritik soruşturmalara imza atan, aralarında dönemin Genelkurmay Askeri Başsavcısı Yavuz Şentürk'ün de bulunduğu askeri savcı ve hakimlerin telefonlarının sivil mahkemelerden alınan kararlarla yasa dışı dinlendiği iddiasıyla soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, 17-25 Aralık sürecinden sonra HSYK müfettişlerinin dinleme kararlarıyla ilgili mahkemelerde yaptığı inceleme sırasında, dönemin Genelkurmay Askeri Başsavcısı Şentürk, Genelkurmay Askeri Savcısı İsmail Volkan Şahin ve Genelkurmay Askeri Mahkemesi Hakimi Ali Rıza Bildik'in kullandığı telefonların yasadışı dinlendiği tespit edildi.

Bu tespit üzerine Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, Şahin'in "İsmail Doğan", Şentürk'ün "Yavuz Çağlar", Bildik'in de "Ali Rıza Gökmen" adıyla kullandıkları cep telefonlarının IMEI numaralarıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 14 Ekim 2008 tarihli kararı uyarınca usulsüz olarak dinlendiği anlaşıldı.

İşte o soruşturmalar

Üç askeri savcının Genelkurmay'da görev yaptıkları dönemde, TSK'yı hedef alan "cemaat" operasyonlarına karşı kritik soruşturmalarda görev aldıkları anlaşıldı. Askeri savcıların, yürüttükleri bazı kritik soruşturmalar ise şöyle:

- "Balyoz" davası kapsamında tutuklanmasa Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan emekli Tümgeneral Rıdvan Ulugüler'e Kayseri Garnizon Komutanıyken kurulan Ergenekon odaklı "kumpas" sırasında üç astsubayın verdiği ifadelerle başlatılan Işık Evleri soruşturması.

- Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozduğu Ergenekon davasında yargılanan emekli albay, CHP Milletvekili Dursun çiçek'in eli ürünü olduğu iddia İrtica İle Mücadele Eylem Planı kapsamında verilen kararlar.

- Balyoz Davası kapsamındaki CD'lere ekleme yapıldığına ilişkin Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na yapılan ihbar.

- TSK aleyhine yayın yaptığı iddiasıyla Genelkurmay'ın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan talebi üzerine erişimi engellenen "pasakeyfim.net" isimli internet sitesiyle ilgili soruşturma.

Genelkurmay santrali

Bildik ve Şahin'in, telefonlarının yasadışığı dinlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade vererek, şikayetçi olduklarını söylediği öğrenildi.

Ayrıca Bildik ve Şahin'in İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Askeri Casusluk" davasında kumpas kurulduğu iddiasıyla hazırladığı iddianamenin de "müştekisi" olduğu ortaya çıktı. Bu iddianamede ifadesine yer verilen Bildik, 2007-2011 arasında Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde askeri hakim olarak görev yaptığını, Askeri Casusluk kurgusuna, 2009'da Kayseri'de "ışık evlerinde" yetiştiği iddia edilen üç astsubayla ilgili soruşturmada itiraz mercii olarak imzasının bulunması nedeniyle dahil edildiğini düşündüğünü söyledi.

Bildik, ifadesinde, "Ayrıca resmi olarak bir bilgim yok ama 2009'da Genelkurmay santralinin Genelkurmay görevlilerince dinlendiğini ve bu konuda Genelkurmay savcılığınca soruşturma yapıldığını duyduğunu, soruşturmanın gizli olacağını düşündüğü ve kendisine yapılmış bir tebligat olmadığından Genelkurmay savcılığından bu konuda bir bilgi talep etmediğini" söyledi.

Ayrıntılı ihbar mektubu

Bildik, ifadesinde Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görevliyken, Tekirdağ cezaevi'nde tutuklu Orhan Aykut isimli kişinin, daha önce Ak Parti milletvekili ihsan arslan'ın yanında çalıştığını, Balyoz CD'lerinin eski bir subay tarafından İstanbul'da bir otelde getirilerek kendilerine teslim edildiğini, bu CD ve belgeleri kendisinin taşıdığını, Ankara'da bir merkezde bu CD'lere eklemeler yapıldığını, darbeye uygun senaryo oluşturulduğunu ifade eden ayrıntılı bir ihbar mektubu gönderildiğini, kendisinin bu mektubu askeri savcılığa gönderdiğini söyledi. Bildik, askeri savcılığın bu mektuptaki iddialar konusunda soruşturma yapmadığını, basından izlediği kadarıyla 17 Aralık sürecinden sonra bu kişinin iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldığını öğrendiğini, soruşturmanın hangi savcılık tarafından yapıldığını bilmediğini söyledi.

Şahin: Şikayetçiyim

İddianamede, halen Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde hakim olarak görev yapan İsmail Volkan Şahin de ifadesinde şunları anlattı:

"Son dönemde yürütülen yasadışı dinleme soruşturmaları kapsamında, Ankara'da HSYK müfettişlerince yürütülen bir soruşturmada şahsımın 2008 yılında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen önleme dinlemesi kararıyla ve IMEI numarası üzerinden İsmail Doğan adiyla usulsüz olarak dinlenildiğimi, HSYK müfettişlerince ifadeye çağırılmam nedeniyle öğrendim. Belgelerde geçen Ali Gökmen'in o tarihte Genelkurmay Askeri Mahkemesi Hakimi Ali Riza Bildik olduğunu, Yavuz Çağlar'ın Genelkurmay Askeri Başsavcısı Yavuz Şentürk olduğunu ve İsmail Doğan'ın da şahsım olduğunu öğrendim. Bu konuyla ilgili olarak hakkımda usulsüz dinleme yapan, dinleme yapılması için karar alınmasina imkan sağlayarak imza atan gerek kolluk gerek adli görevlilerden şikayetçiyim."

Türker Karapınar / Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.