Herkesin Maaşı Artacak, Öğretmenler Hariç!

Herkesin Maaşı Artacak, Öğretmenler Hariç!

Kimlerin maaşı artacak? Öğretmen maaşlarında artış olacak mı?Emekli, polis, işçi, işsiz, memur, öğrenci, asker... Toplumun her kesimi gözünü ocak ayına çevirdi. 2016 ile birlikte maaşlar artacak.

FARUK ERDEM

Seçim öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malatya'da eklediği 10 müjde toplumun hemen her kesiminde gelirleri artıracak türden. Emekli, polis, işçi, işsiz, memur, öğrenci, asker... Toplumun her kesimi gözünü ocak ayına çevirdi.

Ancak bir kesim var ki bu listede onların yeri yok. O kesim "Öğretmenler".

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem, Başbakan Davutoğlu tarafından seçim öncesi gündem getirilen o iyiliştirme alanalrını açıkladı.

Kısaca bakalım..

EMEKLİLER: Sayıları 8.9 milyonu bulan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına ekstra 100 lira zam yapılacak. Emekliler yıllık bin 200 lira ek gelire kavuşmuş olacak. Bu zamdan daha önce yararlanan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yeni artış yansıtılacak. Onların yıllık artışı 2 bin 400 lirayı bulacak. Emekli esnafın maaşından yapılan yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılacak. Böylece çalışan emeklilerin geliri artacak. Ayrıca toplu sözleşme zammı alacak memur emeklilerine ve tüm emeklilere, Ocak'ta enflasyon farkı da verilecek.

İŞÇİLER: Asgari ücretin 1.300 lira net olarak belirlenmesiyle milyonlarca işçinin maaşı artacak. Asgari ücret toplantısı önümüzdeki ay yapılacak. Hatta çok tehlikeli işlerde çalışanlar bu rakamı da geçecek.

İŞSİZLER: İşsizlik maaşının yeni asgari ücretle birlikte artacağını da 17 Ekim'de bu köşeden yazıp hesabını yapmıştık. İşsizlik maaşı brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Böylece artacak asgari ücret işsizlik maaşlarını da yukarı çekecek. En yüksek rakam 1.314 lirayı bulacak.

POLİSLER: Beklenen ek gösterge artışı olacak. Mevcut maaşlar artarken emekli ücreti ve ikramiyeler yükselecek. Polislere ayrıca 580 lirayı bulan yüzde 25'lik emniyet hizmet tazminat zammı da gelecek. Ek gösterge artışı uzman erbaşlar için de geçerli olacak.

ÖĞRENCİLER: Üniversite öğrencilerinin 330 lira olan bursları yılbaşından itibaren 400 liraya çıkarılacak.

ASKERLER VE ASKERİ ÖĞRENCİLER: Er ve erbaşların harçlığı 3 katına çıkarılacak. 30 lira olan harçlık 100 liraya yükselecek. Askeri öğrenciler de 450 liraya varan harçlık alacak.

MUHTARLAR: Muhtarların 950 lira olan maaşları bin 300 liraya çıkarılıp yeni asgari ücretle eşitlenecek.

DAHA AZ PARA ÖDEYİN

Doğum,askerlik gibi borçlanma yapacaklar için kritik bir dönemdeyiz. Asgari ücret her aralık ayında artırılıyor ve ocaktan itibaren devreye giriyor. Üstelik bu yıl 1.300 lira olacak. Borçlanmalar brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Ocak ayından önce bu tür borçlanmalarınızı (gün satın alma) yaparsanız ödeme şimdiki brüt asgari ücret (1.273,5 TL) üzerinden olacak. Ocaktan sonra daha fazla para ödememek için elinizi çabuk tutun.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum