IŞİD'le ilgili 4 ihtimal var

IŞİD'le ilgili 4 ihtimal var

Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'e karşı nasıl bir tavır takınacağı aşağı yukarı belliyken Abdülkadir Selvi 4 maddelik bir analiz yaptı.

ABD ve İngiltere petrol bölgelerini kendi arasında paylaşırken, bu iki ülke Türkiye'yi Suriye ve IŞİD bataklığına saplamak istiyor. Yeni Şafak gazetesinden Abdülkadir Selvi, bugün 'Ankara'nın pozisyonu' başlığıyla kaleme aldığı yazısında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ve Türkiye'nin Suriye'ye bakış açısını okuyucusuyla paylaştı. 

Selvi, yazısının son bölümünü bu konuya ayırdı: 
"....
Malatya dönüşü bunu Başbakan Davutoğlu'na sorduk. O da 4 madde halinde analiz etti:
Bizim için 4 ihtimalli bir şey var: Bir; oturup atıl beklemek. Dünya da bir şey yapmasın biz de bir şey yapmayacağız. Bu hiç bir şeyi çözmez, daha büyük felaketleri, daha büyük riskleri beraberinde getirir.

İkincisi; onlar bir şey yapacak biz izleyeceğiz, Türkiye izleyici olamaz. Koalisyon birtakım operasyon yapsın Türkiye buna katılmasın. Bunu demek 3 sene sonra 3 ay sonra Suriye denkleminin, Ortadoğu denkleminin dışında kalmak demek.

Yani üçüncüsü onlar bir plan yapsın Türkiye bu planda yer alsın. Bu işten en fazla etkilenen biz isek, en fazla etkileme kabiliyetine sahip olan bizsek başkalarının planının içinde onların istediği kadar bir rol üstlenmeyiz.

Dördüncü olması gereken ne; Türkiye'nin kaygıları var, öncelikleri var, kapasitesi var, imkanları var Türkiye kendi görüşlerini masaya koyar, karşı taraflar da kendi görüşlerini masaya koyar, birlikte entegre bir strateji üzerinde anlaşılır. İşte o şu anda yürüyen müzakerelerin esası budur'
ABD ile örtüştüğümüz noktalarda evet, örtüşmediğimiz noktalarda ise kendi önceliklerimize göre hareket etmekte kararlıyız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.