İşte Başbakan'ın bugün açıklayacağı paket!

İşte Başbakan'ın bugün açıklayacağı paket!

Başbakan Davutoğlu’nun bugün açıklayacağı paketten kaza yapmayan işverene destek çıkacak. Cezalar artacak, çalışana da ceza yolda

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün açıklayacağı iş güvenliği ile ilgili yeni paket, ‘kuralları uyanlara ödüllendirmeyi, uymayanları cezalandırmayı’ hedefliyor. Buna göre, kusurlu işyerlerine verilen idari para cezaları, çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre yeniden belirleniyor. Buna göre cezalar, yüzde 50’den başlayıp yüzde 400’lere varan oranlarda artırılacak. Bir yıl içinde ölümlü iş kazaları yaşanmayan işyerlerinden yüzde 2 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primi ya alınmayacak ya da yüzde 1’e düşürülecek. Bir sonraki yıl ölümlü kaza olursa, işsizlik sigortası primi yüzde 4 olarak tahsil edilecek.

TAZMINATSIZ FESİH NEDENİ

Pakette işçiler için de cezalar öngörülüyor. İş güvenliği kurallarına uymayan, uyarıları dinlemeyen işçilerin tazminatsız iş akitlerinin feshedilmesi de planlanıyor.

PARA CEZASI YERİNE HAPİS

Kapatma ve faaliyet durdurma cezasına uymayan işletme sahiplerini de ağır yaptırımlar bekliyor. Bu tarz işletmelere verilecek para cezasının hapis cezasına çevrilmesi de gündemde yer alan bir diğer konu. Davutoğlu’nun açıklayacağı pakette yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

DENETİM TEK ÇATIDA: İnşaatlarda yapı denetim şirketlerine daha fazla sorumluluk verilmesi gündemde. Madenlerde denetimin tek çatı altında toplanması planlanıyor. Denetimin, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne bırakılması bekleniyor.

CEZALAR ARTIRILACAK: Kusurlu işyerlerine verilen idari para cezaları yeniden düzenlenecek. Kusurlu işyerlerine verilen idari para cezaları çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre yeniden belirlenecek. Cezalar, yüzde 50’den yüzde 400’e kadar artırılacak.

PRİMDE TEŞVİK: Bir yıl içinde ölümlü iş kazaları yaşanmayan işyerlerinden yüzde 2 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primi ya alınmayacak ya da yüzde 1’e düşürülecek. Her iki durumda da işletmeler çok ciddi maliyet avantajı sağlayacak. Bir sonraki yıl ölümlü kaza olursa işsizlik sigortası payının yüzde 4’e çıkarılması düşünülüyor.

SERTİFİKA ŞART: Temmuz 2015’e kadar belli meslek dallarında tüm işçilerin sertifikalı olması zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Meslek ve sanat okulu mezunları kapsam dışında bırakılacak.

İHALE YASAĞI: Kusurlu işverenin bir yıl boyunca kamu ihalelerine girmemesi de paketin bir diğer unsuru. Bunun için Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Daha önce bu cezanın 5 yıl olarak planlandığı, ancak sonra cezanın bir yıla düşürüldüğü öğrenildi.

"RADİKAL KARARLAR DA OLACAK"

Bugünkü toplantıda Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız da Başbakan’ın yanında yer alacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başbakan’ın açıklayacağı iş sağlığı ve güvenliği alanında atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulunacağını ifade ederek, “Bunların içerisinde bazı radikal kararlar da olacak” diyerek önlemlerle ilgili ipucu verdi.

Kaynak : Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.