İşte yoldan çekilecek servisler!

İşte yoldan çekilecek servisler!

İstanbul'da yoldan çekilecek servis sayısı 55 bini buluyor.

Menekşe ATASELİM

Metro ve raylı sistem hatları üzerinde çalışan servislerin 2018 yılına kadar kaldırılması gündemde. Ancak İstanbul'da sayıları 55 bini bulan ve 40 bini çalışanlara yönelik olan servis araçlarının sadece 5 bini raylı sistem ağı içinde; servis trafiğindeki payları ise yalnız % 12

Dönüşüm programı çerçevesinde, metro ve raylı sistem hatları üzerindeki işyerlerinde servislerin devredışı bırakılacağının açıklanması, gözleri merkezi iş alanlarına çevirdi. Yolcuları yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemine yönlendirerek hem trafiği rahatlatmayı hem de tüketimi dizginlemeyi hedefleyen projenin etki alanı ise bugünkü rakamlarla şimdilik kısıtlı görünüyor. Öyle ki, İstanbul'daki 55 bin servis aracının 40 bini çalışanlara, 15 bini öğrencilere hizmet verirken, bunların yalnız 5 bini raylı sistem hatlarındaki işletme ve kurumlara yönelik. Bir başka deyişle, kaldırılması planlanan servisler, toplam trafiğin içinde yalnız yüzde 12'lik paya sahip.

% 10'U DEVLETE HİZMET VERİYOR

Büyük kentlerde servis sektörünün toplu taşıma sorununa bağlı oluştuğunu belirten İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) ve İlkem Turizm'in başkanı Ali Bayraktaroğlu, "Toplu taşımada istenen noktaya gelinmeden servisleri kaldırmak kolay bir iş değil" dedi. Raylı sistem güzergahındaki şirketlerde çalışanların büyük kısmının bu hattın uzağındaki noktalarda yaşadığını söyleyen Bayraktaroğlu, şöyle devam etti: "Maslak metro güzergahı. Orada yaklaşık bin servis aracı çalışıyor. Esentepe, Mecidiyeköy, Levent, Merter, Ümraniye gibi bölgeleri de dahil edersek toplam içinde ancak 5 bin araç eder. Diğer yandan, İstanbul'daki servis araçlarının en az yüzde 10'u devlet kurumlarına hizmet veriyor. İETT ve İBB bu kurumlara dahil. Bu iş ihtiyaçtan doğdu. ABD, Japonya, İngiltere'de benzer uygulamalar var."

KULLANANLARIN YÜZDE 20'Sİ ÖĞRENCİ

Dün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın uygulamanın öğrenci servislerini kapsamayacağını açıklamasının sektör adına olumlu bir adım olduğunu kaydeden Ali Bayraktaroğlu, "Servis kullanan 1.5 milyon kişinin yüzde 20 kadarı öğrenci. Zaten pastanın büyük kısmı personel servisleri" dedi.

ALTUR BŞK. ABDÜRRAHIM ALBAYRAK

'İstihdam politikası sistemi zorlaştırıyor'

"Şartlar böyleyken herhangi bir yerde servislerin kaldırılması söz konusu olamaz. Avcılar'dan Gebze'ye giden çalışan var. Merkezi yerler diye düşünürsek, Levent'te çalışan Sultanbeyli'de yaşıyor. Nasıl gidecek? İstihdam politikası da sistemi çok zorlaştırıyor. İstanbul'un iki yakasında da şubesi olan işyerleri, devlet kurumları, çalışanlarını yaşadıkları yakaya göre yerleştirmeli. Keşke mümkün olsa ama kısa sürede böyle bir şey çok zor."

TURSAN BAŞKANI HAKAN ORDUHAN

'1 servis çekilirse 2 araba yola çıkar'

"Toplu taşımanın tercih edilmeme nedeni yalnız kısıtlı olması değil. Var olan noktada da işe gidiş ve çıkış saatlerinde aşırı yoğunluk oluyor. Servis olması işe girerken tercih sebebi. 12 kişilik bir serviste bir kesim toplu taşımaya yönelse bile en az 2 kişi araba almayı seçecektir. Yani 1 yerine 2 motor çalışacak. Bize de sorsalar çözümün parçası olmak isterdik; görüşümüzü alan olmadı. Toplu taşıma durağına servis yapılır ama insanlar kullanmak istemiyor."

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.