İstihdam garantili kurslarda büyük vurgun

İstihdam garantili kurslarda büyük vurgun

İŞKUR’un taşra teşkilatı olan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin, özel eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla düzenledikleri kurslarda firma ve kuruluşların milyonlarca lira haksız kazanç sağladıkları tespit edildi.

İŞKUR'un taşra teşkilatı olan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin, özel eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla düzenledikleri istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında ilgili firma ve kuruluşların milyonlarca lira haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Firmaların milyonlarca lira haksız kazanç kazanması, kamuoyunda, "İŞKUR, işsizlere değil, zenginlere garanti verdi" yorumlarına neden oldu. Yapılan yolsuzluğun boyutunun ciddi olduğunu tespite eden Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, 33 ilde şüpheli 121 firmanın düzenlediği 224 kursta inceleme başlattı.

Bünyamin Güler

İŞKUR'un istihdam garantili kursları, gariban çaresiz işsize değil, kurs firmalarına hizmet ettiği ve onları zenginleştirdiği ortaya çıktı. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR), taşra teşkilatı olan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin özel eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla düzenledikleri istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında ilgili firma ve kuruluşların milyonlarca lira haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı. İşsizler için önemli bir umut kaynağı olan istihdam garantili kurslar, İŞKUR'un finanse etmesi ile düzenleyen firma ve kuruluşların, taahhüt ettikleri istihdam yükümlülükleri kursiyerleri herhangi bir iş yerinde sadece sigortalı gösterdikleri ve fiili olarak hiçbir yerde çalıştırmadıkları tespit edildi. Bu yolla kursiyerleri fiilen istihdam etmiş gibi gösterdikleri ve maaş ödemiş gibi sahte bordro vb. evrak düzenleyerek milyonlarca lira haksız kazanç sağladıkları ve devleti dolandırdıkları iddia edildi.

Her yıl 1,5 milyar TL nereye gidiyor?

Yapılan yolsuzluğun boyutunun ciddi olduğunu tespit eden Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, 33 ilde şüpheli 121 firmanın düzenlediği 224 kursta inceleme başlattı. İstihdam garantili bir kursun devlete maliyetinin ortalama 100 bin TL olduğu ve yaklaşık olarak 22 bin 400 TL civarında haksız kazanç sağlandığı belirtildi. Türkiye genelinde her yıl 2 bin civarında istihdam kurslarının düzenlendiği ve İŞKUR tarafından 81 İl Müdürlüğü'ne bu kurslar için yaklaşık 1,5 milyar TL gibi devasa bir bütçe ayrıldığı ve aslında Teftiş Kurulu'nun tespit ettiği yolsuzluğun çok daha büyük boyutlarda olduğu bildirildi. Bu tür yolsuzlukların ilk olmadığı daha önceki yıllarda da birçok teftiş raporlarında benzer yolsuzlukların rapor edildiği dile getirilirken, Türkiye'nin yıllardır kanayan yarası haline gelen yolsuzluk çarkının önlenememiş olması kamuoyu nezdinde soru işaretlerine neden oluyor.

Bakanlık Topu İŞKUR'a Attı

İddialara ilişkin Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu herhangi bir açıklama yapmazken, topu İŞKUR'a attı. İŞKUR'dan da görüştüğümüz yetkililer, konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınarak, bilgi için başka adresleri gösterdiler. Kamuoyu, iddia edilen yolsuzluklarla ilgili İŞKUR'dan bir açıklama beklerken, Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'nda da incelemenin detaylarını paylaşmasını istiyor.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.