Kaybeden memur işe dönüyor

Kaybeden memur işe dönüyor

Yarın Türkiye seçime gidiyor. Binlerce aday arasında memurlar da var. Kazanamayan ve aday olamayan memurların görevine dönme hakkı saklı.

 

FARUK ERDEM

Yarın belediye başkanları ve meclis üyelerini seçeceğiz. Adaylar arasında çok sayıda kamu görevlisi de bulunuyor. Aday olamayan ya da seçilemeyen memurlar için eski görevlerine dönmek yasal bir hak. Sadece aynı görev ya da makam olması şart değil. Memurlar seçimden sonra geri döndüklerinde, önceki görevlerine veya ona denk pozisyonlara atanabiliyor. Burada sadece maaş değil statü eşitliği de gözetiliyor. Seçimi kaybeden memurların sonuçların açıklanmasının ardından bir ay içinde müracaat etmeleri lazım. 4C statüsündeki çalışanlar ve 4B sözleşmeli personel için de aynı şartlar geçerli. Birkaç istisna var. Yüksek mahkeme üyeleri, hâkim, savcı, subay ve astsubayların göreve dönmesine izin verilmiyor. 

MAAŞINIZ KESİLMESİN 
Aday adayı olup aday seçilmeyenler ise seçim sonuçlarını beklemeden müracaat edebilir. Bu konuda itirazlar olsa da Danıştay kararı gereği seçim sonuçlarını beklemeye gerek yok. Şimdiden müracaat ederek maaş kaybının önlenmesi mümkün. Seçim için istifa eden memurlar, geri dönene kadar geçen süreci hem maaşsız hem de primleri yatırılmadan geçiriyor. Bu kaybı borçlanarak da telafi etme hakları bulunuyor. 

SAĞLIK HİZMETİ HERKESE ULAŞIYOR
Yaşı müsait olanlar bilir. Türkiye'de SSK'lı olanlar devlet hastanesine gidemez, memurlar SSK hastanesine alınmazdı. Özel hastane zenginlerin yeriydi. 12 yılda yapılan reformlarla bütün vatandaşlara eşit sağlık hizmetleri ulaşır hale geldi. 'Vizite kağıdı' eziyeti kalktı. Hastanede kuyruk çilesi son buldu; tek eczaneye, olmayan ilaca mahkumiyet bitti. Şimdi acil servisler herkese ücretsiz. Sağlıkta hayatımızı değiştiren reformlardan bazıları şöyle:

1. Kimliğini gösteren, her hastaneden sağlık hizmeti alabiliyor. 
2. Çalışana da çalışmayana da güvence var. 
3. GSS sayesinde herkes gelirine göre sadece sağlık primi ödeyebiliyor. 
4. İstediğiniz eczaneden ilaçlarınızı alıyorsunuz. 
5. Sağlık hizmeti için süre Bağ-Kur'da 240 günden, SSK'da ise 90 günden 30 güne indi. 
6. 18 yaşından küçüklere şartsız sağlık var. 
7. Yurtiçinde yapılamayan tetkiklerin, yurtdışında da yapılabilmesine imkân sağlandı. 
8. İsteğe bağlı sigortada şartlar kaldırıldı ve sağlık hizmeti imkânı getirildi.

BAŞKANIN İŞİ HAZIR
Belediye başkanlarının da memuriyete dönüş imkânı var. Devlet Personel Başkanlığı bu konudaki duyurusunda özetle şöyle diyor: 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 39 uncu maddesine göre başkanlıkta geçen süreler kamuya dönme durumunda memuriyetten sayılıyor. Devlet memuru iken belediye başkanlığına seçilen ve şimdi yeniden aday gösterilmeyen veya aday gösterildiği halde seçilemeyenlerin kurumlarına başvurmaları halinde eski görevlerine veya eşdeğer bir göreve atanmaları mümkün.

MESAİ TAZMİNATA GİRMEZ
Kıdem tazminatı hesaplanırken mesai ücretleri de dikkate alınıyor mu? Mustafa YILMAZ 
Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye her ay düzenli olarak ödenen ücretler dikkate alınıyor. Mesai ücretleri düzenli olmadığı için kıdem tazminatı hesaplanırken brüt maaşın içine katılmıyor.

STAJ BORÇLANILABİLİR AMA...
Stajdaki sürelerin emeklilikten sayılmadığını yazınızdan okudum. Peki bu süreleri kendimiz borçlanabilir miyiz? Sinem DUMAN 
Staj sırasında yatırılan primler emeklilik hesabında kullanılmıyor. Ancak alınan sigorta numarası geçerlidir. Bu süreleri geriye doğru borçlanmak da mümkün olmuyor. Sadece avukatlık stajında geçen süreyi borçlanma hakkı veriliyor.

SİGORTANIZ YAPILMALI
Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Zorunlu staj yapıyorum. İşletme ücret verecek mi? Fatma CAN Meslek lisesi ve meslek yüksek okulları için stajlarda ücret zorunlu. Sizin gibi diğer bölümlerdeki zorunlu stajlarda ücret mecburiyeti yok. Fakat okulun mutlaka sigortanızı yaptırması gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM 
 1987 sigorta girişliyim. 1968 doğumluyum. SSK prim gün sayım 8865. 1992 yılında askerliğimi yaptım. Ne zaman emekli olurum? Ahmet SIDAL 
5375 prim günü ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Primleriniz tamamlanmış. Bu yüzden askerlik borçlanmasına gerek yok. Yaş şartınızın dolacağı 2018 yılında emekli olabilirsiniz. 

 01.06.1989 sigorta başlangıcım var. 25.04.1968 doğumluyum. Sanırım 6700 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Birol DUYAR Şartlarınız, 51 yaş ve 5450 prim günü. Priminiz tamam, yaşınızın dolacağı 25.04.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

 Doğum tarihim 22.04.1966. Bağ-Kur girişim 30.10.1990. Ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanması yapmadım. Yapsam faydası olur mu? Yusuf ARSLAN 
Bağ-Kur'dan 9000 prim günü ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliği borçlanmak size 1 yıl önce emekli olma imkânı sağlar. 13.5 aylık askerlik borçlanması yaparak 51 yaşına tabi olabilirsiniz. Bu durumda 22.04.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

 10.03.1959 doğumlu, 28.02.1996 sigorta girişliyim. 3400 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Neşe TAŞÇI 
52 yaş, 5825 prim günü ve 20 yıl şartlarına tabisiniz. Yaş şartınız tamamlanmış. Prim gününüz eksik. Primlerinizi tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Bunun için 28.02.1996 tarihinden sonra doğum yaptıysanız 2 çocuğa kadar borçlanma yapabilirsiniz. 
 

 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.