LPG'de indirim ne zaman?

LPG'de indirim ne zaman?

Enerji bürokratları indirimin ne zaman yapılacağını açıkladı

Fiyatı bir gecede 30 kuruş birden artan LPG’de kış bitmeden indirim görünmüyor. Enerji bürokratları ile sektör temsilcileri LPG fiyatlarının önümüzdeki yılın şubat ayından önce eski seviyelerine gelmesinin mümkün görünmediğini söylediler. Bürokratlar, doğalgazda da benzer artış baskısı oluştuğunu, ancakBOTAŞ’ın zararı üstlenmesi nedeniyle zammın piyasaya yansıtılmadığını bildirdiler.

Şubat’ı bekleyin

LPG’de yaşanan sürpriz zamma ilişkin teknik değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları ile sektör temsilcileri, indirim için “Şubat 2014”te birleşti. Bugün’e bilgi veren kaynaklar, LPG’nin Türkiye’den farklı olarak dünya genelinde ısınmada daha fazla kullanılmaya başladığını, bunun yanı sıra LPG’nin kullanım alanının giderek genişlediğini belirtti. Rusya, Ukrayna ve Nor-veç gibi ülkelerde kış şartlarından dolayı hem tüketimin arttığını hem de üretimin düştüğünü belirten kaynak-lar, şubat sonrasında durumun yeniden normale dönebileceğini ifade etti.

Tüketim düşünce düzelir

Enerji bürokratları, Kuzey ülkeler kaynaklı LPG arzındaki düşüşün LPG piyasasında söz sahibi ülkelerin başında gelen Cezayir’e fiyatları yükseltme imkanı verdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Her kışa girişte enerji fiyatları doğal olarak yükselir. Ancak bu sefer biraz fazla oldu. Cezayir, arz ve talebe baktı, alternatif enerji kaynaklarını karşılaştırdı ve böyle bir fiyat belirledi. Belirlediği fiyatın piyasada tutup tutmaması tüketime bağlı. Yeni fiyatlarla dünya tüketimi önce bir miktar düşecektir. Aynı şekilde Türkiye’de de önce yüzde 6-7’ler düzeyinde bir tüketim düşüşü bekliyoruz. Düşüş daha sonra yüzde 3’lerde kalacaktır.”



30 kuruşun sinyalini verdik

Ener­ji bü­rok­rat­la­rı, dün­ya pi­ya­sa­sın­da­ki fi­yat ar­tı­şı­nın iç pi­ya­sa­ya ne dü­zey­de yan­sı­ya­ca­ğı üze­ri­ne he­sap yap­tık­la­rı­nı ve so­nuç­ta 30 ku­ruş­luk zam­ma ulaş­tık­la­rı­nı da söy­le­di. Pi­ya­sa­nın da ben­zer he­sa­bı ya­pıp ay­nı dü­zey­de ürün­le­ri­ne zam yap­tı­ğı­nı be­lir­ten bü­rok­rat­lar, “Fi­ya­tı biz de­ğil pi­ya­sa be­lir­li­yor. Biz sa­de­ce me­sa­jı ver­dik. Ma­ku­lün üze­rin­de ar­tış olur­sa ge­rek­li me­saj­lar ve­ri­lir, fır­sat­çı­lı­ğa mü­sa­ade edil­mez” de­di­ler.

Doğalgaza zam yok

Ener­ji bü­rok­rat­la­rı, ener­ji fi­yat­la­rın­da­ki zam bas­kı­sı­nın LPG ile bir­lik­te do­ğal­gaz­da ya­şan­dı­ğı­nı be­lirt­mek­le bir­lik­te ben­zer zam­mın do­ğal­gaz­da ya­şan­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­di. Bü­rok­rat­lar, “LPG fi­yat­la­rı ser­best pi­ya­sa­da olu­şu­yor. Do­ğal­gaz­da ise iç pi­ya­sa­da fi­ya­tı BO­TAŞ be­lir­li­yor. Yurtdı­şın­da fi­yat­lar yük­sel­se de BO­TAŞ za­rar ya­zıp zam­mı va­tan­da­şa yan­sıt­mı­yor. Şu an­da da BO­TAŞ be­lir­li bir za­rar­la ça­lı­şı­yor, do­ğal­gaz zam­mı­na izin ver­mi­yor” yo­ru­mun­da bu­lun­du.

Merkez: LPG enflasyonu yükseltebilir

Merkez Bankası, kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda, aralık başında LPG fiyatlarındaki  artışa dikkat çekildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kasım ayında tüp gaz, katı yakıt ve akaryakıt fiyatlarında artış gözlenmiştir. Enerji grubu yıllık enflasyonu 0,54 puan artarak yüzde 2,68’e yükselmiştir. Öte yandan, aralık ayı başında LPG fiyatlarında gözlenen artış grup yıllık enflasyonunu belirgin oranda yükseltebilecektir.”

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.